QI-laddare

En Qi-laddare är en trådlös laddare som gör att du slipper använda kablar för att ladda din mobiltelefon, hörlurar och andra enheter. Du kan enkelt ladda din iPhone, AirPods och Apple Watch genom att placera enheten på laddaren. Qi-laddaren överför energi trådlöst till enheten, så att du slipper fippla med kablar.

Lite för mycket text? Här är det viktigaste att med sig:  

  • Sikta på 7,5W eller mer om du vill kunna snabbladda iPhone 
  • Välj färre QI-platser (”laddpunkter”) för att hålla ned priset 
  • Apples MagSafe-laddare funkar bäst med iPhone 12 och senare 
Se laddarna hos iPhonebutiken.se

[wcsaltasotto]

Fyra saker att tänka på innan du köper 

1. Hur många W?

Lite äldre iPhones (11 och tidigare) snabbladdar vid 7.5W. Högsta möjliga effekt för iPhones 12 och senare ligger dock på hela 15W, vilket dock enbart kan nås med Apples egna MagSafe-laddare. Vill du även att android-användare ska kunna använda din QI-laddare kan du sikta på omkring 9W – 10W. Samsung kör generellt på 9W, medan vissa andra modeller kan ha stöd för upp till 10W.

Det här förändras dock med tiden. Vill du gardera dig en aning kan du köpa ända upp till 15W, så har du en trådlös laddare som garanterat står sig även i den närmsta framtiden. Tänk dock på att kraftfullare QI-laddare kan föra lite oljud på grund av fläkten. Läs mer under punkt 3.

2. Liggande eller stående?

QI-laddare för iPhone finns i två huvudsakliga typer: platta och liggande, eller stående i en lätt lutad vinkel. Om du har en ovanligt stor eller liten telefon kan det vara klokt att undvika att använda ett ställ, eftersom det finns en risk att laddningspunkterna inte träffar varandra. Däremot finns det många fördelar med stående ställ. De tar mindre plats på skriv- eller nattduksbordet, och gör det möjligt att använda FaceTime samtidigt som du laddar telefonen. Det är dock viktigt att tänka på att det kan vara bra att pröva att ladda i ett ställ först, om du har en ovanligt stor eller liten telefon.

3. Fläkt eller inte fläkt?

Vissa laddare har en inbyggd fläkt för att kyla ned sig. Det kan vara fallet om du vill ha en kraftfull QI-laddare, säg 15W. Köper du en modell med lite lägre effekt, runt 10W eller 7.5W (som är vanligt för iPhone) behöver du troligtvis inte tänka på fläkten.

Vill du ha en laddstation till nattduksbordet kan det alltså vara klokt att undersöka ljudnivån om du vill ha en kraftfull modell. 

4. QI-platser 

Antalet QI-platser, eller uttag, är en viktig faktor att tänka på när du väljer en laddare. Ju fler platser det finns, desto fler enheter kan du ladda samtidigt. Men det är viktigt att notera att priset oftast stiger ganska mycket för varje extra QI-plats du vill ha. Enkel och prisvärda laddare med en QI-plats fungerar bra för många, och det finns även prisvärda alternativ som kan ladda med upp till 15W.

Om du har fler än en enhet som behöver laddas, till exempel både en jobbtelefon och en privat telefon, kan det vara värt att köpa en laddare med flera QI-platser. Samma gäller om du har andra enheter som behöver laddas, som till exempel AirPods eller Apple Watch. I sådana fall kan det vara läge att investera i en laddstation, som har plats för flera telefoner och speciellt designade laddpunkter för smartklockor och hörlursfodral.

Frågor och svar 

Vad betyder QI? 

QI är en universell och öppen standard som tillverkare kan välja att följa. Det är inte exklusivt för Apple eller iPhone – därför kan en trådlös QI-laddare fungera exempelvis både på iPhone och på Android. 

Hur mycket kraft kan en QI-laddare ge?  

Standarden 1.2 tillåter hastigheter upp till 15 Watt. Vanligast att se på marknaden är runt 7.5W – 10W, som troligtvis räcker till det du behöver.  

Funkar trådlös laddning på min iPhone? 

Det funkar om du har en iPhone 8 eller senare.  

Klicka här om du vill veta mer om:

[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 144 resultat