Billaddare

Billaddare

Alla billaddare för iPhone har samma grundläggande funktion. Så länge du köper en billaddare med USB-uttag, och har en lightning-kabel, kommer du kunna ladda din iPhone.  

Men det finns ändå stora skillnader mellan modellerna.  

Visste du till exempel att det finns billaddare med flera uttag? Och att det finns billaddare som kan ladda iPhone och iPad samtidigt? 

För mycket text? Det viktigaste är: 

  • Köp en laddare med minst 1A för iPhone – >2A för snabbare laddning 
  • Minst 2.1 A gäller för en iPad eller två iPhones samtidigt 
  • Använd cigarrettuttaget (inte bilens USB-port) för snabbare laddning
Hitta billaddare hos iPhonebutiken.se

[wcsaltasotto]

Olika modeller 

Flera uttag, kraft eller pris? Vill du även kunna ladda din Mac? Det finns en uppsjö av modeller på marknaden. Här är några exempel. 

Flera uttag 

Den här laddaren från Deltaco har tre USB-portar och kopplas in i cigarettuttaget. Varje port kan ge 2,4A, dock 5,2 A totalt. Det räcker för att ladda en iPad och två iPhones samtidigt, eller tre iPhones – eller två iPads.   

Billigt och enkelt 

Den här laddaren kostar 49 kr (November 2022) och har två uttag som totalt kan ge 2,4 A. Inte det kraftfullaste – men billigt och räcker till en iPad eller två iPhones samtidigt.   

Kraftfull som fixar Macbook 

Den här billaddaren från Hama fixar det allra mesta – till och med din Macbook (med USB-C). Medan den förvisso är dyrare, så behöver du inte tänka på att kraft saknas.  

Olika sätt att ladda  

För några år sedan gick laddningen via cigarrettuttaget. Det är fortfarande vanligt att ladda genom det – men idag är det vanligt med USB-portar och till och med trådlös laddning på instrumentbrädan. 

Genom cigarrettuttaget 

Cigarrettuttaget kan användas för att ladda iPhone eller iPad, eftersom det ger en spänning på 12 V. Det som är viktigt att tänka på när du laddar en enhet med ett cigarrettuttag är ampere, som du kan hitta i produktmanualen eller på själva adaptern. Cigarrettuttaget ger flexibilitet, eftersom du kan välja en adapter som passar dina behov.

USB-port 

Nya bilar kommer ofta med USB-portar vid instrumentbrädan, i handskfacket eller mellan framsätena. Värt att känna till är att en del USB-portar i bilar inte bjuder på särskilt stark ström. Titta på det här testet från 2018, till exempel – en port erbjöd bara 0,5A, medan andra portar gav blygsamma 1A.   

Det går att ladda din iPhone med dessa värden. Men det går långsamt. Vill du ha snabb laddning är troligtvis cigarrettuttaget, med rätt adapter, ett bättre val. Härifrån finns oftast minst 10A att hämta, vilket räcker fint till att ladda fem iPhones med god hastighet. 10A räcker också till, säg, fyra energihungriga iPads. 

Inbyggda trådlösa laddare 

Vissa nyare bilar har inbyggda trådlösa laddare på instrumentbrädan, vilket kan vara bekvämt eftersom du slipper hantera sladdar och adaptrar. En nackdel med dessa laddare är att de inte fungerar för iPhone 7 eller äldre. Dessa telefoner släpptes 2017, så det blir allt ovanligare att man ser folk använda dem.

Trådlösa laddare i instrumentbrädan är kanske inte det mest optimala valet just nu. Telefonen tenderar att röra sig runt på laddplattan, vilket kan få den att flytta sig från den optimala punkten för snabb laddning. Detta kan göra att laddningen blir långsammare än vad den skulle ha varit med en traditionell laddare.

Frågor och svar 

Är det möjligt att ladda Mac i bilen?  

Ja, så länge du har rätt laddare. Nyare Macbooks har USB-C och kan kopplas in i exempelvis cigarettuttaget. För att kunna driva, och inte bara ladda, behöver du en laddare som ger hög effekt (W). Se exempel på Macladdare för bil här 

Hur många ampere behöver man egentligen för att ladda en iPhone? 

I runda slängar: 1A och 5W för laddning i standardhastighet och 2A och 12W för snabbladdning. Det finns dock flera variabler som spelar in. På iPhone 12, till exempel, krävs 20W eller mer för snabbladdning. Det går att ladda med t.ex. 0,5A – men det går långsamt.  

Trådlösa laddare i bilen – är det värt det? 

Även om trådlös laddning kan vara bekvämt, kan det kanske inte vara värt att betala extra för. Med en adapter i 12V-uttaget kan du ladda flera olika enheter, till exempel iPads och Mac, med rätt adapter. Men om du prioriterar bekvämligheten av trådlös laddning och endast behöver ladda en iPhone, kan det vara ett bra val för dig.

Klicka här om du vill veta mer om:

[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 116 resultat