iPhoneGuiden.se

Sök

Miljövänliga skal till iPhone

Den som vill vara snäll mot planeten kan överväga miljövänliga skal till iPhone – det finns ganska många olika material att välja mellan. Läs mer under produkterna nedan.

miljövänliga skal iphone 7 och 8

miljövänliga skal till iphone 11

miljövänliga skal till iphone 12

miljövänliga skal till iphone 13

Miljövänliga skal till iPhone – vilka alternativ finns det?

Läs mer nedan.

Återvunna material

Återvunna material är ett schysst val för miljön. Det finns många skal som är gjorda av 100 % återvunnet material och är 100 % återvinningsbara. Vanligt att se är skal i återvunnen plast och läder.

Återvunnen plast

Många av de miljövänliga iPhoneskal som finns på marknaden är gjorda just i återvunnen plast. Faktum är att dessa skal kan vara precis lika snygga som de som är gjorda av ny plast, tycker iPhoneguiden. Se det här skalet, från dbramante1928, som exempel:

dbramante1928-greenland-iphone-1212-pro-1_x2

Greenland av dbramante1928.  

Det är gjort av 100 % återvunnen plast och kan återvinnas igen.

Återvunnet läder

Skal i återvunnet läder är ett annat miljövänligt alternativ. Ofta kommer de i form av fodral. Se det här skalet från Decoded som exempel:

decoded-detachable-wallet-recyc-iphone-11-3_x2

Decoded Detachable Wallet Recyc 

När det gäller fodral är det bra att kontrollera vad de övriga materialen i fodralet är gjorda av. Vill du vara extra snäll mot miljön kan du kontrollera att det inte förekommer plaster också, utöver det återvunna lädret.

Träskal

Trä är ett förnybart material som kan odlas och skördas om och om igen utan att skada naturen (även om det förvisso kan ta tid). Detta gör det till ett mer hållbart alternativ jämfört med andra skalmaterial som till exempel plast eller silikon.

Dessutom är det ett naturligt material som inte kräver någon kemisk bearbetning för att användas i skal. Det minskar inte bara risken för miljöpåverkan, utan bidrar också sannolikt till att de anställda som tillverkar skalet har ett mer hälsosamt jobb.

iPhoneguiden anser dessutom att träskal kan vara riktigt snygga. För ett miljövänligt val – kontrollera att skalet är tillverkat utan kemikalier. Det brukar framgå tydligt i produktbeskrivning om så är fallet.

En tillverkare som gjort sig känd för miljövänliga träskal är svenska North Ones. Skalen är testade för kemikalier, gifter och är FSC-märkta.

Skal i biologiskt nedbrytbara material

Skal till iPhone gjorda av biologiskt nedbrytbara material är en typ av skal som kan brytas ner av naturen när de inte längre används. Eftersom många skal, åtminstone globalt sett, hamnar i naturen när de inte längre används, så är det ett mer miljövänligt alternativ än till exempel silikon eller hårdplast. Hårdplast kan ta många hundratals år innan de bryts ned – om de ens bryts ned, vilket forskarna inte verkar vara säkra på. Ett exempel på ett skal i biologiskt nedbrytbart material är Pela Slim Eco-Friendly Case:

pela-slim-eco-friendly-case-iphone-1212-pro-4

Pela Slim Eco-Friendly Case

Skalet är gjort av 100 % komposterbar plast och ligger mjukt i handen. En fördel som iPhoneguiden tycker om med dessa skal, är att de känns och ser ganska unika ut. Det kan alltså vara ett bra val för dig som vill sticka ut lite med din stil – utöver att det är miljövänligt, givetvis.

Eko-certifierade skal

Eko-certifierade iphoneskal är skal som har certifierats av en oberoende organisation. Det finns ganska många olika certifieringsorganisationer, men generellt kan man säga att certifieringen garanterar att produkten är tillverkad med hänsyn till miljön, och att vissa kriterier för hållbarhet uppfylls. Ett bra val för den som vill ha ett miljövänligt skal, alltså.

Eko-certifieringen kan i praktiken exempelvis innebära att skalet är gjort av återvunna material, att det inte innehåller farliga kemikalier eller att råvarorna som använts är ekologiskt odlade. Det skulle också kunna avse att skalet är tillverkat under schyssta arbetsförhållanden.

Kontrollera gärna certifieringen i fråga. Titta på vad den avser och gör en bedömning om du anser att skalet är tillverkat under tillräckligt bra förhållanden och på ett hållbart sätt.

Frågor och svar

Vad innebär eko-certifierade iPhoneskal?

EKO-certifierade skal innebär att de är tillverkade med hänsyn till miljö och hållbarhet. I praktiken skulle det kunna betyda att skalet är gjort av återvunna material och att det inte innehåller några farliga kemikalier.

Vilka material är skal återvunna skal gjorda av?

Det vanligaste att se på marknaden är skal i återvunnen plast och skal av återvunnet läder. Vi har hittat få plånboksfodral av återvunnet material.

Är träskal ett miljövänligt val?

Träskal kan absolut vara miljövänliga. Trä är en förnybar resurs och bearbetningen kräver inga kemikalier för att göras till skal. Kolla gärna om skalen är testade för kemikalier och gifter för att vara helt säker. Leta även efter FSC-märkningen, som garanterar att trät kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk.