USB-C Kablar

USB-C Kablar

Att ha en USB-C laddare för iPhone är viktigt om man vill kunna ladda enheten snabbt. För att kunna göra det krävs både en USB-C till Lightning-kabel och en adapter med tillräckligt hög laddningskapacitet. Dessutom är USB-C standard i nya Macbooks och många andra elektroniska enheter, så det är ett bra val att skaffa en USB-C laddare för att kunna ladda flera olika enheter med samma laddare.

Lite för mycket text? Här är det viktigaste: 

 • Snabbladdning är inte möjligt utan en USB-C till Lightning-kabel 
 • 20-Wattsadapter räcker – högre W funkar, men går inte snabbare 
 • Snabbladdning ger 50% batteri på ca 30 minuter
Hitta laddare hos iPhonebutiken.se

[wcsaltasotto]

Apples äldre laddare på 5 W fungerar givetvis fortfarande, men har som regel inte USB-C-port. Kör du fortfarande på den kan det vara läge att uppgradera till en USB-C-till-Lightningkabel med en kloss på t.ex. 20 W.

Så stora är hastighetsskillnaderna 

Det finns stora skillnader i laddningstiden mellan att använda en vanlig laddare och en snabbladdare med USB-C-anslutning. Om du har en iPhone 8 eller senare, tar det ungefär en halvtimme att ladda batteriet till halvfullt med hjälp av en snabbladdare, och runt två timmar att ladda det fullt. Notera att laddningshastigheten är snabbare vid lägre batterinivåer och saktar ner när batteriet närmar sig fullt.  

Laddning med standardhastighet ger ungefär 30 % på en halvtimme. 

Tänk på detta när du köper sladd 

 • Sladdlängden. Många USB-C till Lightning är en meter långa. Räcker det för dig, eller behöver du längre?
 • Apple eller generisk? Med en officiell Applekabel kan du kanske känna dig tryggare med att det är bra kvalitet. Dock är det dyrt – en USB-C till Lightning på två meter kostar i skrivande stund 400 kronor. Går du off-brand kan du hitta motsvarande för halva priset eller mindre.
   
 • Hållbarhet. Vissa kablar är designade med hållbarhet i åtanke, till exempel den här som har flera lager vävd nylon. iPhone-kablar, även om de är officiella från Apple, har en tendens att brista nära ändarna efter en tid.
   
 • Utseende. För vissa är utseendet viktigt. Det finns gott om alternativ på marknaden med en design som tar ut svängarna lite. Här är ett exempel. 

Tänk på detta när du köper kloss 

 • Effekten. 5 W kommer inte att räcka för snabbladdning – minst 18 W behövs, men köp gärna en med 20 W eller lite högre. 
 • Apple eller generisk? När det gäller adaptrar är det viktigt att kontrollera kvaliteten. Om du inte köper från Apple, se till att tredjeparten du köper av är betrodd och seriös. Felaktiga adaptrar kan leda till risk för brand, stötar och skador på telefonen. Se även till att den stödjer strömleverans över USB (usb-PD). 

Det här krävs för att din USB-C laddare ska kunna snabbladda 

Först och främst behöver du en kabel med USB-C i ena änden och Lightning i den andra. Därtill krävs en strömadapter med minst 18 W. Officiellt från Apple är följande styrkor tillgängliga:  

 • 18 W 
 • 20 W 
 • 29 W 
 • 30 W 
 • 35 W 
 • 61 W 
 • 67 W 
 • 87 W 
 • 96 W 
 • 140 W 

De allra starkaste adaptrarna kommer med iPads eller MacBooks, men fungerar även att snabbladda din iPhone med. Dock tenderar klossarna att vara tunga, stora och onödigt dyra om syftet är att ladda en telefon. Optimalt är en mindre och smidigare kloss med kapacitet att ladda snabbt, och där bör runt 20W räcka fint.  

Vill du gardera dig för framtiden kan du köpa en lite kraftfullare USB-C laddare, säg en kloss 29W. Dock går inte utvecklingen supersnabbt här – Apple ligger lite bakom konkurrenter som exempelvis Samsung och Xiaomi, där den sistnämnda lanserat så kallad super-fast charging på 200W.  

Hitta laddare hos iPhonebutiken.se

Watt (W) är inte allt 

Watt är en viktig faktor när det gäller att bestämma hur snabb en laddare är, men det är inte det enda som avgör. Även om en laddare med högre watt kan vara en förutsättning för snabbladdning, så är det viktigt att tänka på hur mycket en iPhone kan ta emot. Till exempel kan ett vägguttag i hemmet erbjuda mycket kraft, men det kan också användas för att driva en enkel väckarklocka med bara några få watt.

Det är också viktigt att notera att det inte finns någon stor skillnad i laddningstiden mellan att använda en 29-Wattsadapter eller en 140-Wattsadapter. Det är viktigt att kontrollera tillverkarens specifikationer på din iPhone och köpa en adapter som möter kraven.

Frågor och svar 

Hur många W krävs för snabbladdning? 

Enligt information från Apple kan man snabbladda iPhone 8 och senare modeller med hjälp av Apple-adaptrar som har en laddningskapacitet mellan 18W och 140W. Detta gäller även för många jämförbara tredjepartsladdare. Det är viktigt att notera att för att få ut det mesta av snabbladdningen, bör man använda en USB-C till Lightning-kabel för att koppla ihop laddaren med enheten.  

Hur snabbt går snabbladdning med USB-C laddare för iphone, egentligen? 

Med snabbladdning kan halva batteriet fyllas på ungefär en halvtimme. För att ladda fullt krävs ungefär två timmar. Med vanlig laddning får du ungefär 30 % på en halvtimme.
 

Varför USB-C laddare för iPhone och inte ”vanlig” USB (USB-A)? 

Främst för att USB-C laddare för iPhone möjliggör snabbladdning. En annan anledning är att fler och fler elektronikprodukter generellt tycks gå över till USB-C – MacBook är ett exempel.   

Följer inte laddare med längre? 

Nej, varken hörlurar eller laddare ingår längre när du köper en ny iPhone. Det som dock medföljer är en USB-C till Lightningkabel, men det är upp till dig att köpa klossen. Det här gäller sedan iPhone 12.  

Varför följer inte fullständiga USB-C laddare med längre? 

Apple motiverade beslutet med att det är miljövänligt och att paketeringsprocessen (och därmed logistiken) förbättras. Lådorna som iPhone kommer med idag är väsentligt mindre än vad de var före iPhone 12.  

Klicka här om du vill veta mer om:

[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 432 resultat