iPhoneGuiden.se

Sök

Apple har varit en banbrytande kraft inom teknologisektorn sedan dess tidiga dagar. Trots sin starka innovationskraft var det egentligen 2007 som företaget verkligen satte sin prägel på tekniklandskapet och revolutionerade mobiltelefonmarknaden genom lanseringen av första iPhonen, som även blev företagets första iPhone i Sverige.

Första generationens iPhone var ett oerhört ambitiöst projekt som lovade att kombinera tre olika produkter – en iPod med pekskärm, en mobiltelefon och en internetkommunikator – i en enda enhet. Responsen från konsumenter och kritiker var överväldigande positiv, och denna första modell blev snabbt en marknadsledare, vilket satte ribban för framtida smartphones.

Trots att det gått många år sedan Apple slog igenom med sin första iPhone är bolaget mer relevant än någonsin. Exempelvis nämns Apples aktie som en att hålla koll på med anledning av dess fortsatta innovation. Läs mer hos Affärslivet för information om Apples aktie.

I denna artikel kommer vi gå igenom alla iPhone modeller samt iPhone modeller år. Alltså kommer du hitta svaren på frågor som när kom den första iPhonen, vad är en viss modells iPhone storlek, och samt iPhone-modeller ordning.

 

När Kom Första iPhone? iPhone 1, eller iPhone 2?

Apples första iPhone släpptes under våren 2007, och var en teknisk bedrift när den lanserades. Den 3,5-tums skärmen var utrustad med multi-touch teknologi, något som var nytt och ovanligt vid den tiden. Trots sina banbrytande egenskaper saknade första generationens iPhone vissa funktioner som MMS och 3G-anslutning, vilket ledde till kritik och namnet iPhone 2 G. Trots detta sålde den första iPhone bra och introducerade begreppet ”appar” till massorna med App Store lanseringen 2008.

 

iPhone 3G och 3GS

2008 tog Apple itu med några av bristerna i den ursprungliga modellen. iPhone 3G införde 3G-anslutning, vilket tillät mycket snabbare datahastigheter än den tidigare EDGE-anslutningen. Utöver detta kom iPhone 3G med en GPS-chip, vilket tillät realtidspositionering, något som öppnade för en mängd nya appar och funktioner.

iPhone 3GS introducerades 2009 och den hade en snabbare processor, och en 3-megapixel-kamera som hade också förmågan att spela in video, vilket var en betydande förbättring. Denna modell introducerade också röstkontroll, vilket senare skulle bli Siri.

iPhone 4 och 4S

2010 presenterades iPhone 4 med en helt ny design med infattat glas och en rostfri stålkant som fungerade som telefonens antenn. Den hade också en ny högupplöst ”Retina”-skärm, vilket var en betydande uppgradering. Den innehöll även en främre kamera som möjliggjorde videokonferenser via FaceTime.

iPhone 4S lanserades 2011, men viktigaste nya funktionen var Siri – den röststyrda assistenten som nu är synonym med iPhone. 4S hade även en förbättrad kamera och processorn uppgraderades till en dual-core, vilket resulterade i bättre prestanda.

iPhone 5, 5C och iPhone 5S

iPhone 5, lanserad 2012, var den första modellen som ökade skärmstorleken sedan den ursprungliga iPhone lanseringen, med en nu 4-tums skärm. Denna modell var också tunnare och lättare än dess föregångare, och var gjord av aluminium snarare än glas, vilket gav en mer förstklassig känsla. Dessutom uppdaterades prestandan med 4G LTE kompatibilitet.

Året efter introducerades iPhone 5C och 5S. 5C var en unik modell i att dess skal var tillverkat av plast och det fanns i flera olika färger, vilket gav ett mer ungdomligt och lekfullt alternativ. 5S å andra sidan var mer premium med sin aluminiumdesign och introducerade Touch ID, Apples biometriska fingeravtryckssensor, vilket var en betydande funktion för säkerheten.

iPhone 6, iPhone 6S, 6 Plus, 6S Plus och iPhone SE 2016

Med lanseringen av iPhone 6 och 6 Plus 2014, såg vi ytterligare en ökning av skärmstorleken, nu upp till 5,5 tum på Plus-modellen. Detta var ett svar på den växande populariteten för ”phablets”, stora telefoner som nästan var surfplattor.

Året efter lanserades Apple iPhone 6S och 6S Plus, som huvudsakligen innebar prestandaförbättringar. Den viktigaste nya funktionen var introduktionen av 3D Touch-teknik, vilket tillät olika funktioner baserade på hur hårt användaren tryckte på skärmen.

För den som frågar ”när kom iPhone SE ut” är svaret 2016, då den släpptes som en mindre, billigare modell som ändå hade samma prestanda som 6S. SE stod för ”Special Edition” och det var populärt bland de som föredrog mindre telefoner. Modellen kallas även iPhone SE första generationen, då en senare version kom ut 2020.

iPhone 7, iPhone 7 Plus

Sammanlagt var iPhone 7 och 7 Plus, även de släppta 2016, mindre innovativa jämfört med tidigare modeller, men de innehöll några viktiga ändringar. De introducerade vattentäthet och tog bort hörlursuttaget, en kontroversiell förändring vid den tiden. Plus-modellen hade också en dubbel kamera som förbättrade zoomning och djupåtergivning, och satte Apples plus-standard som skulle komma att hålla i sig.

iPhone 8, iPhone 8 Plus

2017 lanserades iPhone 8 och 8 Plus. Dessa var ganska ”tråkiga” modeller, då de var väldigt lika iPhone 7.  Däremot erbjöds prestandauppgraderingar samt trådlös laddning för första gången.

iPhone X, XR, XS, och XS Max – iPhone 10 serien

Nästa modell var iPhone X, vilket markerade 10-årsjubileet för iPhone år år 2017. iPhone X var mycket annorlunda än tidigare modeller med sin nästan kantlösa skärm, borttagande av hemknappen och introduktionen av Face ID.

Under 2018 fortsatte XR, XS och XS Max på X-seriens väg med förbättrade skärmar, kameror och batteriliv. iPhone XR erbjöd ett mer prisvänligt alternativ med en LCD-skärm snarare än OLED, och blev därför populäraste utgåvan i X-serien.

iPhone SE 2020

2020 startade Apple hårt med en uppdaterad version av iPhone SE, med samma formfaktor som iPhone 8 men med uppgraderad hårdvara. Detta skulle komma att bli den billigaste iPhone-modellen. Om du är intresserad av att köpa en begagnad iPhone kan du kolla vad vi har att erbjuda här!

iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max

Inför nästa modell fortsatte Apple på temat billigare och storleksvarierat, och fortsatte därmed Pro och Max serierna. Sedan iPhone 11 har vi även sett förbättringar av kamerorna där trippelobjektiv nu infördes. Dessutom kom introduktionen av 5G, bättre batteriliv och ännu bättre prestanda.

 

12, 12 Mini, 12 Pro, 12 Pro Max

Sedan var det dags för serie 12, där 12 Mini blev en hit. Mini-modellen var en av de minsta modellerna, men innehöll fortfarande samma ingredienser och prestanda som en standard 12a. Här introducerades även Ceramic Shield för förbättrad skärmhållbarhet, och MagSafe för magnetiska tillbehör och trådlös laddning.

Vad gäller Max modellerna så var dessa mer anpassade för fotografer, då kameratekniken uppdaterades till just dessa modeller, med funktioner som 12x digital zoom på Pro Max-modellen. Skillnaderna är dock små för en standard-användare.

iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro och 13 Pro Max

Släppet av iPhone 13 modellen under 2021 följde ett liknande spår som serie 12 med fyra modeller i olika storlekar och prisklasser. Den största uppdateringen med denna serie är den förbättrade batteritiden, som inte heller påverkas av 5G anslutning som tidigare modeller.

Dessutom har även kamerafunktionerna optimerats. I samtliga 13 modeller finns nämligen vad som kallats filmiskt läge, där fokus överförs i realtid, vilket gör videoinspelningar än mer högkvalitativa.

 

iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro, och 14 Pro Max

Den senaste modellen som har lanserats i nuvarande iPhone ordning är serie 14, som även den följer en fyra-modellstruktur och lanserades under 2022. Här har vissa säkerhetsfunktioner tillagts, så som satellitnödtjänster och kraschdetektering som ska hålla dig säker ifall du råkar ut för en allvarligare skada, så som en bilolycka.

Den uppdatering som kanske fick mest hype var Apples Dynamic Island, eller dynamiska ö, som ersätter skåran längst upp på skärmen. Funktionen är en blandning av mjuk- och hårdvara som gör att Apple användare lätt kan interagera med olika funktioner, så som musik, FaceID, telefonsamtal, timers, med mera – utan att behöva öppna hela telefonen. Om du vill veta mer kan du läsa vår artikel som jämför de olika iPhone 14 modellerna.

Obs: Den här artikeln är skriven 14 juni, 2023 och kan därför inte innehålla information om eventuella nya iPhone-modeller som släppts efter detta datum.