Robotics

Robotik

Robotik för iPhone används ofta inom forskning och undervisning, men det finns även roliga tillbehör för privatpersoner. Läs mer under produkterna nedan.[wcsaltasotto]

iPhonerobotik i undervisning

En populär produkt för skolor och pedagoger är robotbollen Bolt av tillverkaren Sphero.

Den är dessutom ett utmärkt exempel på hur robotik för iPhone kan användas i undervisning av såväl mindre som större barn.

Det främsta syftet med Bolt är att leka och lära sig samtidigt. Den innehåller programmerbara sensorer som till exempel kompass, gyroskop och accelerometer.

Den kan göra ganska mycket. Barnen kan programmera bollarna och låta fantasin flöda – till exempel genom att skapa olika typer av spel.

Robotik till iphone

Sphero är ett exempel på robotik kompatibel med iPhone som kan användas i undervisningen. Det finns flera liknande tillbehör och gadgets som kan användas för att introducera barn och nybörjare till programmering, kod och robotik över lag.

Lära sig matte med iPhonerobotik

Lära genom att programmera

iPhonerobotar i stil med Sphero kan programmeras att göra det som eleven vill. För att programmeringen ska fungera lär sig barnet grundläggande programmeringskoncept. Samtidigt kan det också bidra till en grundläggande förståelse för trigonometri och geometri.

Lära genom att spela

Vissa robotleksaker erbjuder spel som ska göra det både roligt och lärorikt för barnen att lära sig något, till exempel matte. Dessa typer av spel kan användas i undervisning för att exempelvis lära ut enkel matematik och för att stärka elevernas problemlösningsförmåga.

Mätningar

En del robotar på marknaden har inbyggda sensorer som kan mäta saker som vinklar, hastighet och avstånd. För att lära sig att programmera dessa sensorer korrekt behöver eleven få en ökad förståelse för saker som medelvärde, mätning och median.

Så ansluts robottillbehör

Det finns flera olika sätt som robotar kan kopplas till iPhone. Det vanligaste är Bluetooth – men inte det enda.

  • Bluetooth. Många robotar och robotiktillbehör för iPhone kopplas enkelt med Bluetooth. Du slipper fysisk kabel och roboten får större frihet i sina rörelser.
  • USB. Vissa robotiktillbehör levereras med en USB-kabel. Dock så brukar inte kommandon styras genom kabeln – snarare är det till för att du ska kunna överföra vissa data för att sedan koppla ur den när den används. I vissa fall kan roboten laddas genom en USB-kabel under användning.
  • WiFi. Vissa robotar kan anslutas till iPhone genom Wi-Fi. Det används ofta när andra, kanske datatunga, funktioner är inblandade. Det kan till exempel vara livevideo i hög kvalitet som kan direktsändas till telefonen.

I stort sett är anslutningsmetoden ingen större faktor att överväga inför köp. Bluetooth eller Wi-Fi är det absolut vanligaste och båda är enkla att ansluta till.

Vilken metod som används beror i hög grad på robotens funktioner. Direktsänd video i 4K kräver Wi-Fi – Bluetooth klarar helt enkelt inte av det lika väl.

Leksaksrobot

Robotikleksaker för barn

Robotleksaker för barn är en ganska stor del av robotikmarknaden. Sphero, som nämns under den första rubriken i den här texten, är ett exempel på en leksak som både är lärorik och rolig. Andra exempel som finns är appar som kommer med fysiska tillbehör.

Det kan till exempel vara en robot som styrs genom appen och som interagerar med ett spel. Även robotar som enbart kan styras från iPhone är vanligt att se och kan vara en fin present till exempelvis ett födelsedagsbarn.

Frågor och svar

Hur ansluter man robottillbehör till iPhone?

Det varierar, men vanligast är Bluetooth. Wi-Fi kan också användas, till exempel om roboten ska livestreama högt kvalitativ video.

Hur kan robotik för iPhone användas i undervisning?

Robotik för iPhone kan användas i undervisning på många olika sätt. Vanligt är att barnen får en ökad förståelse för programmering och grundläggande principer inom exempelvis matematik genom att få roboten att göra som de önskar.

[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 19 resultat