Solcellsladdare

Välja solcellsladdare till iPhone

  • Sikta på minst 2,5W – mer om du ska ladda flera enheter
  • Välj en solcellsladdare med powerbank så att du kan ladda mobilen även när solen inte skiner
  • Bry dig inte om spänningen (V), såvida du inte även ska ladda Mac.
Se alla solcellsladdare hos iPhonebutiken.se

[wcsaltasotto]

Med en solcellsladdare kan en iPhone laddas på till exempel stranden, vandringen eller på båten. Till skillnad från en vanlig powerbank så har du inte ett begränsat antal laddningar du kan göra innan du behöver ett vägguttag igen.

På marknaden finns ett stort antal modeller där saker som batterikapacitet (mAh), effekt (W) och pris varierar ganska kraftigt. Med den här köpguiden får du hjälp på traven att hitta rätt.

Effekt

Det som har störst inverkan på hur väl din solcellsladdare kommer att hjälpa dig i praktiken är effekten (W). Ungefär såhär mycket kräver olika enheter:

 AirPodsiPhoneiPadMac
Soligt väder<2,5W3W6W30W
Växlande väder<2,5W6W12W60W

AirPods, som har relativt små batterier, laddar snabbt och har mycket lyssningstid med lite laddning, är en av de enheter som kan klara sig på de mindre effektiva laddarna.

Sikta på minst 2,5W

Om du vill hålla liv i din iPhone med hjälp av solceller under sommarhalvåret, är det viktigt att se till att du har tillräckligt med kapacitet. En laddare med minst 2,5W kapacitet bör räcka för att hålla enheten igång de flesta dagar. Du bör vara försiktig med att köpa solcellsladdare från hobby- eller lågprisbutiker, eftersom dessa ofta har en laddningskapacitet på bara 1W, vilket kanske kan räcka för enklare enheter såsom AirPods, men knappast för en iPhone.

Mer effekt krävs för regniga dagar

Tänk på att 2,5W dock inte lär räcka under regniga dagar, även om det bara är en iPhone som ska laddas samt att det är högsommar. Vill du säkra strömförsörjningen till telefonen även under suboptimala väderförhållanden krävs minst den dubbla effekten. Satsa gärna på åtminstone 6W och över i sådana fall.

Om du även vill ladda iPad och Macs

iPads och Macs kräver mer ström än en iPhone för att ladda. För att ladda en iPad bör du använda en solcellsladdare med minst dubbelt så mycket kapacitet som vad som krävs för en iPhone, det vill säga minst runt 5W. För att ladda en Mac behövs ännu mer kapacitet och det är också viktigt att titta på spänningen (V). Om du vill kunna ladda din Mac utomhus med hjälp av solceller bör du välja en laddare som är specifikt anpassad för att ladda laptops.

Solcellsladdare för olika syften

Solcellsladdare kan se väldigt olika ut i sin utformning. Vissa lämpar sig bättre för den som packar minimalt på vandringstur i fjällen, medan andra passar bättre om du ska på festival och behöver en ”kraftstation” vid tältet.

Givetvis är det så att mobilitet i mer eller mindre grad kan ökas på bekostnad av effektivitet. Välj en som passar dina behov, alternativt en som är framtagen som en slags allround-modell.

Utvikbar

Utvikbara modeller lämpar sig bra för dig som vill ha en allroundladdare. Den kan passa de flesta, men den som ska på en lång hike och behöver vara smart med packningen kan tjäna på att välja en mindre modell.

utvikbar solcellsladdare till iPhone

På bilden ovan syns Choetech Foldable som ger 14W och således är tillräcklig för att hålla i gång omkring fyra iPhones och två iPads i bra väder.

Solpaneler och powerbank i kompakt form

En annan vanlig form att se på marknaden är den här kompakta designen. Den tar ungefär åtta timmar att ladda upp i bra väder och räcker till över två laddningar av en nyare iPhone-modell. Batteriet är på 8000 mAh, medan batteriet på nyare iPhonemodeller brukar ligga en liten bit över 3 000 mAh.

Solpaneler och powerbank till iPhone

Den här modellen heter SiGn Solar Charge Powerbank och är ett prisvärt alternativ.

Ryggsäck med inbyggda solpaneler

Ryggsäck med inbyggda solceller kan lämpa sig väl för den som ska ut och gå med packning och behöver ta med sig ryggsäcken oavsett.

Ryggsäck med solpaneler

Den här modellen ger 6,5 W och är tillräcklig för att hålla igång din iPhone även i växlande väder.

Powerbankens kapacitet

När du väljer en solcellsladdare med ett internbatteri är det viktigt att titta på mAh-värdet. mAh, eller milliamperetimmar, är en enhet som används för att mäta hur mycket ström som kan tas ut av ett fulladdat batteri under en viss tid. På marknaden finns solceller med interna batterier som har mAh-värden som varierar från några tusen till många tiotusen. En nyare iPhone kräver ungefär 3 100 mAh för en full laddning.

Varför inte solcellsladdare utan powerbank?

Att välja en solcellsladdare med ett inbyggt batteri är inget måste, men det är något som iPhoneguiden kan rekommendera om du inte redan har en bra powerbank att ladda upp och du gillar modellen i övrigt.

Varför? Främst eftersom strömmen lagras och att du därmed får kontinuerlig tillgång till den. Det innebär att du även kan ladda på natten eller vid riktigt dåligt väder, givet att du har haft panelerna i solen tidigare. Det innebär också att du inte behöver ha med dig solpanelerna när du är utflykt med din iPhone – istället kan de ligga kvar vid till exempel tältet eller bilen.

Frågor och svar

Jag har redan en bra powerbank – behöver jag köpa en solcellsladdare med inbyggt batteri? 

Nej, du kan använda befintlig powerbank.

Finns det risk att skada elektroniken? 

Med en bra laddare är den risken minimal. Det finns dock anekdoter om att lågt kvalitativa solpaneler orsakat varningsmeddelanden om överhettning av iPhone.

Vilka elektronikprodukter kan jag ladda?

I det här sammanhanget kan du ha som tumregel att allt som kan laddas med USB funkar. I stora drag. Det gäller de populära modellerna som är avsedda för mindre bruk. Det finns även kraftfullare modeller där du till exempel kan ladda din Mac.

Klicka här om du vill veta mer om:

[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 52 resultat