Bluetooth-tillbehör

Bluetooth-tillbehör till Iphone

Trådlösa högtalare, AirPods och andra trådlösa hörlurar hör nog till de mest populära Bluetooth-tillbehören för iPhone. Läs mer om dem, och andra finurliga tillbehör, under de utvalda produkterna nedan.[wcsaltasotto]

Exempel på bluetooth-tillbehör:

AirPods

AirPods är Apples egen serie av hörlurar. De modeller som finns ute idag är:

AirPods Pro 2

(Se utbud av Airpods 2 Pro via länken ovan)

Att AirPods blivit så populära bland iPhone-användare beror säkerligen på att de är anpassade för Apple i hög grad. Det är enkelt att ansluta till din iOS-enhet (bara håll etuiet nära enheten) och koppla till med ett tryck.

Att tänka på när du köper AirPods 

 • Inget fel med de äldre. AirPods är, i likhet med de flesta andra av Apples produkter, ganska dyra. Det kan vara värt att välja en AirPods-modell som inte nödvändigtvis är den senaste – iPhoneguiden skulle säga att alla ger en bra ljudupplevelse generellt. Begagnat kan vara ett annat alternativ, förstås, för den som vill betala lite mindre.
 • AirPods Max är inte in-ear. AirPods Max är ett alternativ för dig som inte gillar in-ear-lurar. De sätts alltså över öronen. iPhoneguiden har inte testat ännu – men många menar att de är riktigt bekväma och ger ett riktigt bra ljud.

Trådlösa högtalare

Marknaden för Bluetooth-högtalare är enorm, där tillverkare som Beats och JBL är bland de mest välkända. De varierar ganska kraftigt i storlek – vissa passar bäst som stationära enheter i vardagsrummet, medan andra kan tas med på utflykt.

barnhogtalare-batman.jpg

(Barnhögtalare med loga av Batman)

Hur är ljudet med Bluetooth vs AUX?

När du spelar upp ljud via Bluetooth så är det komprimerat, vilket innebär att förlust av ljudkvaliteten sker – även om det kanske inte är märkbart. Samma förlust sker inte med en direkt anslutning via en AUX-kabel.

Dock beror detta på många faktorer såsom den specifika Bluetooth-tekniken som används, högtalarens kvalitet, och den exakta komprimeringsgraden. Nyare Bluetooth-teknik ger en ljudkvalitet som många menar är jämförbar med AUX.

Tänk dock på att iPhones sedan länge inte har något hörlursuttag. Köper du en trådlös högtalare som även har ett AUX-uttag, så behöver du en lightning splitter om du vill kunna utnyttja uttaget med din iPhone (om det är iPhone 7 eller senare).

Att tänka på när du köper BT-högtalare för iPhone

 • Om du prioriterar en god ljudupplevelse bör du försäkra dig om att högtalaren har djup bas och hög diskant. Även ljudnivån i sig kan vara en viktig faktor att titta på.
 • Vill du ha en stationär högtalare i vardagsrummet? Eller en att ta med till stranden? BT-högtalare för iPhone finns i alla möjliga i storlekar.
 • En faktor som lätt glöms bort. Vill du kunna ta med den är det viktigt att kolla batteritiden. Tänk även på att batteritiden kan gå ned ganska snabbt med frekvent användning.

Hälsa

Det finns en mängd Bluetooth-tillbehör till iPhone som syftar till att hjälpa dig att hålla koll på din hälsa. Till exempel:

 • Aktivitetsarmband
 • Pulsklockor
 • Blodtrycksmätare
 • Glukosmätare.
 • Sportarmband
Gear Sportarmband LED
Gear Sportarmband

De som är de mest intresserade av sin hälsa kanske redan har en Apple Watch, som i sig förvisso också är ett Bluetooth-tillbehör (dock mer än så). I den finns en rad olika hälsofunktioner att ta del av.

Att tänka på innan du köper BT-hälsotillbehör för iPhone

 • Leta efter kvalitet. När det gäller hälsan är kvaliteten mycket viktig. Bristande funktionalitet kan ge dig missvisande information om exempelvis din puls eller ditt blodtryck.
 • Vissa saker finns redan i iPhone. Om du inte har kikat in på den medföljande appen Hälsa, så kan det vara läge att göra det. Här finns exempelvis inbyggd stegräknare och information om din sömn.

Så ser du vilken version av Bluetooth du har

För att ta reda på vilken version av BT du har är det bara att gå in på Jämför Telefoner på Apples hemsida. Välj din modell högst upp och scrolla sedan ned till ”Mobilnät och trådlöst” (eller kör ctrl + F).

Exempel: iPhone 14Pro Max kör 5.3, medan iPhone 12 kör 5.0.

I de flesta fall är det inget du behöver tänka på, men det kan påverka kompabiliteten med vissa Bluetooth-tillbehör. Vidare utvecklas ju tekniken och ger bättre prestanda och kvalitet på exempelvis ljuduppspelning.

Frågor och svar

Hur långt räcker Bluetooth-signalen?

Generellt kan man säga att signalen räcker ungefär upp till tio meter. I praktiken varierar det dock beroende på en rad olika faktorer, till exempel möbler eller väggar som blockerar signalen. En annan faktor är vilken iPhone du har – nyare iPhones har stöd för nyare BT-versioner.

Hur ser jag min MAC-adress för Bluetooth?

Gå bara in på appen Inställningar > Allmänt > Om och scrolla sedan ned tills du ser ”Bluetooth”. Bredvid står din MAC-adress.[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 100 resultat