Cricut

Cricut

Cricut är en serie av smarta skärmaskiner som gör det möjligt att ta pysslandet till nästa nivå. Maskinen används tillsammans med en app där du kan göra egna designer och ladda ned andras designer.

Hur funkar det i praktiken?

Att pyssla med en Cricut-maskin börjar med designen, vilket görs enkelt i deras app Design Space. Här kan användaren välja att designa själv eller ta inspiration från mallar och andra personers projekt. När en design är redo att skäras väljer du material och placerar det i maskinen. Sedan skär maskinen ut din design med mycket god precision.

Exempel på projekt som kan skapas med Cricut:

  • Personliga gratulationskort och inbjudningar
  • Snygga vinylklistermärken för heminredning
  • Anpassade t-shirts och textilier med hjälp av iron-on vinyl
  • Unika smycken och accessoarer skurna från läder eller trä
  • Dekorativa element för scrapbooking och pappershantverk

Varje projekt kan anpassas i storlek, färg och design för att passa just din unika stil. Med en Cricut är det möjligt att i hög grad anpassa ditt hem och dina accessoarer på just de sätt som passar dig.

Så kommer du igång

Var börjar man egentligen? Det kan verka lite överväldigande att komma igång – men det behöver faktiskt inte vara så svårt. Här är en kort steg-för-steg-guide som visar hur det går till.

1.     Skaffa allt du behöver

För att komma i gång behöver du bara en Cricut-maskin och en dator, padda eller mobil (med internet). Du behöver också programvaran Design Space, där du gör själva designerna som ska tryckas (eller skäras) sedan.

Vilken maskin som passar dig bäst kan du läsa lite mer om längre ned i den här texten.

2.     Gör i ordning det praktiska

Sen bör du hitta en bra plats för maskinen. Det är bra att tänka på mattan kommer att röra sig fram och tillbaka under skärningen. Således bör du ha hyfsat med utrymme runtom. Därefter är det bara att ansluta till din iPad, iPhone eller dator. Det kan göras antingen med USB eller Bluetooth.

Du behöver också skapa ett Cricut-ID, vilket du gör i appen eller i webbplatsen. Följ bara instruktionerna för att skapa ditt konto – du behöver det för att hålla reda på dina projekt.

3.     Skapa ditt första projekt

För att skapa ditt första projekt öppnar du bara Design Space i appen eller på datorn. Första gången du öppnar det kommer du få att få förslag på ett enkelt projekt du kan testa på. Du kan också välja att bläddra runt bland designer som redan finns, för att antingen få inspiration till dina egna designer, eller för att printa dem.

Innan du börjar ett ”riktigt” projekt är det bra att testskära. På så vis kontrollerar du att maskinen är kalibrerad rätt. Sedan är det bara att skapa!

Så tar du hand om maskinen

Vid längre tids användning kan du börja märka att maskinen inte skär lika bra som den brukade. Då kan det vara läge att rengöra mattan och bladen.

Mattorna

Själva mattorna, och att de behåller sin friktion, är viktigt för skärprocessen. För att behålla friktionen bör du rengöra mattorna regelbundet. Ett tips är att använda pincett för att få bort större skräp. Du minskar då risken för att smutsen trycks in ytterligare i den något klibbiga ytan. Lättare smuts och damm kan rengöra enkelt och smidigt med babyservetter.

Maskinen

Precis som med mattorna är det viktigt att hålla maskinen fri från damm och smuts. Vissa rekommenderar att man använder tryckluft för att blåsa rent i maskinens inre delar. iPhoneguiden själva har ej testat och kan varken rekommendera det eller tala emot det. Dock är det bra att känna till att många tekniktillverkare rekommenderar att man inte använder tryckluft, eftersom det finns en risk att inre komponenter tar skada.

Ett lite säkrare kort är att använda en mjuk borste och försiktigt rengöra där du kommer åt. Annan synlig smuts kan, precis som med mattorna, rengöras med babyservetter, gärna fria från parfym.

Bladen och värmepressen

Bladen och värmepressen är två tillbehör som är bra att tänka lite extra på. För att rengöra och bladen, och potentiellt göra att de blir vassare, kan du krama ihop en liten boll av aluminium. Stoppa sedan in bladet försiktigt och ta bort smutsen. När det gäller värmepressen kan du använda strykjärnsrengöring för att torka rent ytan.

Frågor och svar

Vilka material kan Cricut-maskinen hantera?

Cricut-maskiner är designade för att hantera en mängd olika material. Förutom de som nämns i artikeln, som vinyl, papper, och textilier, kan de även skära i material som balsaträ, folie, och vissa typer av plast. Exakt vilka material som kan användas beror på vilken maskin du har.

Är Cricut-maskiner lämpliga för kommersiellt bruk?

Cricut-maskiner är främst designade för hemmabruk och mindre projekt. De kan användas för att skapa produkter för försäljning i mindre skala, men de kanske inte är lämpliga för storskalig kommersiell produktion på grund av deras storlek och skärkapacitet.

Hur länge håller skärmattan?

Livslängden på beror på hur ofta den används och hur väl den underhålls, men räkna med att  den håller ungefär 50 användningar. Regelbunden rengöring kan dock förlänga mattans livslängd (se ovan för instruktioner).

Design Space – är det verkligen gratis att använda?

Appen är gratis att ladda ned och använda. Dock bör det nämnas att det finns en prenumerationstjänst också, som heter Cricut Access. Den ger dig tillgång till ett större bibliotek av designer och mönster och kostar runt 100 kronor i månaden (9.99 USD).

Kan Cricut-maskinen skära i tyg?

Ja, vissa Cricut-maskiner kan skära i tyg. De kan klara allt från tunna retyger som silke till tjockare material som filt. Användning av en speciell skärmatta för tyg rekommenderas dock, för bästa resultat.

Visar 1–16 av 52 resultat