iPhoneGuiden.se

Search

iPhone 13 Skal

iPhone 13 är ganska tålig. Den klarar av vatten ned till sex meters djup i 30 minuter och har en keramisk beläggning på skärmen som gör den tåligare. Här hittar du skal i olika material som passar till iPhone 13.

extra tåliga iphone 13 skal

iphone 13 skal med bling

plånboksfodral

Köpguide

Skydd, storlek och utseende – vad är viktigast att tänka på när iPhone 13 skal ska köpas? Vi reder ut begreppen.

1.      Hur mycket skydd?

Med det stora urvalet av skal idag så behöver du normalt inte kompromissa med stilen för en god nivå av skydd. Givetvis finns det undantagsfall, till exempel om du vill att din iPhone ska vara vattentålig även under sex meters djup, som den är utan något skal.

En kanske inte helt självklar avgörande faktor för graden av skydd är höjden på kanterna som omger telefonens ovansida. Om din iPhone tappas mot marken med skärmen nedåt, är det dessa kanter som ska skydda den. Vill du ha avsevärt bättre skydd till en liten estetisk ”kostnad”, är det alltså bra att hålla utkik efter skal med upphöjda kanter som omger skärmen.

En annan faktor att titta efter är den potentiella energiabsorptionen vid hörnen. Riktigt effektiva skal har ofta ett hårt yttre material (hårdplast, trä, metall etcetera), med ett mjukare inre material som kan absorbera en stor del av energin som telefonen utsätts för när den till exempel tappas i marken.

Hörnen är extra viktiga att skydda eftersom ett tapp mot marken, med ett hörn först, innebär att det är en väldigt liten yta som ska ta emot smällen. Det gör din iPhone mer benägen att spricka och få synliga skador.

armour waterproof

(Armor-X Waterproof Case )

2.      Material

Ett hårt yttre skal med mjukare material på insidan är ett vinnande koncept för gott skydd. Samtidigt kan det nämnas att skal som enbart är i hårdplast eller silikon även de kan erbjuda hyfsat skydd för din iPhone 13. Populära material för iPhone 13 Skal är till exempel:

Plånboksfodral

Alla hårda skal

Extra hårda

Med bling

3.      Utseendet

Ett skal är många en viktig accessoar. För den som inte prioriterar skydd högst finns det fler material att överväga. Till exempel har iPhoneskal i läder blivit ganska populärt på senare tid. Den som vill ha många olika stilar att välja mellan kan titta lite extra på skal i hårdplast, som kanske är det vanligaste materialet att se på marknaden.

Om du prioriterar utseendet högt, men ändå vill ha ett gott skydd, kan det vara en idé att köpa ett separat skärmskydd. Förvisso är iPhone 13 utrustad med ceramic Shield, som är en tålig beläggning på framsidan, men ett skärmskydd är en ganska enkel åtgärd med potential att hålla skärmen fin under lång tid samt bespara dig dyra skärmbyten.

Läs även: Köpa begagnad iPhone – En checklista

Frågor och svar om iPhone 13 skal

Bör jag köpa ett separat skärmskydd om jag har iPhone 13?

iPhone 13 är har en tålig keramisk beläggning på framsidan som skyddar glaset. Dock skulle iPhoneguiden nog säga att glaset fortfarande är en av de känsligaste punkterna på en iPhone. Ett separat skärmskydd till iPhone 13 är en god idé.

Vilket material är bäst för skal till iPhone 13?

Många menar att ett hårt yttre skal (hårdplast, trä etcetera) i kombination med ett mjukare material på insidan (gummi till exempel) ger det bästa skyddet. Dock så är ju inte stöttåligheten allt – komfort är en annan viktig faktor, och där är silikon populärt då det ger ett bra grepp.

Bör jag överväga ett vattentätt skal till iPhone 13?

iPhoneguiden skulle nog generellt svara nej på den frågan. iPhone 13 är redan vattentålig ned till sex meters djup i 30 minuter. Om du inte har några särskilda behov, så som om du vill dyka med telefonen exempelvis, så är ett vattentätt skal nog lite väl klumpigt och opraktiskt.