telia logaTelia – abonnemang och kontantkort

Telia är en av de mest välbekanta operatörerna idag, även om de till viss del tycks tappa mark åt uppstickande aktörer så som MyBeat, Vimla och Hallon exempelvis. De som väljer Telia idag väljer inte det billigaste abonnemanget, men väl ett namnkunnigt företag med ett av Sveriges bästa nät.

För- och nackdelar med Telia

Fördelar:

 

 • Flexibelt familjeabonnemang
 • Bra täckning (särskilt röstnätet)
 • Varierat utbud av telefoner
 • Kundtjänst nås även på telefon (inte enbart chatt och mail)

 

Nackdelar:

 

 • Ganska dyrt för mängden surfdata man får
 • Många erbjudanden kräver att man binder sig på 24 månader för att kunna ta del av dem

Hitta rätt abonnemang

Telia erbjuder främst olika storlekar av abonnemanget Komplett. Även abonnemanget Rörlig finns, som är potentiellt billigare och mindre.

Komplett

Abonnemanget Komplett finns i 6 olika storlekar:

 

 • 1 GB. Förutom fria samtal och mess ingår 1 GB surf i det här abonnemanget. 1 GB surf varje månad räcker ungefär till att lyssna på 1 timme Spotify om dagen och göra enklare ärenden på nätet. Den som vill kunna streama mycket film och musik bör välja ett abonnemang med mer surfdata.

Pris: 199 kronor i månaden

 • 6 GB. Med 6 GB surf i månaden kan du med lätthet streama såväl musik som film i över en timme dagligen. Du också utföra bankärenden och shoppa på nätet. Värt att notera är att Telia alltid erbjuder fri surf på populära sociala medier.Pris: 339 kronor i månaden
 • 20 GB. Med 20 GB surf i månaden kommer man ganska långt. Till exempel kan du titta på YouTube eller spela musik på Spotify i över tre timmar – dagligen. Den här surfmängden, plus fria samtal och SMS, kostar 439 kronor i månaden.Pris: 439 kronor i månaden

 

 • 40 GB. Med 40 GB har man knappast någon större nytta av ett fast nätverk (om man inte är ute efter hastighet förstås, då). Du kan streama musik och film många timmar om dagen med det här abonnemanget.Pris: 539 kronor i månaden
 • 60 GB. Det här abonnemanget kan lämpa sig väl om du surfar väldigt mycket och inte har något wi-fi – eller om du surfar normalmycket och behöver förse andra med surf också. 60 GB räcker till att streama ungefär 9 timmars film dagligen i en månad.Pris: 639 kronor i månaden
 • 100 GB. Det här är den största storleken Komplett kan väljas i, och innebär att du kan lyssna på musik och titta på film i över nio timmar dagligen, per månad. Lägg därmed till att du också kan använda populära sociala medier utan att det dras från surfpotten (som nämnt ovan), och du får riktigt mycket surf att göra av med.Pris: 739 kronor i månaden

Värt att nämna är att 50 kronor dras av från samtliga abonnemang om du är under 28 år gammal. Det här gäller dock endast Komplett, och inte Rörlig.

telia abonnemang

Rörlig

Abonnemanget Rörlig är precis som det låter. Det innebär att du inte har en fast månadskostnad, utan betalar närmare bestämt 99 öre per minut (plus en öppningsavgift på 99 öre per samtal). SMS:en är gratis. Vad gäller surf ingår 0,2 GB.

Familjeabonnemang

Något som Telia som gjort sig kända för är deras familjeabonnemang. De kallar det för Mobilanslutning och innebär att du kan samla upp till fem familjemedlemmar till ett och samma abonnemang. Varje familjemedlem får fria samtal, fria meddelanden och fri surf för sociala medier. Till detta kommer också ett eget telefonnummer.

Att ansluta en medlem kostar 149 kronor i månaden och du kan till exempel lägga till dem till ett Mobil Komplett-abonnemang på 40 GB surf. Allt som allt kan du spara en hel del pengar, i jämförelse med om du hade köpt ett abonnemang för varje familjemedlem.

telia reklam

För familjens yngsta

telia barn abonnemangFör de yngsta medlemmarna i familjen har Telia utformat ett abonnemang, Mobil Komplett Barn som kostar 99 kronor i månaden. I det här abonnemanget ingår fri surf för sociala medier och 1 GB surf som kan användas fritt. Vidare får man tre fria familjenummer, vilket innebär att barnet alltid kan nå föräldrar, och någon till, utan att det kostar något. Övriga samtal kostar 2 kronor.

För att kunna skaffa det här abonnemanget behöver du ha Komplett 20 GB (eller mer) sedan innan.

Bindningstider

Om du får en bindningstid hos Telia eller inte beror på om du väljer att ta del av vissa särskilda erbjudanden. Ofta är det en förutsättning att man binder upp sitt abonnemang för att ta del av dem. Inte sällan binder man upp abonnemanget på två års tid. Efter att den här tiden har gått ut fortsätter abonnemanget i obunden form. Behöver du till exempel mer surf kan du ändra detta utan att bindningstiden påverkas.

Om du från början väljer att köpa ett abonnemang utan bindningstid (vilket alltså är möjligt, bara att det är svårt att ta del av många erbjudanden då) har du en uppsägningstid på 30 dagar.

telia familj billigare

Köpa telefon och abonnemang

Telia har ett ganska brett utbud av telefoner att välja mellan. När du köper en telefon tillsammans med ett abonnemang finns möjligheter att få ett bra pris på telefonen. Om du till exempel köper abonnemanget Mobil Komplett 6 GB får du nästan 3 000 kronors rabatt på en iPhone 8 – givet att du binder upp dig på 24 månader. Månadskostnaden blir då 549 kronor under två år, och därefter betalar du enbart för abonnemanget. Du kan också köpa telefonen med kontantkort till ett pris av 7 995 kronor, alltså samma pris som gäller hos Apple.

Håll utkik efter olika erbjudanden. I skrivande stund gäller att du får 100 GB extra surf när du köper en ny mobil och binder upp dig på två år.

Täckning

Den goda täckningen är onekligen en av Telias styrkor, inte minst när vi talar om röstnätet. I flertalet tester har de utsetts ha ett av de bästa näten. När det gäller mobilt bredband finns det kanske snabbare operatörer att välja (Tre, till exempel), men för den som vill ha ett gott nät för röstsamtal är Telia ett gott val.

För den som vill åt ett bra röstnät, utan att för den sakens skull nödvändigtvis välja Telia, finns det flertalet aktörer som använder hyr in sig på deras nät. Dessa är till exempel:

Telias röstnät har inte minst visat sig vara starkt i Norrland, där andra aktörer kanske har satsat lite mindre än så länge.

Kundtjänst

Att komma i kontakt med Telia är enkelt. De kan antingen nås på telefon på vardagar mellan 08:00 och 19:00 eller genom e-post. Skickar man e-post får man dock räkna med att ett svar inte alltid ges särskilt snabbt.

Sammanfattning

För den som är ute efter ett prisvärt abonnemang är Telia kanske inte det bästa valet. Dock finns det undantag. Den som vill ha mycket surf och som är en familj på max fem personer, kan vara lämpade att använda Telia som operatör. Telia kan också lämpa sig bra om man bor i Norrlands inland, där operatören har rosats för gott 2G-nät. För den som är ute efter ett billigt abonnemang vågar vi dock påstå att det finns bättre alternativ. MyBeat, Hallon och Vimla är några exempel på dessa.

Som exempel kostar ett abonnemang hos Telia med 6 GB surf och fria samtal samt meddelanden 339 kronor i månaden. Hos Vimla kostar 6 GB surf och fria mess/samtal 160 kronor i månaden. En ganska stor skillnad i pris, alltså. Samtidigt saknar Vimla vissa saker som Telia har (till exempel möjligheten att köpa telefon eller skaffa familjeabonnemang). För vissa kan Telia vara den bästa operatören – men det beror på vilka önskemål och behov man har.