iPhoneGuiden.se

Sök

iOS 17 har släppts för allmänheten och kan nu laddas ned. Det är en av de mer kraftfulla uppdateringarna på lång tid – särskilt apparna Meddelanden, Telefon och FaceTime har fått sig rejäla ansiktslyft.

Listan nedan är inte komplett, då det är ett stort antal funktioner som har släppts. Istället är det iPhoneguidens urval av de funktioner som är mest intressanta.

standby

Bild: Apple

StandBy-läget

Standby-läget marknadsförs av Apple med slagordet En ny upplevelsen i helskärm. När du vänder iPhone till horisontellt läge, samtidigt som den laddas, så är det nu möjligt att till exempel visa en väckarklocka, livenotiser i helskärm eller ett bildspel med utvalda bilder.

standby livenotiser

Bild: Apple

Liveaktiviteter i helskärm

En annan funktion som aktiveras när du vänder en iPhone med iOS 17 till horisontellt läge är att liveaktiviteter visas i helskärm. Tidigare har du kanske noterat att livenotiser ges i en mindre widget, till exempel när du beställer mat från Foodora eller Uber. Det kan nu alltså fylla hela skärmen.

Det här läget är inte bara användbart när det gäller att hålla koll på matleveranser givetvis, utan kan i teorin användas för allting som ger livenotiser. Ett annat exempel är matchresultat.

Siri standby läge

Bild: Apple 

Siri-resultat på helskärm

En annan funktion i det nya StandBy-läget är att du kan få visuella resultat från Siri som kan ses på lite längre avstånd. Några exempel är att du kan ställa in en timer och se vädret utan att använda händerna. Kan komma väl till pass när du ligger i sängen och iPhone står på laddstället på nattduksbordet.

Siri standby

Bild: Apple

Interaktiva widgetar

Hittills har widgeterna i iPhone varit något begränsade. Förvisso har du kunnat höja och sänka volym, pausa och spela upp och så vidare, men särskilt mycket mer än så har det inte gått att göra. Med iOS 17 har widgeterna blivit lite mer interaktiva. Du kan till exempel:

interaktiva widgetar

Bild: Apple

AirDrop-uppgraderingar

AirDrop är Apples metod för att skicka över filer och information mellan två Apple-enheter. Det kan till exempel vara från en iPhone till en Apple Watch eller från en iPad till en Mac. Med iOS 17 har AirDrop uppgraderats väsentligt.

NameDrop

Med NameDrop är det möjligt att snabbt byta telefonnummer och mail. Håll bara din iPhone nära någon annans iPhone (alternativt Apple Watch) för att använda funktionen. Det går att välja vilka nummer och mailadresser som ska delas – det är inte så att alla dina nummer och adresser överförs automatiskt när du aktiverar NameDrop.

Airdrop namedrop

Bild: Apple

Snabbare initiering

Tidigare har du varit tvungen att trycka på Dela med Airdrop, samtidigt som den andra enheten du vill dela till måste ha AirDrop uppe (om det är en Mac) eller åtminstone Bluetooth och internet aktiverat. Nu är det lite enklare – det är bara att hålla telefonerna mot varandra så påbörjas överföringen.

AirDrop fortsätter även om du går därifrån

Den här funktionen har förvisso inte lanserats ännu (Apple meddelar att den kommer senare i år, troligtvis med iOS 17.2), men är ändå värd att ta upp. Att slutföra överföringar via internet gör att överföringen kan fortsätta, även om du snabbt behöver gå. Det fungerar om ni båda är inloggade i iCloud och ska, enligt Apple, inte innebära att kvaliteten på filen påverkas på något sätt.

airdrop

Bild: Apple

Automatisk dagbok

Även detta är något som inte är tillgängligt i skrivande stund (13 nov 2023), men som kommer att lanseras med en framtida uppdatering av iOS 17. Det kommer att vara ett enkelt sätt att föra dagbok och föra in saker som bilder, ljudinspelningar musik och annat. iPhoneguiden kan komma att skriva mer om den här funktionen när den har lanserats.

Värt att nämna är att dagboken är hemlig och att det bara är du som kan komma åt den

Tangentbordsuppgraderingar

Tangentbordet har fått sig uppgraderingar med iOS 17 i form av förbättrad autokorrigering och föreslag för att slutföra hela meningar.

tangentbordsupgraderingar

Bild: Apple

Förbättrad autokorrigering

Apple hävdar att autokorrigering nu rättar mer korrekt. Dessutom kommer ord som autokorrigerats att strykas under tillfälligt så att det blir lättare att se vad som har ändrats. Här är det också möjligt att trycka på det understrukna ordet för att ändra tillbaka till det som skrevs först.

autokorrigering

Bild: Apple

Föreslår medan du skriver

Med iOS 17 kommer också funktionen att låta förslagen skriva klart hela meningar. Dock är Apples bild ovan något missvisande, eftersom funktionen inte finns tillgänglig på svenska, utan enbart på engelska. Om funktionen är här för att stanna tror iPhoneguiden att vi får se andra språk, däribland svenska, i en framtida uppdatering.

safari

Safari

Safari har fått sig flera uppgraderingar, och iPhoneguiden vill hävda att webbläsaren i iOS 17 nu känns betydligt bättre och mer modern.

Safari

Bild: Apple

Skapa olika profiler

Vill du hålla isär privat surfande och jobbsurfande? Nu kan du det. Att det numera är möjligt att skapa profiler i Safari innebär att du kan separera saker som historik, tillägg, cookies och favoriter. Som synes till vänster i bilden ovan, är det enkelt att byta mellan de olika profilerna.

Skapa olika profiler

Bild: Apple

Bättre sök

Sökförslagen har nu blivit lättare att läsa och, framför allt, mer träffsäkra. En väloptimerad sökförslagsfunktion sparar i synnerhet tid när det handlar just om mobila enheter – det går inte lika snabbt att skriva som på desktop.

Privat surfning har utvecklats

Privat surfning har blivit lite privatare med Safari i iOS 17. Skillnaderna är som följer:

privat surfning

Bild: Apple

Verifieringskoder från Mail fylls i automatiskt

Verifieringskoder från mail kan nu fyllas i automatiskt, precis som det funkar med SMS.

Apple och iOS har hyllats för den till synes enkla funktionen att verifieringskoder från SMS kan fyllas i med ett knapptryck. Att det tidigare inte har fungerat att göra så med mail är en funktion som i alla fall iPhoneguiden har saknat.

Enklare lösenordsdelning

En annan, ganska spännande, ny funktion i Safari är möjligheten att p ett säkert sätt dela lösenord. Det funkar genom att du skapar en grupp och en uppsättning konton som ni inom gruppen har åtkomst till. Lösenorden hålls uppdaterade för alla som är med och det är möjligt att när som helst ta bort och lägga till personer.

Musiken

På musikfronten utmärker sig SharePlay, men även Dj Tillsammans är en spännande addition till iOS.

musiken

Bild: Apple

SharePlay

SharePlay gör det möjligt för fler att vara med och styra vilken musik som spelas. Det är alltså inte bara en telefon som kan spela upp låtar på en given enhet, till exempel en bilstereo.

shareplay

Bild: Apple

DJ Tillsammans

Med den nya funktionen Dj Tillsammans, som är exklusiv för Apple Music, så är det möjligt att bygga spellistor tillsammans. Alla som är med kan lägga till låtar, ta bort dem samt byta ordning på dem. Dessutom kan emojis användas för att reagera på låtvalen.

Det bör nämnas att den här funktionen inte har lanserats i skrivande stund (13 november 2023), men ska komma ”senare i år”, enligt Apple.

kartor

Bild: Apple

Kartor

Apples Kartor har kanske fått stå i skuggan av Google Maps ett tag, även om de har ryckt upp sig på senare år. En väsentlig förbättring är att det nu är möjligt att spara ned ett område och använda det när du är offline. Perfekt när du är ute och vandrar och behöver spara på batteri eller har dålig täckning.

Att Apple fortsätter att satsa på Kartor är välbehövligt om de ska kunna konkurrera med Google (och även andra karttjänster, så som Waze, till exempel.)

Spotlight

Bild: Apple

Spotlight

Spotlight har snyggats till något. En märkbar skillnad är att sökfältet nu befinner sig direkt över tangentbordet, istället för högst upp på skärmen. En välkommen detalj som gör det enklare att hantera en större telefon (en Pro Max-modell, exempelvis) med en hand. Även utrymmet för sökresultaten och hur de presenteras har fått sig ett litet ansiktslyft.

bildsök

Bild: Apple

Slå upp visuellt – en form av bildsök

Den som har använt iPhone tidigare känner kanske till att objekt i en bild kan klippas ut genom att man bara trycker på dem. Nytt för iOS 17 är att du nu kan bildsöka med det du klipper ut. Det kan komma väl till hands om du vill identifiera exempelvis djur, växter, svampar eller sevärdheter.

Bildsök

Bild: Apple

Det går alltså att pausa en video, trycka ned det du vill veta mer om och trycka på ”Slå upp” för att få mer information om motivet.

Och mer…

Listan ovan är ganska lång, men den är långt ifrån komplett. Andra förbättringar värda att nämna är till exempel att appen Hälsa har fått sig ett lyft och har numera funktioner för synhälsa och psykiska hälsa.

Kort om förändringar som inte finns med på listan ovan: