Hälsa & Fitness

iPhonetillbehör – Hälsa & Fitness

En iPhone kan vara ett kraftfullt verktyg i en hälsosam livsstil. I kombination med olika tillbehör finns det många delar av din hälsa som du kan mäta, förbättra och få mer information om. Läs mer under produkterna nedan.

Visar 1–16 av 50 resultat

Nyttan av hälsotillbehör till iPhone

Med hjälp av din iPhone och rätt tillbehör kan du förbättra din hälsa. Det allra vanligaste är kanske att iPhone används som en hjälpreda inom fitness, så som vid löpträning eller tyngdlyftning. Inte bara kan det ge värdefull information om personlig hälsa och träning, men också öka motivationen.

Detta genom att dina framsteg kan mätas och övervakas, ofta i kombination med en fitnessapp på telefonen (här är den förinstallerade appen Hälsa, som är kompatibel med olika tillbehör, inte att underskatta).

Fördelar med att använda hälsotillbehör för iPhone: 

  • Ökad motivation. Tillbehör i kombination med fitnessappar gör det enkelt att hålla koll på hur du och din träning utvecklas, vilket i sig kan vara starkt motiverande.
  • Bättre information. Vissa tillbehör, så som pulsmätare, gör att mer kvalitativ information kan matas in i iPhone. Ett tydligt exempel är Apple Watch – appen Hälsa hämtar automatiskt pulsdata och samlar din aktivitet på ett och samma ställe.
  • Lär känna din livsstil. Appar som Hälsa i kombination med vissa tillbehör gör att du får en tydligare bild över din livsstil. Därifrån har du information att jobbare vidare med, för att komma närmare den livsstil som du önskar. 

Risker

Medan rätt hälsotillbehör kan göra stor nytta, så finns det också risker. Förutom de mer uppenbara riskerna, så som lågkvalitativ utrustning till exempel, så skulle vissa tillbehör potentiellt kunna skapa fler problem än de löser.

Ett exempel på det är appen Sleep Cycle, om vilken iPhoneguiden gjorde en intervju med sömnforskaren Arne Lowden. Han pekade på risken att användarna inbillar sig att de har sömnproblem för att deras värden inte var optimala – enligt appen – även om de inte hade några problem med dagtrötthet. Man skulle kunna tänka sig att liknande risker även förekommer med andra hälsotillbehör, så som pulsmätare, till exempel.

Risker med att använda hälsotillbehör för iPhone: 

  • Felaktiga mätningar. När det gäller hälsan är det viktigt att investera i högt kvalitativa tillbehör. Missledande information och felaktiga resultat om din hälsa skulle kunna få dig att ta felbeslut angående exempelvis din livsstil.
  • Datan. När du använder tredjepartsappar för att mäta träningen (eller Apples egen hälsoapp Hälsa) för den delen, så finns risken att dina personliga data används på sätt som du inte är bekväm med.
  • För mycket hälsofokus. När det är enkelt och roligt att mäta träning, kost och hälsa så kan det finnas en risk för att det blir lite för mycket av det goda. Ett överdrivet hälsofokus kan få negativa effekter i längden.

Populära tillbehör

Det finns mängder av iPhone-prylar att använda för hälsan. Nedan kan du läsa mer om några populära exempel. 

Träningsarmband

Med ett träningsarmband kan du till exempel mäta antal steg du gått, distans du sprungit, puls, sömnkvalitet. De kan också ge en uppskattning på hur många kalorier du förbränt under en given period.

Medan iPhone förvisso har en inbyggd stegräknare i appen Hälsa, så kan ett träningsarmband ändå vara att föredra – att springa eller gå snabbt med en telefon i fickan är kanske inte det bekvämaste.

Träningshörlurar

Inte direkt en hälso-gadget i sig, men likväl ett uppskattat tillbehör under träning. Träningshörlurar får gärna uppfylla följande:

  • Vara tåliga
  • Åtminstone någorlunda stå emot vatten och fukt
  • Sitta stadigt på plats.

Bland Apples egna produkter har nya AirPods Pro (2:a gen) fått mycket ros just för dessa egenskaper – men det finns också lite billigare alternativ på marknaden som är populära.

Pulsmätare

En pulsmätare gör just det – mäter pulsen – och säljs ofta som en så kallad wearable (någonting du bär på kroppen) för handleden. Den kan hjälpa dig att få bättre insikter i hur din kropp beter dig under såväl vila som ansträngning.

Om du lätt kommer upp i din maxpuls och din vilopuls sjunker, kan det vara ett tecken på att du gör framsteg i din konditionsträning.

Frågor och svar

Vilka risker finns det med olika hälsotillbehör för iPhone?

Det finns många olika typer av hälsotillbehör, men gemensamt för de flesta är till exempel datasäkerhet (när information skickas till app), felaktiga tolkningar samt felaktiga mätningar av lågkvalitativ utrustning.

Vad gör ett träningsarmband?

Ett träningsarmband kan till exempel mäta antal steg, distans, sömnkvalitet och puls. Informationen kan sedan skickas till en app i din iPhone där du kan mäta din form över tid.