Bluetooth-högtalare

Högtalare för iPhone

Marknaden för iPhone högtalare är stor – under produkterna nedan kan du läsa iPhoneguiden tips för att köpa rätt högtalare just för dig.[wcsaltasotto]

Köpguide – Högtalare till iPhone

Här går vi igenom våra bästa tips inför köp av en bluetooth högtalare som förväntas kopplas ihop med en iPhone.

1.      Hur ska du använda den?

Det första som är bra att definiera är hur och var du vill använda din högtalare. Vill du ha en mellanstor stationär högtalare i i köket? Eller vill du ha en maffig anläggning i vardagsrummet?

Det finns modeller i alla möjliga storlekar. Det finns även minimodeller som kan bäras i fickan när du går ut.

iphone_hogtalare

(Bildkälla: Canva)

Andra är mer av en all-round storlek. De är tillräckligt stora för att fylla ett mellanstort vardagsrum, men är tillräckligt portabla för att tas med på stranden.

Samtidigt har de sällan så djup bas och krispig diskant att de kan fungera som ett huvudsystem för din ljudunderhållning.

2.      Bluetooth, Wi-Fi – eller sladd?

I korthet så är Wi-Fi ett bra val för dig som ska skaffa ett lite mer robust system. Anledningen är att ljudet helt enkelt är bättre, eftersom Bluetooth komprimerar datan mer än vad Wi-FI gör. Givetvis kan det finnas undantag, men nästan alla Wi-Fi-högtalare kan leverera ett finare ljud än de med bara Bluetooth.

Av förklarliga skäl så är Wi-Fi inte den bästa lösningen för portabla högtalare. Här är Bluetooth överlägset – även om det förvisso komprimerar kvaliteten, så är det möjligt att ta med sig den överallt. Det är bara att se till att ha internet på telefonen eller lagrad musik eller annan media.

Ett annat alternativ är att köra med 3,5-millimeterssladd. Många  BlueTooth-högtalare har möjligheten att både köra med sladd och trådlöst. Sladd kommer normalt att ge bättre ljud, men det är inte lika smidigt och enkelt som Bluetooth eller Wi-Fi är.

Se även: iPhonehögtalare till barn

3.      Ljudet

Att definiera ljudkvalitet kan vara ganska svårt. Vissa är mer på jakt efter en så neutral återgivning av ett ljud som möjligt. Andra vill gärna ha en tung bas och högvolym.

I slutändan är det ljudupplevelsen som avgör – och här finns det olika smaker. Oavsett vad man är ute efter så finns det i alla fall två saker som är bra att titta på innan köp:

  • Volym. Volym mäts i dB(a) och de flesta hemmahögtalarsystem klarar av runt 85 – 95 dB innan de börjar låta ansträngda. Mindre, portabla iPhonehögtalare ligger ofta under den här ljudnivån.
  • Frekvensrespons. De flesta populära iPhonehögtalare som är lite större har, enligt iPhoneguiden, en okej frekvensrespons. Däremot kan det vara bra att känna till att mindre varianter sällan har särskilt god förmåga att återge låga basfrekvenser, och ibland diskant. Är du ute efter en rikare ljudbild bör de minsta varianterna uteslutas.

Det bästa är att provlyssna innan du köper. Om du köper online så är det en idé att ta del av recensioner innan köp, och gärna handla hos en butik med generösa köpvillkor så att du kan byta om du inte är nöjd. Vad bra ljud är kan vara mycket personligt och det gäller att testa sig fram.

(Bildkälla: Canva)

4.      Smarta funktioner?

De senaste åren har ganska många högtalare med smarta funktioner dykt upp på marknaden. Om du har iPhone, och i synnerhet om du använder Apple Music, så kan Apples egna HomePod vara ett alternativ.

Den har fått väldigt god kritik för sitt ljud (speciellt i förhållande till den ringa storleken) och har smarta funktioner som styrs genom röstkommandon.

 

Frågor och svar

Fungerar iPhone med andra smarta högtalare som Alexa och Echo?

Ja, Alexa och Echo fungerar med iPhone.

Bluetooth eller Wi-Fi – vad är bäst?

Wi-Fi ger potentiellt bättre ljudkvalitet än Bluetooth. Dock är Bluetooth ett bra allroundval och gör högtalaren mer portabel.[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 50 resultat