Iphone Magsafe

MagSafe laddare till Iphone

MagSafe-kompatibla iPhones har magneter placerade runt de interna laddningsspolarna. Det innebär att MagSafe-laddaren fäster enkelt på sin plats och att den håller sig kvar. Officiella MagSafe-laddare möjliggör trådlös snabbladdning (upp till 15 W effekt) medan andra QI-laddare bara kan ge hälften. [wcsaltasotto]

Så funkar MagSafe laddare

I iPhone 12, 13, 14 (och mest sannolikt kommande 15), som är kompatibla med MagSafe-laddarna, är de interna laddningsspolarna på baksidan fyllda med magneter.

Laddaren, som är i en lagom storlek, fäster enkelt till iPhones baksida och laddar med upp till 15 W. Har du en iPhone 12 mini, eller 12 mini, så begränsas effekten till 12W.

Magsafe_iphone

MagSafe-laddare för iPhone. Bild: Apple

Vad är det bra för?

En av de främsta anledningarna till att skaffa MagSafe är att du kan snabbladda trådlöst. Med andra QI-laddare är effekten begränsad till 7,5 W – men med MagSafe kan iPhone tillgodogöra sig upp till 15W.

En annan anledning är för att magneterna gör det till en praktisk laddare. Den fäster perfekt vid laddningsspolarna utan att du aktivt behöver försöka ”träffa rätt”, så att säga. Andra fördelar är att du kan vara trygg med att laddningen sker säkert, och att den är lätt att bära med sig jämfört med andra trådlösa laddare.

Magsafe_iphone_baksida

MagSafe-laddarens placering på iPhone. Bild: Apple

 Fördelar med MagSafe: 

  • Möjliggör trådlös snabbladdning (15 W i stället för 7,5 W som med icke-kompatibla QI-laddare)
  • Lätt att bära med sig jämfört med andra QI-laddare
  • Enkelt att initiera laddning tack vare magneterna

Adapter

Effekten som rekommenderas till MagSafe-laddare är 20 W, men det kan också vara högre än så. I likhet med de senaste iPhone-modellerna ingår ingen adapter vid köp, enbart en 1 meter lång USB-C till Lightning-kabel. Det går bra att köpa adaptrar till lägre pris hos tredjepartstillverkare, men tänk på att den bör ge minst 20 W och förvissa dig om att tillverkaren har ett gott rykte.

Bra att känna till

  • USB-C krävs (USB-A stöds ej)
  • Adaptern behöver vara 9 V/ 2,22 A eller 9 V/ 2,56 A och högre

MagSafe-Skal

Med ett MagSafe-skal kompromissar du inte med fördelarna som magneterna ger. MagSafe-kompatibla skal har magneter på rätt plats i skalet så att iPhone fäster lika enkelt som om det vore utan skal.

Om du redan har ett skal du tycker om kan det vara värt att pröva och se hur det fäster. Tunnare skal kan fortfarande fungera okej, men tjockare skal lär sannolikt ta bort lite av poängen med MagSafe.

MagSafe Duo laddare

MagSafe Duo är en variant som låter dig ladda två Apple-enheter samtidigt. Fungerar till exempel med Apple Watch, AirPods-etui men också med annan QI-kompatibel elektronik.Magsafe_duo

MagSafe Duo. Bild: Apple

Till MagSafe Duo kan det rekommenderas att skaffa en 27-Watts adapter. När du köper den från Apple ingår nämligen ingen strömadapter (precis som de senaste iPhone-modellerna) – dock en USB-C till Lightning-kabel. Se alltså till att köpa en adapter med en USB-C-hona – inte USB-A.

För- och nackdelar med MagSafe-laddare

Fördelar: 

  • Inget trassel. En av fördelarna med MagSafe och QI-laddning generellt är att du slipper trassla med kablar.
  • Var säker på att din iPhone laddar. Ett problem med många QI-laddare är att man tror att man lägger den på laddning – men att det sedan visar sig att man placerat telefonen lite för långt ifrån laddningsspolen. Magneterna i MagSafe löser det problemet – sitter den fast, så laddar den.
  • QI-laddare för iPhone generellt kan ge upp till 7,5 W. MagSafe-laddare för iPhone kan ge det dubbla och således erbjuda trådlös snabbladdning, vilket du annars behöver en 18W-adapter och en USB-C till Lightning-kabel för att få.

Nackdelar: 

  • Det är bara från iPhone 12 och framåt – och då exkluderat iPhone SE 3 – som MagSafe är kompatibel med. iPhone 8 till iPhone 11 kan laddas, men inte alls lika snabbt.
  • Skador på skalen. Har du ett exklusivt i läder? I sådana fall bör du kanske ta av det när du använder MagSafe. Magneterna kan nämligen göra fula märken på skalet.

Frågor och svar

Vad menas med MagSafe-skal?

MagSafe-skal är skal med en inbyggd magnetisk ring. Magneterna är till för att du inte ska förlora de praktiska fördelar som MagSafe-laddning ger, det vill säga att telefonen fäster enkelt på rätt plats.

Med ett tjockare, icke-kompatibelt skal, riskerar magneterna att inte gå igenom.

Varför skaffa MagSafe-laddare för iPhone?

Med MagSafe-laddare för iPhone är trådlös snabbladdning möjlig (upp till 15 W). Andra QI-laddare kan enbart ge 7,5 W.

En annan fördel är användarvänligheten – magneterna gör det väldigt enkelt att initiera trådlös laddning, och du kan vara trygg med att laddaren sitter kvar.

Behöver adapter köpas separat?

Ja, om du köper från Apple så levereras bara själva laddaren och en USB-C-kabel. En strömadapter behövs då köpas separat om du inte har en. Tänk på att adaptern måste ha en USB-C-hona och att minst 20W rekommenderas.

Läs även om:

[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 56 resultat