Skärmskydd kan komplettera ett skal för ett ännu bättre skydd. Skärmskydd finns i både tjockare och tunnare varianter – läs mer under kategoribilderna nedan.
Skydden som är gjorda av härdat glas är det vanligaste att se på marknaden, men det är också vanligt att se skärmskydd i en tunn plastfilm. iPhoneguiden skulle rekommendera ett skärmskydd i härdat glas – i synnerhet om du har en lite äldre telefon. Plastfilm kan förvisso skydda mot repor och märken, men inte mot hårdare stötar och slag, som härdat glas kan göra.
Du som har en iPhone 12 eller senare har en iPhone med ett ganska tåligt glas. Det innebär att ett skärmskydd kanske inte är riktigt lika nödvändigt som om du har en iPhone 11 eller tidigare.
iPhone 12 och senare har en keramisk beläggning på framsidan. Med den beläggningen menar Apple att iPhones har det tåligaste glaset av alla telefoner på smartphonemarknaden. Trots det, kan det fortfarande gå sönder vid hårda stötar eller tapp i marken, vilket gör att
iPhoneguiden nog skulle rekommendera ett skydd i härdat glas i alla fall. Trots allt är ett skärmskydd något man kan sätta på och glömma bort – det är inte så att det gör din iPhone särskilt klumpig eller otymplig, som exempelvis ett tjockt skal kan göra.
iPhone 11 och tidigare har inte Ceramic Shield. Det innebär att glaset inte är riktigt lika tåligt som de senare modellerna. Har du en iPhone 11 eller äldre så är det särskilt klokt att investera i ett skärmskydd, och då gärna i härdat glas. Medan de som har en nyare iPhone lättare kan komma undan med en plastfilm om de är försiktiga, skulle iPhoneguiden absolut rekommendera ett starkt skärmskydd till den som har en äldre iPhone.
Lästips: Vilken modell av iPhone har jag?
Skärmskydd behöver inte bara vara till för att skydda skärmen. Till exempel finns varianter som även skyddar din integritet. Om du tycker att folk tjuvkikar lite på vad du gör på mobilen, så kan det här vara en bra investering. Skyddet gör så att innehållet på skärmen enbart syns framifrån – och nte från sidan.
En annan ganska vanlig extrafunktion som kan komma med skärmskydd är blåljusfilter. Ett sådant skydd filtrerar ut blåljuset från skärmen, vilket kan kännas skönt för ögonen och göra det lättare att somna på kvällen.
Skärmskydd från Panzer Glass med s.k. Privacy Filter.
Extra funktioner. Vissa skärmskydd kommer med extra funktioner, så som integritetsskydd (att innehållet på skärmen bara syns framifrån) eller blåljusfilter.
Sedan kan det i allmänhet vara klokt att välja ett skärmskydd från en välrenommerad tillverkare, och att välja en butik som har schyssta köpvillkor. Generellt är det inga problem att köpa ett skärmskydd på nätet – det är inget som du behöver testa och eventuellt returnera om det inte passar. Se bara till att det är kompatibelt med din modell.
iPhoneguiden rekommenderar generellt skärmskydd av härdat glas, eftersom det är tåligare än skärmskydd av plast. Har du en nyare modell med tåligare glas (iPhone 12 eller senare) kan plastfilm ändå vara ett alternativ.
Det finns några skärmskydd på marknaden som inte bara skyddar skärmen, men som också skyddar dig från tjuvkikande. Det gör skydden genom att göra så att innehållet på din iPhone bara syns framifrån – och inte från sidorna.
iPhone 12 och senare har en keramisk beläggning på framsidan. Det gör dem till de tåligaste glasen på smartphonemarknaden, enligt Apple själva. Modeller som är äldre än 12:an har känsligare glas och bör ha ett gott skal med kompletterande skärmskydd.