Lagring

Lagring för iPhone

Hårddiskar, USB-minnen och molnlagring är de främsta alternativen för extra lagring för iPhone. Läs mer under produktbilderna nedan.[wcsaltasotto]

Lagringsalternativ för iPhone

lagringsmedia

1. iPhones interna lagringsutrymme

iPhones lagringsutrymme har fått sig en rejäl uppgradering med de senaste modellerna. iPhone 12 kan köpas med upp till 256 GB, och iPhone 13 med upp till 512 GB. Även standardmodellen av iPhone 14 har 512 GB, men Pro-modellerna kan köpas med hela 1 TB. Det slår de flesta laptops på fingrarna.

Som referens kan nämnas att 1 TB räcker till att lagra följande:

  • 250 000 fotografier med en 12 MP-kamera
  • 250 filmer
  • 500 timmar med HD-video
  • 6,5 miljoner dokumentsidor (typ PDF:s och preentationer)

En hel del, alltså. Den som prioriterar stort lagringsutrymme och funderar på en ny telefon kan alltså få ganska många GB, eller en hel TB, om den väljer iPhone 13, 14 eller någon av 14:s eller Pro-modeller.

Behövs verkligen så mycket lagringsutrymme?

De flesta behöver nog egentligen inte mer än 256 GB, som kan väljas per standard med 12-, 13- och 14-modellerna. Dock bör det understrykas att eftersom kamerorna blir bättre så tar bilderna mer plats. Just bilderna är ofta boven i dramat när lagringsutrymme på iPhone tar slut snabbt.

Alltså, den som tar väldigt många bilder kan ha nytta av ett större internt lagringsutrymme så som 512 GB. Gillar man att ta många foton, videor och dessutom ha många stora och tunga spel installerade, så kan 1 TB komma väl till hands. Men det krävs ganska mycket för att fylla upp det utrymmet.

2. Hårddisk med USB till lightning

Ett smidigt sätt att ta back-up är att köpa en klassiskt utformad extern hårddisk som du direkt kan koppla till iPhone. På så vis slipper du föra över data från iPhone till datorn och sedan lägga över till en hårddisk, eftersom du kanske inte vill ta upp plats på datorn heller.

hårddisk för lagring

(Spara 2TB med OWC Envoy Elektron)

En extern hårddisk med USB till lightning är något som iPhoneguiden kan rekommendera. Det kan också vara smidigt att ha med sig på semester, bröllop eller foto- och videosessioner när du vet att du ska fota och filma väldigt mycket.

I stället för att rensa iPhone på appar kan du helt enkelt frigöra utrymme genom att föra över bilderna till hårddisken.

3. USB-minnen med lightning

USB-donglar med lightning är en lite smidigare lösning. Du kan lättare ha med dig den på språng och de är ofta relativt billiga. Dock bör det nämnas att USB-minnen sällan ger dig lika mycket utrymme som en ordentlig hårddisk.

Dock så slipper du fipplet med kablar (USB-donglar är kabelfria) och kan enkelt förvara dongeln i fickan.

usb minne med lightening

(USB-minne med lightening)

4. Lagring i molnet

Har du en iPhone är du troligtvis bekant med iCloud, och använder det säkert redan. De första 5 GB är gratis och ingår utan kostnad – det är bara att öppna kontot.

Vill du ha mer än så, så behöver u uppgradera till iCloud+, där du kan få upp till 2 TB utrymme i molnet att använda som du önskar.

Priserna ser ut så här i skrivande stund (Feb 2023):

  • 50 GB: 9 SEK
  • 200 GB:29 SEK
  • 2 TB: 89 SEK

2 TB är väldigt mycket utrymme, men kostar också lite över en tusenlapp om året.

För referens kan nämnas att en extern hårddisk på 2 TB som kan användas direkt med iPhone kan hittas för strax under 2 000 kronor. Således skulle du spara in på iCloud på två år – och kostnaderna där fortsätter ju bara att ticka.

Fördelar med att lagra i molnet

Även om det blir dyrare på sikt, så finns det fördelar med att använda iCloud och andra molnlagringstjänster. Framför allt så kan det vara ett sätt att både bära hängslen och livrem, så att säga. Om hårddisken skulle gå sönder har du dina data tryggt och säkert i Apples moln, och kan i lugn och ro fixa en ny hårddisk och föra över datan till den från molnet.

Skulle någonting hända med Apples servrar, så har du datan tryggt i din hårddisk och kan skaffa en annan molntjänst eller vänta tills Apple har löst problemet.

En annan fördel med tjänster som iCloud är att det är väldigt enkelt att komma åt filerna. En hårddisk behöver du ha med dig och koppla in i datorn – med iCloud är det bara att gå in i webbläsaren.

Populära molntjänster utöver iCloud

iCloud är förstahandsvalet för många iPhone-användare. Men det finns andra alternativ. Till exempel:

Google Drive. Google Drive är ett alternativ till iCloud med liknande priser för 200 GB och 2 TB. Används genom en app i iPhone som laddas ned – inte lika bra kompabilitet med iPhone som iCloud.

Dropbox. Dropbox funkar ganska bra både på iOS och MacOS – alltså iPhone, iPad och Mac. Dessutom är det enkelt att dela filer med andra, en funktion vilket iCloud saknar i stor utsträckning.

Vad gäller priset är det ungefär detsamma, men tack vare möjligheten att dela filer och hyfsad kompabilitet med Apple-produkter, så kan det vara ett alternativ att gå över till för den som inte vill ha iCloud.

OneDrive. OneDrive har ungefär samma prisbild som DropBox och iCloud, men kan vara en idé att titta närmare på för den som har ett office-paket, eftersom 1 TB molnlagring ingår i vissa prenumerationer.

Frågor och svar

Vilken molntjänst är bäst för iPhone?

iPhoneguiden föredrar Apples egna iCloud. Den som söker ett alternativ kan testa Dropbox, Google Drive och OneDrive som har ungefär samma prisbild och som alla är mer eller mindre kompatibla med iEnheter och Macs.

Hur mycket lagringsutrymme kan man ha i en iPhone?

Vad gäller internt lagringsutrymme kan du komma upp i 1 TB om du köper en iPhone 14 Pro-modell. På 13 och 14 är det möjligt med 512 GB, och på iPhone 12 kan du få 256 GB.

Hur mycket lagringsutrymme behöver man egentligen?

De flesta klarar sig fint på 256 GB. Om du till exempel fotar och filmar mycket och har många tunga spel, så kan 512 GB övervägas. 1 TB, som är tillgängligt på iPhone 14 Pro och Pro Max, kan passa för den som fotar och filmar riktigt mycket, spelar många stora spel och som inte vill behöva oroa sig för att lagringsutrymmet ska ta slut. [/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 50 resultat