Iphoneladdare

iPhoneladdare

Magsafe, USB-C eller en klassisk USB-A till Lightning? iPhone kan laddas på många olika sätt. Den som känner till de olika laddningsmetodernas egenskaper kan ladda iPhone både smidigare och snabbare. Läs mer om de olika laddningstyperna under produkterna nedan.

[wcsaltasotto]

Typer av iphoneladdare

Det finns gott om alternativ av olika iPhoneladdare att välja mellan. Vilken som passar dig bäst beror bland annat på vilken iPhone du har och hur din vardag ser ut.

Laddstation

Laddstationer kan vara både så kallade dockningsstationer (laddstationer med Lightning-ändar som sticker upp) eller trådlösa stationer med QI-platser. Vissa kan syfta på USB-hubbar också, när ordet laddstation används.

Belkin-Boost-Charge-Pro-Magsafe-3-in-1-Wireless-Charger-Svart-300x300.jpg 

 

Idag är det kanske vanligast att man syftar just på trådlösa laddstationer. De kommer ofta i varianter om 2-i-1 och 3-i-1 (syftar på antalet QI-platser), som gör det enkelt att ladda iPhone och till exempel AirPods och Apple Watch samtidigt. 

Rekommenderas till: 

 • Den som vill kunna ladda flera iPhones och/eller andra iEnheter samtidigt
 • De som har AirPods och Apple Watch och söker en designerad laddstation för det
 • Den som vill ha en snygg laddare som prydnad i hemmet.

Att tänka på när du köper laddstation

 • Kompabilitet. Som alltid bör du kontrollera kompabiliteten när du köper laddare. Köper du en trådlös laddstation är det bra att komma ihåg att det är först med iPhone 8 och modellerna därefter som trådlös laddning fungerar. Har du en äldre iPhone så kan du behöva ett skal som gör den ”QI-kompatibel”.
 • Laddningshastighet. Vill du kunna snabbladda behöver du minst 18 W i effekt och en USB-C till lightningkabel. Vill du snabbladda trådlöst så är det enbart med Apples MagSafe-laddare det kan göras. Tredjepartsladdstationer som är trådlösa kan ge maximalt 7,5 W till iPhone, vilket är för lite för snabbladdning.
 • Hur många anslutningar? Det är vanligt att laddstationer har kapacitet att ladda allt från två till fem – sex enheter. Tänk över hur många du behöver, och om du vill kunna låna ut stationen till vänner eller partner.
 • Laddstationer kommer i en mängd olika utföranden. Välj en variant som passar ditt hem och din personliga stil.
 • Laddstationer kan variera ganska kraftigt i storlek. Det kan vara en bra idé att mäta exempelvis nattduksbordet innan köp.

Läs mer om laddstationer här.

MagSafe_laddare

MagSafe

MagSafe för iPhone är Apples egen trådlösa teknik. För att kunna snabbladda nyare iPhones trådlöst och utan USB-C-kabel så är MagSafe det enda alternativet. De främst fördelarna är att MagSafe-laddaren fäster snabbt och enkelt på din iPhones baksida, och att den tryggt sitter kvar.

Det är ganska vanligt med andra trådlösa laddare att man behöver pröva några gånger för att ”träffa rätt” och initiera laddning. Så är alltså inte fallet med MagSafe.

En annan fördel värd att ta upp är att MagSafe-laddaren passar bra för gamers. Plattan väger ganska lite och sitter på baksidan, vilket innebär att lightning-porten är fri från kablar som försämrar greppet.

Kompabiliteten är dock ganska begränsad. Det gäller att du har en iPhone 12 eller senare för att använda MagSafe-tillbehören.

Att tänka på när du köper

 • Kompabilitet. Det är bara iPhone 12-modeller och senare som är kompatibla med MagSafe.
 • Kabeln. Kabeln som följer med Apples MagSafe-laddare är ganska kort. Vill du kunna dra nytta av att ha lightningporten fri när du gamear (och i praktiken obegränsad speltid) så behöver du antingen sitta väldigt nära ett vägguttag – eller köpa en längre kabel.

Läs mer om Magsafe här.

QI-laddare

QI-laddare

QI-laddare är trådlösa laddare som kan användas med både iPhone, Android och andra tillverkare som har anslutit sig till den öppna och universella standard som QI är.

Bra att känna till är att det inte går att snabbladda iPhone trådlöst med QI – det är enbart med MagSafe-laddare som det är möjligt.

Att tänka på när du köper

 • iPhone 8 eller senare. Det är först med iPhone 8 som det blev möjligt att ladda trådlöst. Har du en äldre iPhone än så, så behöver du ett särskilt skal som gör telefonen QI-kompatibel.
 • Hur många QI-platser? Ska du enbart ha en QI-platta, eller flera stycken i form av en trådlös laddstation? Det kan vara ett bra val om du vill kunna dela QI-laddaren med flera i hushållet. Det kan också passa om du har flera Apple-enheter (till exempel Apple Watch och AirPods) och vill kunna ladda alla dina prylar på ett och samma ställe.
 • Laddningshastigheten mellan olika QI-laddare kan skilja sig ganska mycket. iPhoneguiden kan rekommendera lite högre W, eftersom iPhones bara blir mer och mer energikrävande. Har du en iPhone 11 eller äldre så kan 7,5 W vara ett bra val, eftersom det är då som iPhone börjar snabbladda.

 Läs mer om QI-laddare här.

Solcellsladdare

Solcellsladdare

Solcellsladdare är ett smidigt tillbehör att ha med sig på längre utflykter eller resor utan tillgång till vägguttag. Solcellsladdare kommer ofta tillsammans med ett inbyggt batteri (typ powerbank) som laddas upp när panelerna får ligga i solen. iPhoneguiden rekommenderar att inte välja en solcellsladdare med låg effekt (under 2,5 W), eftersom du i praktiken inte kommer kunna få särskilt effektfull eller tillförlitlig laddning då.

Att tänka på när du köper

 • Minst 2,5 W. Just 2,5 W är inte hugget i sten – men iPhoneguiden rekommenderar att sikta på minst den effekten, men gärna högre. Kom ihåg att Watt-talen som anges gäller under optimala förhållanden med mycket sol. Vill du även kunna ladda under regnigare dager och kunna förlita dig på solcellsladdaren, bör du sikta på minst 6 W.
 • Välj solcellsladdare med powerbank. Genom att välja en solcellsladdare med ett inbyggt batteri så kan du lagra energin och ladda även när solen inte skiner.
 • Välj en form som passar dig. Solcellsladdare kommer i många olika former. Vissa är anpassade för långa vandringsturer genom att de är storlekseffektiva och lättviktiga. Vissa har mycket kraft men är otympliga, vilket kan lämpa sig för exempelvis husvagnssemestrar.

Läs mer om solcellsladdare här.

USB-C-laddare

USB-C laddare

USB-C lär sannolikt bli vanligare än ”vanliga” USB-typen USB-A. USB-C är bättre både vad gäller laddningshastigheten och dataöverföring. Dessutom kan USB-C-kablar användas även för skärmar och monitorer med vissa enheter, även om det kanske inte är relevant just för iPhone.

Att tänka på när du köper

 • Välj rätt adapter. Om du köper en USB-C-kabel för att kunna snabbladda, så behöver du också rätt adapter. Dels behöver adaptern givetvis en USB-C-port, men den behöver också kunna ge hög effekt. För en iPhone räcker det runt 18 – 20 W, men det gör inget om det är mer.
 • Rätt sladdlängd. De flesta kablar som finns på marknaden är ganska korta, runt en meter. Det kan vara en idé att köpa en lite längre kabel så att du lättare kan använda mobilen medan den laddas.
 • Apple eller tredjepart? Köper du en kabel av Apple kan du känna dig trygg med att den är säker och fungerar bra med iPhone – men så är det också lite dyrare. Du kan hitta USB-C-kablar för ungefär hälften av det pris som Apples kablar kostar.

Läs mer om USB-C laddare  här.

Väggladdare

Väggladdare

En väggladdare behöver du om vill kunna ladda iPhone snabbt. Visst går det att ladda i datorn eller från powerbanken, men inte med lika hög effekt. Kom ihåg att köpa en tillräckligt stark laddare, med rätt antal portar och rätt typ av port eller portar.

Att tänka på när du köper

 • Minst 18 W för snabbladdning. Vill du kunna snabbladda din iPhone behöver du en väggladdare som kan ge minst 18 W. Du behöver också en USB-C-kabel och en iPhone som kan snabbladdas (8 eller senare).
 • Antalet portar. De flesta väggladdare har enbart en port, men det finns gott om alternativ på marknaden som gör det möjligt att ladda flertalet enheter.
 • Typ av portar. USB-C eller USB-A? Eller kanske en väggladdare som har båda? Se till att du köper en väggladdare som har de portar du behöver. För snabbladdning behöver du USB-C – de flesta laddare har fortfarande USB-A, även om fler och fler har gått över till C.

Läs mer om väggladdare här.

Grenuttag_USB

Grenuttag med USB

Ett grenuttag med USB-portar kan komplettera hemmakontoret, sättas in vid gaminghörnan eller kopplas in nära sängen. Det är ett enkelt sätt att reducera antalet adaptrar och gör det dessutom lättare att spara ström, genom en strömbrytare som de flesta grenuttag har. Något som är bra att ha i åtanke är antalet portar och vilken typ av portar det ska vara. Kabellängden är en annan viktig faktor.

Att tänka på när du köper

 • USB-C eller USB-A? DE flesta grenuttag med USB-portar har portar av typen A, den ”vanliga” USB-typen. USB-C växer dock i popularitet och se ut att bli standard i framtiden. Det är med USB-C som du kan snabbladda din iPhone 8 eller senare.
 • Hur manga portar? Antalet portar på grenuttag varierar kraftigt. Det kan vara allt från ett uttag, till fem uttag eller fler. Fundera på hur många enheter du har och hur många portar du kan tänkas behöva. Ha även i åtanke att du kanske vill dela med någon i hushållet.
 • Kabellängden. Det är en god idé att titta på kabellängden innan köp. Vissa grenuttag kommer med ganska korta kablar, vilket gör att din användning begränsas eller att du behöver köpa en förlängningskabel. Undvik den extra kostnaden genom att köpa rätt kabellängd från början.

Läs mer om grenuttag USB här.

billaddare

Billaddare

Det finns ganska stora skillnader mellan olika billaddare. Effekten kan variera ganska mycket, precis som antalet portar och typ av portar kan göra. På senare år har det blivit vanligt med trådlösa laddare i bilen. Du som har en iPhone 12 eller senare kan till exempel använda en MagSafe-laddare som fästes med sugkopp eller i någon av fläktventilerna.

Att tänka på när du köper

 • Se till att din laddare har minst 1A för att ladda iPhone ordentligt. Köp en laddare med 2A för snabbare laddning.
 • Effekt för flera enheter. Ska du ladda både iPhone och iPad? Då bör du sikta på minst 2.1 A.
 • Cigarrettuttaget är effektivt. Genom att använda cigarrettuttaget (och en adapter därtill) för laddning, så kan du få snabbare laddning än om du stoppar in en USB-kontakt direkt in i bilens inbyggda port.

Läs mer om billaddare här.

MFI-certifiering

MFI står för Made for iPhone/iPad/iPod och är ett kvitto på att laddaren du köper är tillverkad för Apples produkter. Du kan känna dig trygg med att laddaren är kompatibel med din iPhone, att den är säker och att den inte skadar telefonen på något sätt.

Det finns både för- och nackdelar med att välja MFI-certifierade. Den främsta nackdelen är att de generellt är dyrare. En annan nackdel är att du kan missa prisvärda guldkorn om du bara håller utkik efter produkter med certifikatet.

Samtidigt kan iPhoneguiden generellt rekommendera att leta efter MFI-loggan, som ser ut så här:

MFI-loggan.png

Det är det tryggaste valet, och om du inte väljer en MFI-certifierad produkt så ställs lite högre krav på att du gör efterforskningar kring produkten. Oavsett så är det bra att titta på recensioner, omdömen och att produkten säljs från en butik som du litar på.

Risker med att inte välja MFI-certifierade produkter

 • Kompatibilitet. Produkter som inte är MFI-certifierade kanske inte är kompatibla med din Apple-enhet eller fungerar på samma sätt som en MFI-certifierad produkt. Det kan leda till problem som att din iPhone inte laddas ordentligt eller inte fungerar alls.
 • Säkerhet. Säkerheten är den främsta anledningen till att titta efter MFI-loggan när du köper tillbehör, och då i synnerhet laddare. Risken finns att de inte har rätt skydd mot kortslutning, överladdning eller överhettning – något som kan orsaka skador på iPhone eller till och med vara farligt.
 • Apple-garantin. Att garantin kan upphöra att gälla om du använder icke-certifierade produkter är en annan risk. Skadas din iPhone av ett sådant tillbehör så kan Apple neka att byta ut eller reparera utan kostnad – vilket de hade gjort annars.

iPhoneguiden utesluter inte icke-certifierade produkter

Trots riskerna ovan skulle iPhoneguiden säga att det är dumt att helt avstå från icke-certifierade produkter och tillbehör. Trots allt finns det många duktiga tillverkare som gör fina tillbehör, utan att för den sakens skull ha MFI-loggan på produkten. Dock är det viktigt att känna till riskerna ovan och att göra lite egen research innan köp. Dessutom är det klokt att köpa från en välrenommerad butik som du litar på.

Frågor och svar

Hur mycket effekt (A) bör jag sikta på när jag köper en billaddare?

iPhoneguiden rekommenderar minst 1A om du ska ladda iPhone, men det får gärna vara mer. Köper du en adapter med flera uttag och ska ladda iPad och iPhone samtidigt, så bör du ha minst 2.1 A. Satsa på att ladda genom cigarrettuttaget och inte genom bilens inbyggda USB-port.

Är MagSafe kompatibelt med min telefon?

Om du har iPhone 12 eller senare så kan du använda MagSafe-tillbehören. Är du osäker på vilken modell du har? Läs vår guide Vilken modell av iPad eller iPhone har jag?

 

Vilken effekt bör en solcellsladdare ha?

iPhoneguiden kan rekommendera 2.5 W som allra lägst. Du får då hyfsat pålitlig laddning till en iPhone under soliga sommardagar. För att få säkrare laddning med solceller, även när det är molnigt och regnigt, bör du sikta på minst 5 W.

Är min iPhone kompatibel med QI-laddning?

Om du har iPhone 8 eller senare så kan du använda QI-laddning. Har du en äldre iPhone finns det skal som ”gör” den kompatibel.  Det går dock inte att använda QI för trådlös snabbladdning – då behöver du en MagSafe-laddare och en iPhone 12 eller senare.

Vilken effekt behöver en väggladdare ha för att kunna snabbladda med USB-C?

Du behöver en med minst 18 W i effekt. Tänk även på att du behöver en USB-C till lightningkabel samt att väggladdaren även behöver ha en USB-C-port ­– inte USB-A.

Bör jag köpa en solcellsladdare som har inbyggt batteri?

iPhoneguiden tycker att det är det bättre valet, ja. Då lagras energin från panelerna så att du kan ladda även när solen inte skiner.

 

[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 50 resultat