USB till Lightning

USB till Lightning

USB till Lightning-kablar används för att ansluta din iPhone eller iPad till en dator för dataöverföring eller till en strömadapter för att ladda enheten. Lightning-porten är unik för Apple och fungerar endast med deras enheter. Se vår guide under produktbeskrivningen för mer information. [wcsaltasotto]

USB till Lightning – Köpguide

1.      MFI-certifiering

iPhoneguiden kan rekommendera att titta efter USB till Lightning-kablar som är MFI-certifierade. MFI står för Made for iPhone och är ett kvitto på att tillverkaren har följt vissa regler och standarder som Apple har satt upp.

Genom att köpa MFI-certifierat kan du känna dig tryggare med att din iPhone eller iPad inte skadas, att kabeln åtminstone har viss hållbarhet och att porten i din iEnhet inte skadas.

Med det sagt, så finns det okej USB till Lightning-kablar som inte är MFI-certifierade. Det rekommenderas inte, men om du väljer att köpa en sådan kabel är det en god idé att kolla upp tillverkaren och omdömen om tillverkarens produkter ordentligt.

2.      USB-A eller USB-C?

Det finns flera fördelar med att välja USB-C framför USB-A, men i slutändan handlar det om vilka tillbehör och enheter du har. USB-C möjliggör snabbladdning givet att du har en strömadapter som kan ge 18 W eller mer (och en iPhone 8 eller senare). USB-C är också standard på nya MacBooks, vilket gör det naturligt för Mac-ägare att gå över till USB-C.

Om du däremot har många adaptrar, laddstationer etc. med USB-A-honor, så kanske det inte är värt just för dig att gå över till USB-C riktigt än. Tänk dock bara på att du missar snabbladdningen, som gör det möjligt att ladda upp till 50 % på ungefär en halvtimme.

Till iPhoneguidens kännedom ska det inte vara någon skillnad i dataöverföringshastigheten mellan USB-A till Lightning och USB-C till Lightning. Detta eftersom det är Lightningporten som begränsar hastigheten.

USB-C_USB-A kabel

Till vänster: USB-A till Lightning. Till Höger: USB-C till Lightning.

Värt att veta är att Apple sannolikt kommer att gå bort från Lightning och enbart använda USB-C framöver. Läs vår artikel Tre rykten om iPhone 15 och deras trovärdighet där vi tar upp saken.

3.      Hållbarhet

Hållbarheten är något som de officiella Apple-kablarna fått kritik för. Efter en periods användande är det ganska vanligt att kabeln har gått sönder vid någon av ändarna.

flätad kabel lightening

iPhoneguidens lösning på det är att använda kraftigare kablar med exempelvis nylonflätning. De här kablarna från Anker gillar vi till exempel. Den är MFI-certifierad och 90 cm lång och kan köpas i svart eller vit färg. Finns även i lite längre version, 180 cm.

4.      Kabellängd

De officiella kablarna från Apple är mellan en halv meter och två meter. De som vanligen levereras med nya iPhones är en meter långa, vilket kan vara ganska kort.

För att slippa trassla med förlängningskablar och förgreningar kan det vara en idé att titta efter en extra lång kabel. Tar du även hänsyn till övriga punkter och hittar en extra lång kabel som är MFI-certifierad och extra hållbar, så lär får du en kabel du är nöjd med över tid.

FAQ

USB till Lightning – vad är det?

USB till Lightning används för att koppla in Appleprodukter som iPhone, vissa AirPodsetui, Siri Remote, Apple Magic Mouse eller iPad till en USB-port för laddning eller dataöverföring.

I USB-änden kan det antingen vara USB-C (möjliggör snabbladdning) eller USB-A (i folkmun ofta kallad ”vanlig USB”).

Är det viktigt med MFI-certifiering på USB till Lightning-kablar?

Ja, iPhoneguiden anser det. Med en MFI-certifiering kan du känna dig trygg med att laddaren är helt kompatibel med din iEnhet och att telefonen, du själv eller Lightningporten inte kommer att skadas.

Normalt är MFI-certifierade kablar något dyrare i inköp.

Ska inte Apple sluta med Lightning?

Jo, sannolikt, men de lär finnas kvar åtminstone ett eller ett par år till (skrivet i dec 2022).

Troligtvis lär Apple gå över till USB-C i kabelns båda ändar efter påtryckningar från EU. USB-C till USB-C är idag standard för flera andra mobiltillverkare samt tillverkare av mycket annan elektronik.

Läs även om:

[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 67 resultat