iPhoneGuiden.se

Apple Pay är en smidig lösning för att betala både på nätet och fysiskt i butik. Med Apple Pay kan du (när det finns ”blipp”) lämna betalkortet hemma när du går till butiken. När du handlar online kan du genomföra köpet snabbt enkelt med Touch- eller FaceID.

Lägg till kort i Apple Pay

För att börja använda Apple Pay behöver du lägga till ett kort i appen Plånbok  på din iPhone, Apple Watch. Processen varierar något beroende på vilken enhet du använder:

iPhone

Apple Pay på iPhone kan användas både till fysiska köp i butik samt betalningar på nätet.

Så gör du

 1. Öppna Plånbok-appen. Hitta och öppna Plånbok-appen på din iPhone. Den har en ikon som ser ut som en plånbok.
 2. Tryck på Plusikonen. När du är inne i Plånbok-appen, tryck på plusikonen (+) som vanligtvis finns i det övre högra hörnet.
 3. Välj korttyp. Du kommer att få alternativ för att lägga till olika typer av kort. Välj ”Kreditkort eller bankkort”.
 4. Skanna ditt kort eller ange uppgifter manuellt. Du kan antingen använda kameran för att skanna ditt kort eller ange kortuppgifterna manuellt.
 5. Bekräfta med banken. Efter att du har lagt till ditt kort, behöver du verifiera det med banken.
 6. Slutför processen. Följ de sista anvisningarna för att slutföra processen. Nu är ditt kort lagt till i Apple Pay och du kan börja använda det för betalningar.

Tekniska krav:

Tips! Du kan lägga till flera kort, och välja vilket som ska vara ditt standardkort i Plånbok-appens inställningar.

Apple watch apple pay

Apple Watch 

 1. Lägg till kortet på din iPhone. Följ stegen i den tidigare delen av denna guide (under rubriken ”iPhone”) för att lägga till ett kort i Plånbok-appen på din iPhone.
 2. Öppna Apple Watch-appen på din iPhone. Hitta och öppna Apple Watch-appen på din iPhone.
 3. Navigera till Plånbok och Apple Pay. Gå till fliken ”Min klocka” och scrolla ner tills du ser ”Plånbok och Apple Pay”. Tryck på det.
 4. Synkronisera kortet med din Apple Watch. Här kommer du att se en lista över kort som du har lagt till i Plånbok-appen på din iPhone. Välj det kort du vill använda med din Apple Watch och följ anvisningarna för att slutföra synkroniseringen.

Tekniska krav

 Tips! Du kan använda Apple Pay på Apple Watch även i appar och webbplatser, precis som på andra Apple-enheter.

Mac Apple Pay

Mac

Mac med Touch ID

 1. Öppna Systeminställningar. Klicka på Apple-menyn i det övre vänstra hörnet och välj ”Systeminställningar”.
 2. Navigera till Plånbok och Apple Pay. Klicka på ”Plånbok och Apple Pay” i Systeminställningar.
 3. Lägg till kort. Klicka på ”+”-knappen för att lägga till ett nytt kort.
 4. Följ anvisningarna. Ange kortuppgifterna manuellt eller använd kameran för att skanna ditt kort. Följ sedan anvisningarna på skärmen för att verifiera kortet med din bank.

Mac utan Touch ID

 1. Förbered din iPhone eller Apple Watch. Se till att kortet du vill använda är lagt till i Apple Pay på din iPhone eller Apple Watch.
 2. Aktivera Apple Pay på Mac. Gå till ”Inställningar” på din iPhone, välj ”Plånbok och Apple Pay”, och aktivera ”Tillåt betalningar på Mac”.
 3. Använd Apple Pay på webben. När du handlar på en webbplats som stödjer Apple Pay, välj Apple Pay som betalningsmetod och bekräfta betalningen med din iPhone eller Apple Watch.
  Apple Pay Ipad

iPad

Se instruktionerna för iPhone.

Stödjer din bank Apple Pay?

Uppdaterat Oktober 2023
De allra flesta banker stödjer idag Apple Pay. De största bankerna som exempelvis SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken gör det. Även mindre banker har börjat stödja det på senare tid.

För en komplett lista på banker som stödjer Apple Pay hänvisar vi till Sverige-sektionen på den här sidan på Apples supportsida. Har du en mindre bank är det bra att först säkerställa att din bank finns med på den listan – annars kommer det inte att fungera.

Så är det att använda Apple Pay i praktiken

Upplevelsen skiljer sig lite åt, beroende på vilken enhet du använder.

iPad, iPhone och Watch

När det gäller iPhone har Nordea lagt upp en kort video som visar hur det går till att betala vid kortterminaler:


Upplevelsen är liknande när det kommer till Apple Watch och iPad – du ”blippar” helt enkelt din enhet mot kortterminalen.

Mac

För Mac ser det dock lite annorlunda ut – du bär ju knappast med dig din Mac fram till kassan för att betala med den. I stället är Apple Pay på Mac mer fokuserat till att betala online snabbt och smidigt. Apple demonstrerar processen i en kort video här:

Viktigt att känna till är att Apple Pay på Mac enbart fungerar i Safari. Använder du exempelvis Chrome eller Opera behöver du alltså byta över till Safari om du vill slutföra köpet med Apple Pay. Också värt att nämna är att det är långt ifrån alla butiker som erbjuder utcheckning med Apple Pay – men när de väl gör det, så måste iPhoneguiden säga att betalningen går mycket snabbt och smidigt.

Också bra att känna till är att om du har en Mac med Touch ID så kan du identifiera dig direkt på datorn. Om din Mac däremot saknar Touch ID, så behöver du identifiera dig med Touch- eller Face ID på iPhone eller iPad.

Frågor och svar

Vad är Apple Pay?

Apple Pay är en betalningstjänst från Apple som gör det möjligt att göra säkra och snabba betalningar med dina Apple-enheter. Tjänsten fungerar både för fysiska köp i butiker och för onlineköp. Du kan använda Face ID eller Touch ID för att verifiera dina betalningar.

Hur lägger jag till ett kort i Apple Pay på min iPhone?

För att använda Apple Pay på din iPhone, lägg till ditt kredit- eller bankkort i Plånbok-appen. Efter att ha lagt till kortet måste du verifiera det med din bank. När det är klart kan du börja använda Apple Pay för betalningar.

Vilka tekniska krav finns det för att använda Apple Pay på iPhone?

Du behöver en iPhone 5s eller senare med den senaste versionen av iOS. Dessutom måste du ha ett kreditkort, bankkort eller förbetalt kort från en bank som stödjer Apple Pay i Sverige.

Kan jag lägga till flera kort i Apple Pay på min iPhone?

Ja, du kan lägga till flera kort i Plånbok-appen på din iPhone. Du kan också välja vilket kort som ska vara ditt standardkort för Apple Pay-betalningar. 

Hur lägger jag till ett kort i Apple Pay på min Apple Watch?

För att använda Apple Pay på din Apple Watch, lägg först till ditt kort i Plånbok-appen på din parkopplade iPhone. Därefter synkroniseras kortet automatiskt till din Apple Watch, och du kan använda det för betalningar.

Vilka tekniska krav finns det för att använda Apple Pay på Apple Watch?

För att använda Apple Pay på en Apple Watch behöver du en Apple Watch Series 1 eller senare, den senaste versionen av watchOS och en iPhone 5s eller senare som är parkopplad med din klocka.

Kan jag använda Apple Pay på Apple Watch i appar och webbplatser?

Ja, du kan använda Apple Pay på din Apple Watch för att göra betalningar i appar och på webbplatser som stödjer Apple Pay, precis som du kan med andra Apple-enheter. 

Hur använder jag Apple Pay på min Mac?

Om du har en Mac med Touch ID kan du lägga till ditt kort i Systeminställningar under ”Plånbok och Apple Pay”. För Macar utan Touch ID krävs en parkopplad iPhone, iPad eller Apple Watch med ett kort lagt till i Apple Pay.

Vilka tekniska krav finns det för att använda Apple Pay på Mac?

För att använda Apple Pay på en Mac behöver du en Mac med Touch ID eller en Mac som är kompatibel med Apple Pay på webben. Du behöver också den senaste versionen av macOS.

Fungerar Apple Pay på alla webbläsare på Mac?

Nej, Apple Pay på Mac fungerar endast i webbläsaren Safari. Om du använder en annan webbläsare måste du byta till Safari för att kunna använda Apple Pay.