Iphone Biltillbehör

Biltillbehör till Iphone

Det finns många biltillbehör till iPhone som gör bilåkandet lite roligare eller lite mer praktiskt. Läs mer under produkterna nedan.[wcsaltasotto]

Exempel på biltillbehör

Nedan beskrivs de vanligaste kategorierna av biltillbehör till iPhone och iPad.

1. Lightning splitter

Om du har en bil som fortfarande har AUX-uttag (många har gått över till Bluetooth), så kan du behöva en lightning-splitter. Eftersom iPhone inte längre har ett 3,5-millimetersuttag, så behöver en AUX-kabel konverteras och kopplas in i lightning-porten. Det gör du alltså enklst genom att köpa en splitter.

Innan du köper en splitter är det bra att tänka på följande:

  • Kolla MFI-certifiering. MFI-certifiering finns på produkter som är tillverkade för iOS-enheter. Köper du en MFI-certifierad splitter kan du känna dig trygg med att du gör ett bra köp.
  • Undvik sladd. Det är förstås subjektivt, men iPhoneguiden köper gärna splitters i form av adaptrar utan sladd. Lightning-splitters med en kabel mellan lightning-hane och 3,5-millimetershona tenderar att slitas ut lite snabbare och kan lätt börja glappa efter ett tag. Betänk dessutom att bilen inte är det bästa förvaringsutrymmet för elektronik – det kan vara väldigt varmt, väldigt kallt, starkt solljus, fuktigt etc.

2. Trådlös billaddare

Har du en hyfsat ny iPhone (8:an eller senare), så är den kompatibel med trådlös laddning. Det finns en mängd praktiska billaddare som fungerar trådlöst. Många av dem kan fästas i någon av fläktarna med hjälp av en klämma på baksidan. Dessa är enkla att sätta på och ta av – givet att din bil inte har för små, eller möjligen runda, fläktar.

Har du iPhone 12 eller senare kan du titta efter en trådlös billaddare som är MagSafe-kompatibel. Din iPhone kommer att fästa snabbt och enkelt, på rätt plats.

MagSafe-kompatibel trådlös laddare för bilen.Från iPhonebutiken.

 Innan du köper en trådlös billaddare är det bra att tänka på följande: 

  • Har du en iPhone 8 eller tidigare så är det kompatibel med vanlig trådlös QI-laddning. Har du en iPhone 12 eller senare är den kompatibel med MagSafe – det kan vara värt att titta efter en MagSafe-kompatibel billaddare.
  • Fäste. Många av de trådlösa billaddarna fästes i fläktarna. Det funkar fint med de allra flesta bilar – men vissa bilmodeller har väldigt små, runda eller på andra sätt ostabila fläktar.

Vill du inte ha en trådlös laddare kan du titta på adaptrar för cigarettuttaget med bra kraft.

 3. Bilhållare

En bra bilhållare till iPhone är praktiskt för dig som till exempel vill kunna se GPS:en medan du kör. Det finns ganska många olika varianter på marknaden – tänk gärna på följande för att göra ett bra köp:

  • Monteras smidigt. Vissa bilhållare kommer med sugproppar som kan fästas antingen på vindrutan eller på instrumentbrädan. Andra varianter fästes i något av fläktgallren, vilket fungerar utmärkt på de flesta bilmodeller – men inte på alla. Om du väljer en hållare som sätts upp på vindrutan, bör du försäkra dig om att din sikt inte blockeras.
  • Böjlig arm. Om du köper en bilhållare med arm är det klokt att köpa en som är böjlig. De flesta bilhållare har detta – men inte alla. Utan böjligheten i armen blir det svårt att vinkla din iPhone såsom du vill ha den under körning.

Givetvis bör den vara kompatibel med din iPhonemodell. Många bilhållare är så pass flexibla i själva hållaren att de passar så gott som alla iPhones – även de största så som 12 Pro Max, och de minsta så som 12 mini och SE.

Frågor och svar

Vad betyder MFI-certifiering på en lightning-splitter?

MFI stod från början för Made for iPod men har med tiden kommit att omfatta alla iOS-enheter. Det är en märkning som garanterar att splittern har genomgått en kvalitetskontroll och att den uppfyller Apples standarder för säkerhet, prestanda och kompatibilitet.

Varför en lightning-splitter utan sladd?

Båda kan vara bra val – men iPhoneguiden föredrar en splitter som inte har en kabel mellan lightning-hanen och AUX-honan. Detta eftersom kabeln är en del som tenderar att slitas snabbare än övriga delar och lätt kan börja glappa.[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 100 resultat