Tygfodral till iPhone

Tygfodral till iPhone

Ett tygfodral till en iPhone kan ha flera olika egenskaper – främst beroende på vilket material det är gjort av. Läs mer under de utvalda produkterna nedan.

tygfodral iphone 11

tygfodral iphone 12

tygfodral iphone 13

tygfodral iphone 14

För- och nackdelar med olika material

Tygfodral till iPhone finns i ganska många olika material. Några av de vanligaste att se på marknaden är kanvas, bomull och neopren.

Kanvas

Fördelar: 

 • Slitstarkt. Kanvas är mycket slitstarkt vilket bäddar för att ditt fodral får en lång livslängd.
 • Vattenavvisande. Segel på båtar är ofta gjorda av kanvas just av den anledningen. Du kan känna dig trygg med att skalet inte förstörs av att det blir blött – och det blir inte blött lika lätt som exempelvis bomullsfodral.
 • Lätt att rengöra. Kanvas är förhållandevis lätt att rengöra – ofta räcker det att torka av fodralet med en fuktig trasa.
 • Finns i många olika färger och mönster. Gällande färger och mönster så är det ett ganska flexibelt material. Det gör det enkelt att hitta något som matchar din personliga stil.

 

Nackdelar: 

 • Inte det bästa skyddet. Visst – när man jämför med andra tyger så står sig kanvas bra. Dock så ger det inte lika bra skydd för din iPhone, mot stötar och smällar, som till exempel hårdplast eller trä.
 • Hårdare. Vissa föredrar mjuka tygfodral eftersom de kan kännas skönare i handen. Dock är det en smaksak, givetvis, och inte nödvändigtvis en nackdel med kanvas för alla.

 

sportbag för iphone

(Tygfodral som rymmer iPhone, kort m.m. Från Trolsk)

Bomull

Fördelar: 

 • Naturligt material. Bomull är ett naturligt material. Är tygfodralet av 100 % bomull, så är det biologiskt nedbrytbart, vilket gör det till ett mer hållbart val än syntetiska material.
 • Skönt. Bomull är mjukt och skönt att hålla i – mjukare än exempelvis kanvas, och helt klart bekvämare än syntetmaterial i exempelvis neopren.
 • Tål en hel del. Bomull är kanske inte lika starkt som kanvas, men det är generellt ett robust och tåligt material. Du bör utan problem kunna använda det som tygfodral till iPhone till vardags – utan att det slits ut eller skadas inom en kort tid. 

Nackdelar: 

 • Inte vattenavvisande. Bomull absorberar vätska, så om fodralet blir blött kan det ta längre tid att torka än kanvas eller många syntetiska material.
 • Dyrare än syntet. Både bomull och kanvas kan vara lite dyrare än de flesta syntetmaterial. Det ska tilläggas att ett bomullsfodral i hög kvalitet dock kommer att hålla länge och väl om du tar hand om det. 

 

Neopren

Fördelar:

 • Vattenavvisande. Neopren används ofta i vattenutrustning just tack vare de vattenavvisande egenskaperna.
 • Prisvärt. Neopren är förhållandevis enkelt att tillverka vilket håller nere priserna – men undantag finns, givetvis, med tygfodral av neopren som är dyrare än exempelvis kanvas eller bomull.
 • Bra skydd. Neopren ger ett förhållandevis bra skydd, tack vare sin goda absorptionsförmåga.

Nackdelar: 

 • Mindre premiumkänsla. På ett generellt plan ger tygfodral i naturliga material, som bomulll till exempel, lite mer av en premiumkänsla. Neopren ser och är normalt lite billigare.
 • Inte lika hållbart. Många väljer ett tygfodral av anledningen att det kan vara ett hållbart val – till exempel fodral som är tillverkade utav 100 % bomull. Neopren är ett syntetiskt material som inte är biologiskt nedbrytbart.

 

Tygfodral – så gör du ett hållbart val

Många väljer tygfodral för att göra ett miljövänligt och lite mer ”naturligt” val. För att göra ett hållbart val är det först och främst bra att kontrollera om materialet är återvinningsbart. Tygfodral i exempelvis bomull är ett gott alternativ av just den här anledningen. Det är både biologiskt nedbrytbart och kan återvinnas effektivt. Syntetiska material som neopren är inte lika lätta att återvinna.

Något annat att kontrollera är själva produktionsprocessen. Här kan det vara bra att leta efter olika EKO-certifieringar som visar att fodralet har tillverkats under schyssta förhållanden. Både med hänsyn till miljön och till arbetstagarnas villkor och rättigheter.

Se även: Miljövänliga skal till iPhone

En annan stor faktor som influerar hållbarheten i ditt val av tygfodral till iPhone är livslängden. Slitstarka och hållbara material som exempelvis läder skulle i det avseendet kunna vara ett bra val, eftersom det åldras väl och ser bättre ut med åren. Dock är det ju en animalisk produkt och således inte något för alla. I slutändan bör alla faktorer vägas mot varandra – produktionsprocess, livslängd och tillverkningsprocess bör ställas mot utseende, pris och skyddsnivå.

Frågor och svar

Vilka är fördelarna med att skaffa ett tygfodral till iPhone?

Det finns flera såklart, men många gillar helt enkelt känslan av mjuka tygfodral i exempelvis bomull. Dessutom går det att göra hållbara val med tygfodral – se till att det är EKO-certifierat och gjort av ett material som är återvinningsbart och gärna biologiskt nedbrytbart.

Vad bör jag tänka på innan köp?

Se till att fodralet är kompatibelt med din iPhone-modell, vilket normalt ska framgå av produktbeskrivningen. I vissa fall så kan tillverkaren eller butiken ange en maximal storlek som fodralet klarar av

Vilket material är bäst?

iPhoneguiden gillar bomullsfodral – det känns skönt i handen och är potentiellt fritt från kemikalier. Vilket material som är bäst är givetvis subjektivt. Andra vanliga material för tygfodral är kanvas och neopren, som har sina för- och nackdelar.

 

tygfodral iphone 11

tygfodral iphone 12

tygfodral iphone 13

tygfodral iphone 14