Grenuttag USB

iPhone uttag – grenuttag med USB

Grenuttag med USB-portar kan till exempel komplettera hemmakontoret, gaminghörnan eller kopplas in nära nattduksbordet. Grenuttaget reducerar antalet kablar och adaptrar, samtidigt som den gör det lättare att spara ström. [wcsaltasotto]

iPhone Grenuttag – Köpguide

Lite för mycket text? Här är det viktigaste: 

  • Köp ett grenuttag med USB-C för att kunna snabbladda iPhone
  • Se till att grenuttaget har överspänningsskydd
  • Kolla kabellängden innan köp
  • Köp ett grenuttag med strömbrytare för att lättare kunna spara energi

1. USB-C eller USB-A-portar?

Det är klart vanligare att se grenuttag med USB-A portar än USB-C. USB-C växer fortfarande och ser ut att bli standard i framtiden.

För att du ska kunna snabbladda din iPhone, vilket är kompatibelt med iPhone 8 och senare, så krävs USB-C samt en kabel med lightning i ena ändan och en USB-C-hane i den andra. Det låter dig ladda din iPhone upp till 50 procent på ungefär 30 minuter.

Att bara ha USB-C-honor i grenuttaget kan dock vara begränsade. De flesta av oss har fortfarande äldre iPhone-kablar och laddkablar till andra enheter med USB-A-kablar. En idé kan vara att köpa ett grenuttag med både USB-A och USB-C portar.

2. Antalet portar

Antalet portar är något som också bör övervägas. Det vanligaste antalet att se är två – men det finns populära modeller med upp till fyra eller fem uttag. Se till exempel den här modellen från Orico:

Grenuttag_flera_usb_uttag 

Bilder: iPhonebutiken.

grenuttag_med_manga_USB-uttag

Behöver du fler än så, kan en USB-hubb övervägas.

3. Grenuttag med överspänningsskydd

Överspänningar kan vara mycket skadliga för elektronisk utrustning. Om du använder samma grenuttag för att koppla in din Mac, iPad och iPhone, och det sker en överspänning, kan det leda till datorkrasch och förlust av data, samt minskad batteritid på de andra enheterna.

Risken för överspänning är dock inte särskilt stor, men kan till exempel ske vid blixtnedslag. Om detta händer och majoriteten av din elektronik inte är skyddad kan det bli kostsamt. Eftersom moderna enheter som iPhone är dyrare och mer känsliga för överspänning så är det rekommenderat att använda överspänningsskydd för att skydda din utrustning.

4. Kabellängd

Titta på grenuttagets kabellängd innan du gör ditt köp. Många ligger på omkring en meter eller under.

Mät gärna på vad din set-up kräver på förhand, för att slippa köpa en extra förlängningskabel, som ju sannolikt blir dyrare än att köpa ett grenuttag med rätt kabellängd från början.

Läs även:

iPhoneskal – Guide och utbud

Korthållare – Guide och utbud

Varför grenuttag med USB-portar

  • Allt på samma ställe. Med ett grenuttag med USB-portar behöver kablar och laddare inte ligga utspridda i huset.
  • Kan komplettera inredningen. Idag finns det ganska många grenuttag med USB-portar där tillverkaren har lagt fokus på det estetiska. Grenuttag kan alltså bli ett komplement till din inredning.
  • Lättare att spara energi. Köper du ett grenuttag med en strömbrytare så blir det lättare att spara energi. Bryt bara strömmen för att undvika att dina enheter står och drar el i standby-läge. Även en vanlig iPhone-laddare drar ström utan att din iPhone är kopplad till den. Det må vara väldigt el som förbrukas, men med många laddare och höga elpriser kan summan ändå bli för stor för att ignoreras.

Frågor och svar

Vad är viktigt att tänka på vid köp av grenuttag med USB-uttag för iPhone?

De viktigaste sakerna att tänka på är antalet USB-portar, strömuttag, kabellängd och vilken typ av portar det är. För att kunna snabbladda din iPhone (fungerar med iPhone 8 och senare) krävs att grenuttaget har en port för USB-C.

Vad är fördelarna med ett grenuttag med USB-portar?

Den största fördelen är kanske att du har allt på ett ställe och att det är enklare att hålla koll när kablar och laddare inte ligger utspridda. Perfekt för exempelvis hemmakontoret eller gaming-setupen.

[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 45 resultat