För den som har beslutsångest är valet av skal inte särskilt lätt. De finns i olika färger, i olika material och med olika funktioner. Om man däremot endast söker ett lättare skydd till telefonen är det enkelt. Urvalet är brett – precis som prisintervallerna. Man kan relativt enkelt hitta simpla och billiga skal, samtidigt som det finns dyrare varianter som matchar specifika behov.

Typer av skal

Gummi, silikon, läder, trä eller enkel plast? Eller varför inte ett större läder-case, som också fungerar som plånbok? Valen är många:

Skins

Skins är tunna, flexibla och ofta gjorda av gummi eller silikon. De passar den som tycker om formen och känslan i telefonen, men som ändå inte vill gå runt med den helt oskyddad. iPhones är, som bekant, ganska fragila. En nackdel med skins är just nivån av skydd, som är ganska låg jämfört med andra typer av skal. De skyddar till exempel inte telefonens framsida, varför de gärna bör kombineras med ett skärmskydd.

Ytterligare en nackdel är att gummi gör din iPhone lite trögare att ta upp ur (och stoppa ner i) fickan. Kanske är det ett ganska litet problem, men för den med tajta jeans och/eller små fickor, är det lätt att ångra valet av material efter ett tag.

Behöver du nytt skal?

Mobilskal och skydd till de flesta modeller
Skal – Fodral – Laddare m.m.
Allt till din Iphone – Tillbehörsbutiken !

Plastskal

Precis som skins, förstorar inte vanliga plastskal din iPhone särskilt mycket. Något som gör att många avstår från att köpa till exempel ett lädercase med fack, är just att telefonen blir klumpig.

En fördel med plastskal är att det finns i många olika färger, mönster och även motiv. Ytterligare något att lägga på plussidan för plastskal är priset – de är ofta ganska billiga.

Precis som med skins är inte skyddsnivån särskilt hög. Tappar du den på ett trubbigt och hårt underlag – med framsidan nedåt – kan du räkna med en sprucken skärm. Även plastskal bör alltså, precis som skins, kombineras med ett skärmskydd.

Plånboksfodral

Med ett plånboksfodral slipper du bära runt på både mobil och plånbok. Dessa fodral kommer i många olika varianter, men i de allra flesta finns det utrymme att förvara flera kort samt kontanter. Ibland är facken placerade på telefonens baksida, och ibland öppnar du fodralet (ungefär som en vanlig plånbok) och har din iPhone på vänster sida, och fack i den högra delen av fodralet eller tvärtom.

En fördel med de plånboksfodral som öppnas, är att telefonens framsida får ett mycket bra skydd.

Sportfodral

Sportfodral passar dig som till exempel cyklar eller springer mycket. Det passar också dig som av någon annan anledning vill kunna ta med dig mobilen ut, utan att använda händer eller fickor. Många av modellerna är vattentåliga och sätts på armen med ett anpassningsbart band. Kan även passa den som arbetar utomhus i ur och skur.

Laddningsfodral

Laddningsfodral finns i olika tjocklekar och material, men gemensamt för dem alla är att du får extra batteritid. När du märker att batteriet börjar ta slut kan du helt enkelt slå på en strömbrytare för att få ungefär den dubbla batteritiden (beroende på modell).

Det finns även ett skal för dig som vill ladda trådlöst, men ger dig alltså inte extra ström när du är ute (som den förstnämnda varianten gör). Istället lägger du telefonen och fodralet på en laddningsplatta och behöver på så vis inte koppla in den när du vill få ström.

iphoneskal

Extra hållbara skal

Extra hållbara skal lämpar sig väl för den som behöver använda mobilen i utsatta situationer, till exempel på en byggarbetsplats. Dessa skal skyddar ofta mot vatten, är extra tåliga mot stötar och skyddar dessutom mobilen från damm och smuts.

Det finns olika varianter av dessa, men många av dem lämnar skärmen fri. Visserligen går skyddet upp över telefonens kanter, vilket gör att skärmen inte skadas om telefonen tappas på ett hårt underlag. Om underlaget däremot är trubbigt kan man behöva kombinera det extra hållbara skalet med ett skärmskydd för att få maximalt skydd.

Vattentäta skal

Vattentäta skal finns i en rad olika varianter.  I många fall kommer vattentätheten som en egenskap i extra hållbara skal, men det finns skal som har vattentäthet som huvudsaklig funktion och inte är särskilt stötsäkra.

Fördelen med dessa lättare skal är att väldigt stötsäkra skal tenderar att göra telefonen lite klumpig. Du som vill behålla den lätta känslan kan köpa ett tunt vattentätt skal för att hålla den säker nära vatten.