iPhoneGuiden.se

Sök

I den senaste uppdateringen från Apple har vi sett flera spännande förändringar som skiljer iPhone 15 från dess föregångare, iPhone 14. Några av de största skillnaderna är som följer:

Det kan konstateras att skillnaderna mellan 14 och 15 är hyfsat stora, men det bör också sägas att skillnaderna mellan 14 Pro och 15:s standardmodell är desto mindre, bland annat när det gäller kameran. För den som går från exempelvis iPhone 12 eller 13 anser dock iPhoneguiden att det blir en rejäl och kännbar uppgradering.

Skillnaderna

Design och material

IG:s kommentar: Mer lika än olika.

iPhone 14 och 15 ser väldigt lika ut vid en första anblick. Det första som slår en är att flärpen högst upp på skärmen har ersatts med Dynamic Island.

iPhone 14 vs iPhone 15

Till vänster: iPhone 14. Till Höger: iPhone 15 Bild: Apple.se.

Båda är 6,1” stora och är tillverkade av aluminium. Medan 14 anges ha en ”baksida i glas”, har iPhone 15 en ”baksida i infärgat glas”. Även storleksmässigt är de mer lika än olika:

EgenskapiPhone 14iPhone 15
Höjd146,7 mm147,6 mm
Bredd71,5 mm71,6 mm
Djup7,8 mm7,8 mm
Vikt172 gram171 gram

 

Som synes är iPhone lite större, men väger lite, lite mindre. Den ringa storleksskillnaden har varit föremål för memes på sociala medier:

En annan designförändring är kanterna, som är lite mer rundade på iPhone 15 jämfört med iPhone 14. Det här ska göra den lite bekvämare att hålla, men enligt iPhoneguiden är skillnaden ganska liten i praktiken.

Skärmen

IG:s kommentar: Välkommen uppgradering med markant förbättrad ljusstyrka

Skärmen har fått sig en ganska rejäl uppgradering med iPhone 15 – i alla fall vad gäller ljusstyrkan. Toppljusstyrkan för iPhone 15 är hela 2000 cd/m², vilket kan jämföras med 1200 cd/m² som iPhone 14 erbjuder.

I praktiken kommer detta väl till hands utomhus, i starkt solsken. Det är också den enda gång iPhoneguiden skulle anse att iPhone behöver mer ljusstyrka. I vanliga fall räcker den alldeles utmärkt. Att kunna se skärmen tydligt även i starkt solljus är sammantaget en av de bättre uppgraderingarna, enligt oss.

I övrigt är det inga större skillnader att tala om här. Upplösningen är något högre (2556 x 1179, jämfört med 2532 x 1170) men det är fortfarande Super Retina XDR-skärm, HDR, True Tone och det som Apple kallar för ”P3” (stort färgomfång).

Nya chippet

IG:s kommentar: Snabbare och mer energieffektiv

iPhone 15 är, tack vare det nya chippet (A16 Bionic, istället för A15 Bionic) både snabbare och mer energieffektiv än föregångaren iPhone 14. Systemprestandan är högre, CPU:n är snabbare och transistorerna är en miljard fler. iOS i iPhone 15 känns smidigare och snabbare, och riktigt tunga applikationer (stora spel, exempelvis) flyter på bättre.

För den tekniskt intresserade kan det nämnas att A16:s halvledare är 4 nm stora, jämfört med A15:s 5 nm. Det kan också nämnas att L1-cache nu är på 256 kB, jämfört med tidigare 192 kB. En matnyttig teknisk jämförelse mellan de olika chippen finns att tillgå på Versus.com.

iPhone 14 vs iPhone 15

Hejdå till Lightning-porten

IG:s kommentar: ”Kill your darlings”. USB-C är både snabbare och smidigare än Lightning.

 Lightning-porten och kabeln har varit en stor del av iPhones och Apples identitet ända sedan de infördes med iPhone 5. Nu har Apple dock valt att sälla sig till andra mobiltillverkares fåra och använda USB-C, ett rykte som iPhoneguiden skrev om för ungefär ett år sedan och bedömde som mycket sannolikt.

Ja, USB-C är snabbare

Åsikterna går kanske isär lite i frågan, men faktum är att USB-C är snabbare. Lightning är närmast jämförbart med USB-A (”gamla” eller ”vanlig” USB som det ofta kallas). USB-C är betydligt snabbare, med dataöverföringshastigheter på upp till 40 Gbps. Lightnings maximala överföringshastighet är 480 Mbps, vilket är långsamt i jämförelse.

Lightning fäster bra

Något som många uppskattar med Lightning är dock hur den fäster i telefonen. Det klickar till när den stoppas in, och den sitter sedan väldigt stabilt i porten. Det är något som USB-C inte riktigt kan matcha.

Färre kablar att hålla koll på med USB-C

En stor fördel med USB-C är givetvis att du behöver färre kablar. Har du redan en Mac eller en iPad så har du redan USB-C-kablar. De är även kompatibla med många Android-modeller, PS5, PC och andra enheter.

USB-C och Lightning – Sida vid sida

EgenskapUSB-CLightning
DataöverföringshastighetUpp till 40 GbpsUpp till 480 Mbps
Strömförsörjning100W/3A (upp till 240W/5A)12W/2.4A
KompatibilitetMånga moderna enheter inklusive iPad, Mac, Android-telefoner, Windows PC, PS5, Xbox Series X, och merEnbart för Apple-enheter

Slopad Lightning – ett resultat av påtryckningar utifrån?

Om vi får spekulera så är det påtryckningar utifrån som fått Apple att skynda på utvecklingen, snarare än att det är de själva som initierat förändringen. Redan 2018 intervjuade iPhoneguiden EU-kommisionären Margarethe Vestager, som då var i färd med att utreda vilka åtgärder som kunde vidtas för att standardisera mobilladdare i union. En av de åtgärder som skulle övervägas var (indirekt) tvång, genom lagstiftning.

Med det sagt, så har ändå USB-C siffrorna på sin sida. Det går helt enkelt snabbare än Lightning. iPhoneguiden kan dock inte utesluta att det fanns planer på en Lightning ”2.0” som skulle ha bättre överföringshastigheter.

Kameran

IG:s kommentar: Många likheter med iPhone 14 Pro

Kameran i iPhone 15 är avsevärt bättre än den i iPhone 14:s standardmodell, med 48 MP i huvudkameran, jämfört med 12 som den mest anmärkningsvärda uppgraderingen.

Nyheter värda att ta upp är till exempel:

EgenskapiPhone 14iPhone 15
KamerasystemDubbelkamerasystem med 12 MP (huvudkamera och ultravidvinkel)Avancerat dubbelkamerasystem (huvud­kamera med 48 MP och ultra­vidvinkel med 12 MP)
Huvudkamera12 MP, bländare ƒ/1,548 MP, bländare ƒ/1,6
Ultravidvinkel12 MP, bländare ƒ/2,412 MP, bländare ƒ/2,4
BildstabiliseringOptisk bild­stabilisering med sensorförskjutningOptisk bild­stabilisering med sensorförskjutning
Optisk zoom0,5×, 1× optisk zoom0,5×, 1×, 2× optisk zoom
BlixtTrue Tone-blixtTrue Tone-blixt
BildprocessorPhotonic EnginePhotonic Engine
BildteknikDeep Fusion, Smart HDR 4 för bilderDeep Fusion, Smart HDR 5 för bilder
PorträttlägePorträttläge med fokus och möjlighet att justera skärpedjupetSenaste generationens porträttbilder med fokus och möjlighet att justera skärpedjupet
PorträttljusPorträttljus med sex effekterPorträttljus med sex effekter
NattlägeNattlägeNattläge
Fotografiska stilarFotografiska stilarFotografiska stilar

Källa: Apple.se 

Kameran i iPhone 15 – 14 Pro i förklädnad

Om du redan har en iPhone 14 Pro är det kanske inte värt att uppgradera för kamerans skull – de är nämligen väldigt lika. Kameran i iPhone 14 Pro kan på många sätt anses vara bättre än iPhone 15:s standardmodell, eftersom den är utrustad med bättre optisk zoom, adaptiv True Tone-blixt, porträtt i Nattläge samt makrofotografi och Apple ProRAW.

Vad är Apple ProRAW?

Batteri

IG:s kommentar: Märkbar förbättring generellt – men ev. sämre vid tunga applikationer

Batteriet i iPhone 15 är lite större än i iPhone 14 (3 349 mAh kontra 3 279 mAh). Skillnaderna är märkbara vid vardagligt bruk, med nästan två timmars längre batteritid vid surfning. Dock finns det tecken på att det nya batteriet faktiskt är sämre, vid vissa tunga aktiviteter, så som spelande.

Ett test som PhoneArena gjorde visade i alla fall på det:

Test utav iPhone 15

De flesta användare kan vänta sig en förbättrad batteritid. Den som spelar mycket (och som spelar tunga spel) kanske dock kan överväga att behålla iPhone 14 ett tag till om batteritiden är ett bekymmer.

Flärpen ersätts av Dynamic Island

IG:s kommentar: Välkommet – Dynamic Island fyller ett syfte och erbjuder funktionalitet

Den älskade och avskydda flärpen (kanske mest avskydd) ser ut att försvinna helt från iPhones. Redan på iPhone 14 Pro var den borta – och så är det även alltså på 15:s standardmodell. Att flärpen skulle vara borta med iPhone 15 ryktades det redan om för över ett år sedan – ett rykte vi bedömde hade hög sannolikhet att stämma.

Flärpen på iPhone 15

Så vad är Dynamic Island, då?

Dynamic Island är pillerformad och interaktiv och ”stör” inte nödvändigtvis bilden, till skillnad från Flärpen. Den kan anpassas och bland annat användas för att svara på inkommande samtal och få notiser från olika appar.

Apple har gjort egna animationer för Dynamic Island som visar sig vid olika händelser, så som när du sätter på ljudlöst eller kopplar dina AirPods. I videon nedan kan du se fler saker man kan göra.

Bör jag skaffa iPhone 15?

Det är egentligen en fråga som är värd ett eget inlägg. Dock kan vi kan konstatera att iPhone 15 har märkbara förbättringar på flera områden. Om du i dagsläget har en iPhone 14 kanske inte skillnaderna blir enorma, men från exempelvis 12 eller 13 blir det en rejäl uppgradering. iPhone är snabbare, har en markant bättre kamera och har ett batteri som räcker några timmar längre per laddning.

Om en eller flera av nedanstående punkter stämmer in på dig, kan det tala för att det är dags att uppgradera:

 

Men det måste naturligtvis vägas mot priset. iPhone 15 börjar på 11 995 kronor.