iPhoneGuiden.se

Sök

iPhone på delbetalning

Det går att köpa en iPhone på delbetalning med – eller utan abonnemang. Här visas alternativen, butikerna samt fördelar och nackdelar.

Köp mobil med abonnemang:Köp mobil utan abonnemang:
HallonBilligTeknik
(Begagnade)
Vimla (Begagnade)Telia
TreNetonnet
Telenor
Tele2
Telia

tre delbetalning

(Bildkälla: Tre.se)

1.      Delbetalning iPhone utan abonnemang

De flesta elektronik- och telefonbutiker erbjuder delbetalning som ett betalningsalternativ. Mycket ofta sker detta i samarbete med betalningslösningar så som Klarna, Svea eller Walley.

De produkter som önskas köpas läggs i kassan och när sedan betalning ska ske väljs ”Delbetalning” som ett, av flera, alternativ. Därmed kan betalning ske över exempelvis 3, 6, 12 eller 24 månader. Oftast tillkommer det uppläggningsavgift, månadsavgift och ränta.

Butiker

Telia – Säljer mobiler både med och utan abonnemang. Betalning kan ske på 24 eller 36 månader. Tecknas även abonnemang ges en viss rabatt.

Netonnet – NetOnNet erbjuder delbetalning i samarbete med Resurs Bank. Vid köptillfället går det att välja mellan 6, 12, 24, och 48 månader.

Webhallen – Via Webbhallens delbetalningskonto går det att lägga upp kostnaden på 12, 24 eller 36 månader. Avgift och ränta är beroende på tidsperiod som väljs.

Fördelar

En fördel med att köpa iPhone utan abonnemang är att du inte behöver byta, eller förlänga, från nuvarande abonnemang. Det skapar därmed större frihet.

Dessutom kan delbetalning ske oavsett vilka produkter som köps. Det kan vara allt från en iPhone till datorer och kläder.

Nackdelar

Den primära nackdelen är avgifterna. Det är inte ovanligt att dessa delbetalningslösningar innebär ränta på 15 – 20 % och dessutom kan både uppläggningsavgift och månadsavgift tillkomma. Som ett exempel har Klarna ca 18 % i ränta och 29 kronor i månadsavgift.

(Det finns däremot även erbjudanden med låg ränta och avgifter)

Räkneexempel

Köp en iPhone för 15 000 kronor med delbetalning under 24 månader. Räntan är på 15 % och administrationsavgift på 25 kronor per månad. Efter denna period har du betalat ca 3000 kronor i ränta och avgifter!!

delbetala iphone hos hallon

(Bildkälla: Hallon.se)

2.      Delbetalning iPhone med abonnemang

De flesta mobiloperatörerna erbjuder iPhone på delbetalning direkt via abonnemangsfakturan. Detta över exempelvis 12, 24 eller 36 månader.

Vanligtvis krävs att du har, eller skaffar, abonnemang hos operatören för att en mobil ska få köpas från dem.

Butiker:

Tre – Har ett mycket stort utbud av mobiler. Skicka in din gamla och få rabatt på din nya. Lägre pris om abonnemang tecknas samtidigt. Delbetala i 12, 24 eller 36 månader.

Telia – Stort utbud av mobiler. Ger rabatt om bindningstid väljs. Det går även att köpa iPhone utan att abonnemang krävs.

Tele2 – Mobil kan köpas av befintliga, eller nya, kunder. Betala under 12,24 eller 36 månader.

Hallon – Lågprisoperatör som erbjuder delbetalning i 24 månader för nya eller befintliga kunder.

Halebop Lågprisoperatör på Telias nät. Få rabatt om gammal mobil lämnas in eller om abonnemang tecknas. Välj på 12,24 eller 36 månaders delbetalning utan att extraavgifter tillkommer.

Vimla – Säljer begagnade iPhones för ca 30 – 60 % av dess nypris. Delbetalning kan ske via Klarna på 3, 6 eller 12 månader.

Fördelar

Första fördelen är att både mobil och abonnemang betalas via samma faktura. Det är därmed lätt att ha kontroll på kostnaden samtidigt som någon extraavgift inte uppkommer.

Andra fördelen är att operatörerna inte tar ut någon ränta, administrationsavgift eller uppläggningsavgift. Det är därmed mycket tydligt hur stor summa som delbetalning ska ske på per månad.

Tredje fördelen är att rabatt kan ges på mobil eller abonnemang om bindningstid väljs. Med abonnemang går det alltså att få rabatt – utan abonnemang kan ränta behöva betalas.

Räkneexempel – Få rabatt vid abonnemang

En iPhone 14 Pro kostade 14 995 kronor hos Halebop i slutet av december 2022. Detta om mobilen köptes kontant samtidigt som valfritt abonnemang tecknades.

Valdes det minsta abonnemanget (2GB) blev månadskostnaden, över 36 månader bindningstid, 410 kronor. Det motsvarar 14 760 kronor. Valdes istället 20 GB blev månadskostnaden 330 kronor. Det motsvarar 11 880 kronor. Genom att teckna ett normalstort abonnemang gavs alltså över 3000 kronor i rabatt på mobilen.

Nackdelar

En nackdel med att köpa iPhone tillsammans med abonnemang är den bindningstid som skapas. Oavsett om ditt behov har ändrats blir du tvungen att behålla abonnemanget under bindningstiden.

Hos vissa operatörer går det däremot att köpa iPhone på delbetalning utan att bindningstid för abonnemang krävs. Men i dessa fall ges ingen rabatt.

3.      Joker – Via kreditkortet

Flera svenska kreditkort har delbetalning som en extratjänst. Efter att ett större inköp har skett aktiveras delbetalning i kreditkortets app. Därefter betalas denna summa tillbaka under en förutbestämd tid, exempelvis 10 månader. Flera kort har räntefri delbetalning och det som behöver betalas är en månatlig avgift.

Om du redan har ett kreditkort kommer ingen ny kreditupplysning att genomföras om tjänsten ”räntefri delbetalning” utnyttjas.

Exempel på kort:

Fördelar

En fördel är att någon kreditupplysning inte tas när denna tjänst aktiveras. Vid delbetalning via butik eller mobiloperatör tar de alltid en kreditupplysning.

En annan fördel är att kostnaden kan bli relativt låg. Används exempelvis re:member och om 15 000 kronor betalas över 12 månader blir totala extrakostnaden 684 kronor.

Nackdelar

Nackdelen är att det blir dyrare än att köpa mobil och teckna abonnemang samtidigt. Dessutom behöver kortet först beställas förutsatt att personen inte redan har ett kreditkort med denna funktion.

 Att tänka på vid delbetalning

Hur mycket kostar en iPhone om månadskostnaden är 180 kronor och delbetalning sker i 36 månader? Är det billigare att köpa den kontant för 5400 kronor?

De allra flesta fokuserar enbart på månadskostnaden och summerar inte hur stor summa som egentligen betalas för mobilen. I detta fall är det exakt 6480 kronor och det hade alltså varit betydligt billigare att köpa kontant.

Kom ihåg att månadskostnaden som anges oftast är utan abonnemang. Beräkna alltså att månadskostnaden för mobiltelefoni blir 100 – 400 kronor högre beroende på vilket abonnemang som tecknas.

Delbetalning är en form av kredit vilket innebär att företaget som säljer mobilen till stor sannolikhet kommer ta en kreditupplysning. Personer med betalningsanmärkningar, eller av annan anledning svag kreditvärdighet, kan därmed ha svårt att kunna välja denna betalningsmetod.

FAQ

Går det att delbetala iPhone räntefritt?

Ja, mobiloperatörerna erbjuder räntefri delbetalning vid köp av iPhone. Tecknas ett abonnemang kan även rabatt ges på mobilen.

Går det att köpa begagnad iPhone på delbetalning?

Ja, bland annat erbjuder Billigteknik.se begagnade mobiler och surfplattor. Ett av betalningsalternativen är Walley.

Ges garanti vid köp av begagnad iPhone?

Ja, vid köp av begagnade mobiler via butik ges i regel 12 månaders garanti.