Smarta klockor för iPhone

Smarta klockor för iPhone

Apple Watch är kanske den mest kända smarta klockan för iPhone, men det finns fler modeller än så att välja mellan. Läs gärna vår guide under produkterna. [wcsaltasotto]

Apple Watch eller tredjepart?

Något partiska möjligtvis, så föredrar iPhoneguiden Apples egna klockor. Har man iPhone är en Apple Watch det bästa valet när det kommer till integrationen. Det blir ännu en del av ”ekosystemet” som till exempel kan utgöras av iPhone, AirPods, Mac och iPad.

Samtidigt bör det poängteras att många tredjepartsalternativ kan erbjuda liknande funktioner, och då ofta till ett billigare pris.

Dock är Apple kända för sin design och användarvänlighet, och här är Apple Watch inget undantag, enligt iPhoneguiden. Det känns lite smidigare och enklare att använda Apples egna smartklockor, helt enkelt.

Colmi SKY 8 Smartwatch - Rosa

(Colmi SKY 8 Smartwatch – Rosa)

Vilka funktioner är unika för Apple Watch?

  • En del av ekosystemet. Apple Watch smälter in fint i ekosystemet. Att ta emot meddelanden och samtal lär fungera som bäst med en Appleklocka. Även integrationen med Apple-appar (så som Hälsa, till exempel) är enkel och effektiv.
  • Apple Pay. Apple Pay kan användas med Apple Watch. Förvisso kan du använda andra tjänster som exempelvis Google Pay med en tredjepartsklocka, men inte med samma fina samspel med iPhone (och exempelvis appen Plånbok) ger.
  • Hälsofunktionerna. Apple Watch erbjuder EKG-mätning, mätning av SpO2% (blodsyrehalt) samt fallregistrering med nödsamtal. Därutöver är integrationen med iOS-appen Hälsa ett kraftfullt verktyg för den som vill hålla koll på exempelvis motion och sömn.Medan vissa konkurrenter förvisso också kan vara duktiga på hälsa, så skulle iPhoneguiden säga att Apple Watch, sammantaget, är ett mycket gott val.

Anledning att välja smarta klockor från tredjepart

Det finns framför allt tre nackdelar hos Apple Watch som gör att många söker sig till tredjepartsalternativ – batteritiden, priset och den fyrkantiga skärmen.

Mer batteritid

Apple lovar bara upp till 36 timmar mellan laddningarna (gäller Ultra, 8:an har bara hälften av det), även om det ofta går att få mer. Bland många av konkurrenterna kan du lätt få en veckas batteritid.

Priset

Det finns gott om modeller som erbjuder liknande funktioner som Apple Watch – och i de allra flesta fall till ett lägre pris. Om du inte känner att du verkligen vill ha Apple-design och integreringen med iPhone, så kan du komma undan med att betala bra mycket mindre.

Utseendet

Apple-klockornas fyrkantiga skärm är polariserande. Vissa älskar den – andra tycker inte alls om den och vill ha något som ser lite mer ut som en vanlig klocka. I det avseendet finns det mängder av modeller på marknaden att välja mellan.

Checklista vid köp av smartklocka till iphone

Att välja rätt smartklocka för dig

  1. Budget. Bestäm ungefär vad du vill lägga och skanna utbudet med det i åtanke. Vill du ha en lite billigare klocka är en Apple Watch kanske fel val – i alla fall om den är ny och av senare modell.
  2. Funktioner. Vill du ha stenkoll på hälsan? Använda klockan som GPS? Eller bara ha de mest basala funktionerna? Klart är att Apple-klockorna är uppskattade vad gäller hälsa och livsstil, men det finns konkurrenter som även är duktiga på det. Vill du ha de mest basala funktionerna kan du komma undan relativt billigt.
  3. Design. Designen varierar ganska mycket. Många vill gärna ha en smartklocka som ser ut som ett klassiskt armbandsur. Det finns ganska många av dem, och ofta från välrenommerade tillverkare, men kanske inte med samma mängd funktioner som till exempel en Apple Watch.
  4. Ekosystemet. Har du iPhone? Och kanske även Mac, AirPods och iPad? I sådana fall finns det skäl att välja Apple Watch. Om samspelet mellan enheterna är viktigt för dig, så kanske det inte är läge att välja ett tredjepartsalternativ. Tycker du att en ny Apple Watch är dyr, så kan en idé vara att titta på att köpa begagnat.

Klokt är också att titta på recensioner och omdömen innan du slår till. Köper du en Apple-klocka kan du vara säker på att du får en klocka av god kvalitet – men det finns många klockor från mindre kända tillverkare på marknaden.

Bland dem finns det guldkorn, men det finns också en risk att du inte får valuta för pengarna. Titta vad andra säger innan du köper.

Frågor och svar

Vilka fördelar finns det med Apple Watch?

Om du har iPhone eller andra Appleprodukter är samspelet en fördel. Apple Watch fungerar till exempel fint med iOS-appen Hälsa, som kan hämta information om din träning och sömn och presentera den i appen.

Andra fördelar är användarvänligheten och Falldetektering med nödsamtal.

Vilka anledningar finns att inte välja en Apple-klocka?

En faktor är batteritiden. Många av konkurrerande klockor kan erbjuda batteritider på en vecka eller mer, medan Apple-klockor räcker mellan 18 och 36 timmar på en laddning (beroende på modell).[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 50 resultat