Väggladdare

Väggladdare iPhone – Bra att känna till 

En väggladdare för iPhone är ett mycket användbart tillbehör som gör det möjligt att ladda din telefon snabbt och enkelt. För att använda en väggladdare behöver du ha rätt adapter och sladd, men när du har det kan du ladda din telefon på ett par timmar, beroende på hur mycket kraft den har.

En väggladdare kan leverera mer kraft än USB-porten i en dator, så det är ett utmärkt alternativ för den som vill ladda sin telefon på kort tid. Dessutom kan väggladdare vara mycket praktiska att ha med sig på resor, eftersom du enkelt kan ladda din telefon när du är på språng.  

Lite för mycket text? Här är det viktigaste: 

  • Köp väggladdare med minst 18 W för att kunna snabbladda. 
  • Köp från tredjepart för att spara pengar – men kontrollera tillverkaren .
Hitta väggladdare hos iPhonebutiken.se

[wcsaltasotto]

Vilken W? 

Wattalet (W), alltså effekt, kan enklast beskrivas som kombinationen mellan spänningen (Volt) och strömmen (Ampere) som flödar genom sladden. För att snabbladda en iPhone krävs en adapter som kan ge minst 18W (och därtill en USB-C till lightningkabel).  

Även lägre W funkar 

Det går bra att använda en väggladdare för iPhone med lägre watt (W) än vad som krävs för snabbladdning. Men om du vill använda snabbladdning (som är en funktion som laddar batteriet snabbare än vanlig laddning) måste du använda en väggladdare med minst 18 W. Det kan vara bra att köpa en väggladdare med högre wattage, eftersom det kan ge dig möjlighet att använda snabbladdning på framtida modeller av iPhone som kanske kräver högre watt för att kunna snabbladda.

Högre W för att gardera dig 

Det är värt att notera att det troligen är dit utvecklingen inom området snabbladdning för smartphones kommer att gå. Konkurrenter till Apple, som till exempel Samsung och Xiaomi, har redan snabbladdning på upp till 100 W och kan ladda en smartphone fullt på ungefär 20 minuter. Jämfört med det kan det ta ungefär 30 minuter för en iPhone med snabbladdning att ladda 50% av batteriet. Detta visar på att det finns stor potential för ytterligare förbättringar när det gäller snabbladdning av smartphones i framtiden.

Att köpa av Apple gentemot att gå off-brand 

Även om iPhone-väggladdare inte längre ingår vid köp av en iPhone, så säljer Apple fortfarande strömadaptrar via sin hemsida. En fördel med att köpa från Apple är att du kan vara säker på att specifikationerna är korrekta och att du kan vara trygg med kvaliteten på produkten.

Givetvis finns det andra pålitliga aktörer som producerar väggladdare med liknande kvalitet och specifikationer, och kanske också till ett lägre pris. Den som vill spara pengar kan överväga att köpa en väggladdare från en välrenommerad tredjepart.

Risker med väggladdare från oseriösa tillverkare 

Att köpa väggladdare till iPhone från oseriösa tillverkare kommer med risk för både person och egendom. Risker är till exempel som följer: 

  • Det kan skada din iPhone 
  • Det kan överhettas 
  • Det finns risk för brand 
  • Den kanske inte är kompatibel med din iPhone 

Alltså – den som köper en väggladdare av tredjepart bör kontrollera att tillverkaren är seriös.

Varför i väggen, och inte i datorn eller andra USB-portar? 

Det korta svaret är att det går snabbare att ladda från väggen. Om du köper en ny 20W USB-C strömadapter från Apple så kommer den att ge ut 9V och 2,22A, eller ungefär 20W. Många bärbara datorer har inte kapacitet att leverera så mycket kraft. Vanligtvis ger bärbara datorer ut 5V och 0,5A. USB 3 kan dock ge ut mer, upp till 0,9A.

Även om nyare MacBooks med USB-C-portar kan ladda en iPhone snabbare än många andra bärbara datorer, så kan de inte erbjuda snabbladdning. Men du kan använda en nyare MacBooks strömadapter för att snabbladda från väggen, så länge du har en kabel med USB-C på ena änden och Lightning på den andra.

Väggladdare levereras inte längre med iPhone 

Sedan 2020 levereras inte längre strömadaptrar med nya telefoner. Har du köpt en iPhone nyligen har du kanske också märkt att lådan är lite mindre än vad den brukade vara. I och med nyheten riktades en hel del kritik mot Apple. Framför allt handlade klagomålen om att Apples produkter redan är dyra – och att en utebliven väggladdare ger en ännu sämre valuta för pengarna.  

Apple har motiverat beslutet med att det handlar om att skona miljön. Bland annat är det koppar och zink som företaget kraftigt minskat bruket av genom att sluta inkludera adaptrar med nya telefoner. En annan faktor är just utrymmet – en mindre och lättare låda optimerar pack- och fraktprocessen.  

Frågor och svar 

Vilken watt bör jag leta efter? 

Sikta på minst 18 – 20 W för att kunna snabbladda. Köp gärna mer för att gardera dig för framtiden och kunna snabbladda även nästkommande modeller. 

Är det dumt att köpa en väggladdare för iPhone från tredjepart? 

Nej, det behöver det inte vara. Se bara till att du handlar adaptrar från seriösa tillverkare. Vill du vara helt säker – handla från Apples hemsida eller Appleauktoriserade butiker.

Klicka här om du vill veta mer om:

[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 297 resultat