Stör Ej-läget – Tips, trick och fakta

Det är inte alltid man vill bli nådd. När du vill ha en stunds lugn och ro kan Stör Ej-läget komma till undsättning. Telefonen kommer då att sättas på ljudlöst, precis som när du använder switchen på din iPhones vänstra sida.

Stör Ej-läget bjuder dock givetvis på mer än bara möjligheten att stänga av ljudet. En väsentlig skillnad är att skärmen inte tänds när du får notifikationer. En annan är att du kan välja att tillåta samtal från vissa, men blockera andra. Läs mer nedan för att få ut så mycket som möjligt av funktionerna.

Åtkomst till funktionerna

Det finns två metoder du kan använda dig av för att sätta på Stör Ej. En av dem är att gå in i Inställningar > Stör Ej och sedan trycka på switchen bredvid Stör ej. Här har du också möjligheten att automatisera läget. Om du pekar på knappen bredvid Schemalagd kan du välja vilka tider under dygnet som läget ska aktiveras.

 

Det lite enklare och snabbare sättet är att använda kontrollcentret. Svep uppåt från skärmens botten, och peka sedan på månen, under Bluetooth-symbolen.

 

När läget är påslaget ser du en månskära högst upp på skärmen, strax till vänster om batteri-symbolen som visar hur mycket batteri du har.

Anpassning

Genom att gå till Inställningar > Stör Ej kan du anpassa läget efter dina behov. Om du fortfarande vill kunna ta emot samtal från familj och vänner kan du välja att tillåta samtal från utvalda kontakter i din kontaktlista. Du trycker då på Tillåt samtal från varpå du kan välja mellan alternativen Alla, Ingen, Favoriter eller Alla kontakter.

Om du bara vill att till exempel familjen ska kunna nå dig behöver du gå in i appen Kontakter. Peka sedan på den kontakt du vill kunna ta emot samtal från, och sedan ”Gör till favorit”. Sedan väljer du att endast tillåta samtal från Favoriter, som beskrivet i stycket ovan.

 

Om någon annan vill dig något viktigt ringer de troligtvis fler än en gång. För att inte missa dessa samtal, även när Stör Ej-läget är påslaget, kan du aktivera Upprepade samtal. När det här är aktiverat kommer en person att nå fram till dig om han eller hon ringer en andra gång inom loppet av tre minuter.

 

Upprepade-samtal

 

Frågor och svar

Även om Stör Ej-funktionen har funnits sedan iOS 6, är det fortfarande många som inte har hunnit bekanta sig med den. Därför är det bara naturligt att det dyker upp en del frågor. Här samlar vi ett par frågor som ställts tidigare här på iPhoneguiden.

Fråga: Om jag aktiverar Stör Ej, kommer alarmklockan fortfarande att ringa?

Svar: Ja, alarmklockan påverkas inte av Stör Ej-läget.

Fråga: Finns det någon app som gör att man kan ringa och komma fram till någon som har Stör Ej?

Svar: Nej, det här finns inte. Var dock noga med att testa att ringa en andra gång inom tre minuter om det är något viktigt. Om mottagaren har Upprepade Samtal aktiverat, kommer du att komma fram den andra gången du ringer.

Fråga: Det tjuter upptaget när någon ringer till mig när jag har Stör Ej påslaget. De tror då att jag pratar i telefon och ringer därför upp några minuter senare. Med Upprepade Samtal aktiverat kommer de fram, även fast samtalet kanske inte var så viktigt. Går det här att ändra, så att man istället skickas till telefonsvararen?

Svar: Inte så vitt vi vet. En suboptimal lösning kan vara att bredda gruppen som du tillåter inkommande samtal från och stänga av Upprepade Samtal helt och hållet. Givetvis finns då fortfarande en risk att du missar ett viktigt samtal från någon som inte finns på din kontaktlista. Om du ändå kollar telefonen lite då och då ser du vilka som har ringt dig, och kan ringa upp om det kan tänkas vara viktigt.

Det finns dock användare som har rapporterat att samtal skickas vidare till telefonsvararen efter att de har bytt operatör – för undertecknad ges dock en upptaget-ton med två olika operatörer. Skriv gärna i kommentarerna om dina samtal ger en upptaget-ton eller skickas till telefonsvararen.


Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

touch screen glove

Touch Screen Gloves

Touchvantar som passar de flesta skärmar

Till Butik / Beställ

knitted touch

Stickade touchvantar

Stickade och extra varma touchvantar

Till Butik / Beställ

mujjo gloves

Mujjo Double-Layered

Extra varma touchvantar från Mujjo

Till Butik / Beställ

 

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: