Hur fungerar funktionen Stör ej på iPhone?

Senast uppdaterad: 2022-09-08

I dag är vi ständigt uppkopplade mot omvärlden, men ibland kan man behöva en paus. Då kan funktionen Stör ej på iPhone komma väl till hands. Mobiltelefonen kommer då inte notifiera dig vid inkommande samtal, meddelanden eller andra notiser. Funktionen innehåller flertalet lägen, vilket gör att du kan anpassa din mobilfria paus i princip hur du vill.

Ända sedan iOS 6, som kom år 2012, har man kunnat aktivera läget Stör ej på sin iPhone. På så sätt finns alltid möjligheten att tysta sina notiser och ta en avkopplande paus. I den här artikeln går vi igenom hur du aktiverar funktionen och anpassar den efter egna behov.

iPhonebutiken

Så aktiverar du Stör ej på din iPhone

Det finns tre metoder du kan använda dig av för att nå funktionen. En av dem är att gå in i Inställningar > Fokus > Stör ej. Härifrån aktiverar du gå läget genom att trycka på switchen högst upp på skärmen. När switchen visar grönt är läget aktiverat.

Aktivera stör ej

Den andra metoden, som går lite snabbare, är att gå in via kontrollcentret, som öppnas genom att dra fingret snett nedåt från skärmens högra hörn. Klicka på ”Fokus”, snett till vänster om reglaget för skärmens ljusstyrka.

Därefter presenteras du fyra alternativ. För att aktivera läget klickar du helt enkelt på knappen på skärmen där det står ”Stör ej”. När rektangeln går från svart till vit betyder det att dina notiser är pausade.

Kontrollpanelen stör ejNy funktion stör ej

Den tredje och sista metoden, som är ännu ett snäpp snabbare, är att använda sig av röstassistenten Siri. Håll inne knappen på högersidan av din iPhone och säg exempelvis: ”Slå på Stör ej”, så aktiveras funktionen.

Anpassa din paus

För att anpassa din notisfria paus utifrån egna behov via kontrollcentret klickar du på de tre prickarna till höger. Där kan du välja mellan några förutbestämda alternativ för hur länge din paus ska pågå. Exempelvis en timme, tre timmar eller till dess att du lämnar platsen du befinner dig på.

Vill du däremot göra mer anpassning än så klickar du på ”inställningar”, vilket tar dig till samma plats som du hamnar på om du ska aktivera funktionen via den första metoden. Här finns flertalet sätt att anpassa sin paus. Nedan går vi igenom samtliga.

Tillåtna notiser

Kanske vill du ta en paus från notiser samtidigt som du väntar på ett viktigt samtal eller att en särskild person ska höra av sig. Under ”Tillåtna notiser” kan du välja att släppa igenom notiser från en viss person eller en viss app.

· Personer:

För att lägga till eller ta bort kontakter som är tillåtna att höra av sig till dig klickar du på ”Personer”. Därefter klickar du på det stora plustecknet, vilket för dig in i din kontaktlista där du kan välja en eller flera personer att addera.

Du kan även klicka på ”Samtal från” där du kan aktivera specifika grupper av personer som kan ringa dig, såsom ”favoriter”. Här kan du också bestämma om ett upprepat samtal från en och samma person inom tre minuter ska leda till att du får en notis, trots att personen inte finns med på din lista över tillåtna notiser.

Tillåtna notiser

· Appar:

För att välja vilka appar som får skicka ut notiser till dig när du aktiverat Stör ej på din iPhone väljer du ”Appar” i stället för ”Personer”. Även där klickar du på plustecknet och kommer då till en lista bestående av samtliga dina appar, och du väljer själv vilka du vill tillåta notiser från.

Dela fokusstatus

När du aktiverar ”Dela fokusstatus” kan du välja huruvida du vill att vissa appar visar att du tystat dina notiser eller inte. Med denna funktion aktiverad kan personer som vill skicka dig ett sms, till exempel, se att du stängt av ljudet för notiser. Personen kan dock välja att meddelandet ska resultera i än notis ändå, i det fall denne har något brådskande att säga.

Hemskärmen och låsskärmen

Genom att klicka på alternativet ”Hemskärmen” kan du välja om du vill att notisbrickor ska synas på hemskärmen eller inte under den tid du tystar dina notiser. Med notisbrickor menas till exempel den röda pricken som syns i kanten av Meddelande-appen när du fått ett iMessage eller SMS.

När du klickar på ”Låsskärmen” får du bestämma om du vill att notiser visas på skärmen eller inte när mobilen är i låst läge.

Slå på automatiskt

Du kan välja att aktivera en notisfri paus efter ett schema du själv skapat. För att skapa detta schema klickar du på ”Slå på automatiskt”. Här kan du välja vilket klockslag din paus ska starta och sluta, och vilka dagar du vill att pausen ska aktiveras. Du kan skapa flera scheman och välja vilket du vill ha aktiverat.

Frågor och svar

Kommer alarmklockan fortfarande ringa om jag aktiverar Stör ej?

Ja, alarmklockan påverkas inte av att du pausar dina notiser.

Finns det någon app som gör att man kan ringa och komma fram till någon som har Stör ej aktiverat?

Nej, någon sådan app finns inte. Var dock noga med att testa att ringa en andra gång inom tre minuter om det är något viktigt. Om mottagaren har ”Upprepade Samtal” aktiverat kommer du fram den andra gången du ringer.

Det tjuter upptaget när någon ringer till mig när jag har Stör ej påslaget. De tror då att jag pratar i telefon och ringer därför upp några minuter senare. Med ”Upprepade Samtal” aktiverat kommer de fram, även fast samtalet kanske inte var så viktigt. Går det här att ändra, så att man i stället skickas till telefonsvararen?

Inte så vitt vi vet. En suboptimal lösning kan vara att bredda gruppen du tillåter inkommande samtal från och stänga av ”Upprepade Samtal” helt och hållet. Givetvis finns då fortfarande en risk att du missar ett viktigt samtal från någon som inte finns på din kontaktlista. Om du ändå kollar telefonen lite då och då ser du vilka som har ringt dig, och kan ringa upp om det kan tänkas vara viktigt.

Det finns dock användare som har rapporterat att samtal skickas vidare till telefonsvararen efter att de har bytt operatör – för undertecknad ges dock en upptagetton med två olika operatörer. Skriv gärna i kommentarerna om dina samtal ger en upptagetton eller skickas till telefonsvararen.

 

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: