iPhoneGuiden.se

Sök

universal telecom

Denna artikel är utdaterad. Företaget heter nu Bredband2, vilket du kan läsa mer om i den senaste uppdateringen!

Universal Telecom är en aktör som funnits ganska länge på marknaden, men som trots det är relativt okänd i förhållande till exempelvis Telia, Telenor eller Tre. Operatören erbjuder abonnemang med telefon såväl som utan. De själva marknadsför sina mobilabonnemang som flexibla och att de tål att jämföras.

Snabbfakta – Plus och minus med Universal Telecom

Fördelar: 

Nackdelar: 

Välj rätt abonnemang

Det finns först en sak du tar ställning till när du köper ett abonnemang hos Universal, och det är om du vill köpa en telefon med abonnemanget eller inte. Oavsett vad du väljer finns det olika abonnemangsformer att välja mellan. I huvudsak är det två olika kategorier – Prat eller Fastpris.

universal med telefon

universal rörlig eller fast pris

Prat

Prat är ett rörligt abonnemang som kostar 29 kronor i månaden. Du betalar då för antalet samtal och sms du ringer eller skickar. För ett samtal är öppningsavgiften 69 öre och därefter 0,39 öre per minut. För SMS gäller 39 öre styck och för MMS gäller 99 öre.

När du beställer abonnemanget kan du välja att lägga till data till en fast månadskostnad. Väljer du till exempel 1 GB kommer ditt abonnemang totalt att kosta 109 kronor i månaden – 29 kronor för abonnemangsavgiften, och 80 kronor för datan. Därutöver tillkommer givetvis avgifter för samtal, SMS och MMS.

Det går också att välja rörlig data, och kostnaden är då två kronor per MB. För den som surfar ”normalmycket” riskerar kostnaderna då att dra iväg drastiskt. De som har en förhållandevis låg förbrukning kan ligga på ett par hundratals MB i månaden. För att det ska bli prisvärt att välja det här alternativet bör man surfa mycket lite och vara försiktig med att ladda ned, spela musik eller streama videos.

Så här prislistan ut för den data som kan väljas till Prat:

Det här är alltså priser som läggs till utöver abonnemangsavgiften på 29 kronor och kostnader för samtal och meddelanden.

Fastpris

Med Fastpris ges fria SMS, MMS och samtal för 99 kronor i månaden. Precis som med Prat, väljer du hur mycket surf du vill lägga till. Datamängderna som gäller är 1, 4, 10, 15 eller 30 GB (se priser nedan). Det kan löna sig att hålla utkik efter erbjudanden på deras hemsida. Till exempel ges i skrivande stund (sensommar 2018) dubbel surf i tre månader. Oavsett om du har Prat eller Fastpris, kostar SMS och MMS till utlandet 1,99 kronor styck.

Prislistan för Fastpris är som följer:

Telefoner

Som nämnt lite högre upp kan en telefon köpas till abonnemanget. I skrivande stund finns det sju telefoner att välja mellan, varav två av dem är iPhones (X och 8). Väljer man en iPhone X med Fastpris och 4 GB data i månaden innebär det en månadskostnad på 678 kronor. Bindningstiden är då på 24 månader.

När man gör valet blir det tydligt att Universal inte är en lågprisoperatör i alla lägen. Exakt samma telefon och innehåll i abonnemanget kostar nämligen 579 kronor hos Hallon, och kan kanske till och med hittas ännu billigare någon annanstans. Det man får hos båda operatörerna är alltså följande:

Det här är alltså 100 kronor dyrare i månaden hos Universal, vilket utslaget på bindningstiden blir 2 400 kronor mer. Tilläggas bör naturligtvis att man får andra saker hos Universal som inte ges hos Hallon – support per telefon är ett exempel på det.

Täckning

För såväl samtal som datatrafik använder Universal Telenors nät, som kunder generellt är nöjda med (även om det finns olika åsikter, givetvis). Deras nät täcker 99,9 % av Sveriges på befolkning, och man har på senare tid satsat på att bygga ut nätet i såväl sydliga som nordliga delar av Sverige. Det är dock i Norrland som satsningen varit störst på senare år.

Kundservice

För att få hjälp med fakturafrågor, teknisk support eller annat som rör abonnemanget kan man chatta (direkt i webbläsaren), ringa eller skicka ett mail. Telefontider är mellan 8 – 16 vardagar för det som benämns som Kundservice, medan teknisk support är öppen vardagar 8 – 18 och helger 10 – 14.

Bindningstid

Som regel finns ingen bindningstid. Undantaget är dock om du köper ett abonnemang med telefon. Normalt gäller då 24 månader (det är då som telefonen är avbetald) och därefter fortlöper tjänsten med en månads uppsägningstid.

Sammanfattning

Universal Telecom må inte vara den billigaste aktören på marknaden, men har å andra sidan hög kundnöjdhet och en tillgänglig support. Tittar man på exempelvis TrustPilot har de ett betyg på 8 av 10, och tittar man närmare på några av de 468 recensionerna är de övervägande positiva. De kommentar som är negativa har som regel operatören svarat på, och bett om att få mer information om ärendet eller på annat vis tagit läget vidare.

Det är förvisso sant att helhetsbetyget från en plattform inte nödvändigtvis behöver säga särskilt mycket, men jämför man med till exempel Telenor på TrustPilot är skillnaderna stora. Med 318 omdömen har de 1,3 av 10 i betyg, och ingen representant från företaget har svarat på de negativa kommentarerna. Tilläggas bör dock att dessa recensioner inte enbart avser mobiltelefoni, utan också bland annat bredband, som både Telenor och Universal Telecom erbjuder.

Överlag tycks Universal Telecom vara ett säkert kort. Det är, som tidigare nämnt, inte det billigaste, men kunderna tycks vara mycket nöjda.

Läs mer på Universal.se