Tre abonnemang och kontantkort logga

 

I Sverige har Tre funnits sedan 2003. Idag är det den tredje största operatören, efter jättarna Telia och Tele2. Trots att de har fått en del kritik för sin täckning, har de samtidigt rosats bland annat för sina supportmöjligheter samt urval av telefoner. Hos Tre finns ett varierat hårdvarusortiment, och de har alltid de senaste modellerna av iPhone. 

Besök Tre här. 

Tre – För- och nackdelar

Fördelar: 

 • Gott utbud av telefoner.
 • Support finns på telefon och i butik (förutom chatt och mail).

Nackdelar: 

 • Dyrare utan bindningstid.
 • Sämre täckning än konkurrenterna. 

Abonnemang

På Tres hemsida är det enkelt att välja ett abonnemang som passar dig. Till att börja med väljer du om du vill ha ett abonnemang eller ett kontantkort i ett formulär. Väljer du abonnemang är obegränsad surf (60 GB i EU) och en bindningstid på 24 månader valt som standard. Det här kostar då 599 kronor i månaden, med en minsta totalkostnad på 14 376 kronor. 

Väljer du mindre surf än så dras pengar av från det priset. Följande summor dras av: 

 • 50 GB: – 100 kronor i månaden.
 • 25 GB: – 200 kronor i månaden.
 • 10 GB: – 250 kronor i månaden.
 • 5 GB – 400 kronor i månaden.
 • 2 GB: – 450 kronor i månaden. 

Väljer du en bindningstid på 12 månader, istället för 24, ändras inte månadskostnaden. Skillnaden är givetvis att totalkostnaden blir lägre. Väljer du att inte ha någon bindningstid över huvud taget, blir det dyrare. Till exempel ger obegränsad surf och 24 månaders bindningstid en månadskostnad på 599 kronor. Väljer du att inte ha någon bindningstid blir det 699 kronor i månaden. En hundralapp i skillnad således, när du väljer obegränsad surf. På mindre abonnemang, till exempel med 5 GB surf, blir det en femtiolapp dyrare i månaden om du väljer bort bindningstiden. 

Fria samtal, SMS och MMS ingår när du väljer ett abonnemang med 5 GB surf eller mer. Väljer du en surfpott på 2 GB ingår 100 samtalsminuter samt 100 MMS och SMS i Sverige. 

Kontantkort

Väljer du kontantkort ser prisbilderna annorlunda ut. Röstsamtal till Tre- användare såväl som användare av andra operatörer kostar 1 krona och 99 öre i minuten. Öppningsavgiften per samtal är 0,69 kronor. En krona och 99 ören kostar det även att skicka SMS och MMS, oavsett om mottagaren använder Tre eller inte. 

Kostnaden för data är 10 kronor per MB. Planerar man att surfa är kontantkort inte att rekommendera. Med 10 kronor per MB skulle det snabbt bli dyrt att streama musik eller film. Till exempel:

 • 30 minuters filmtittande skulle kosta dig 5000 kronor.
 • Att besöka trettio medelstora hemsidor skulle kosta dig 1000 kronor.
 • Tre timmars musiklyssnande skulle kosta dig ungefär 2 000 kronor. 

Bra att känna till är att SIM-kortet endast kan användas på Tres svenska nät. 

Abonnemang med telefon

Tre har ett gott utbud av telefoner att välja mellan, vilket är en anledning till att många väljer just dem. Väljer du ett abonnemang med 24 månaders bindningstid kan du även lägga till hårdvara. Till exempel kostar ett abonnemang med obegränsad surf, 24 månaders bindningstid och en iPhone XS 949 kronor i månaden. Väljer du en bindningstid på 12 månader går det inte att lägga till en telefon, åtminstone inte i formuläret på hemsidan. 

När det gäller iPhone XS är det 64 GB som standard. Vill du ha 256 Gb behöver du lägga till 50 kronor. Vill du ha 512 GB behöver du lägga till 150 kronor. 

Alltså: en iPhone XS (64 GB) med obegränsad surf, fria samtal och meddelanden samt 24 månaders bindningstid kostar dig 949 kronor i månaden. Ingen engångsavgift tas ut. 

Täckning

Som nämnt i inledningen är täckningen något som Tre har fått en del kritik för. Visserligen har de ett nät som täcker över 98 % av Sveriges befolkning, men ute på vägarna – och på avlägsna platser – kan den anses vara något bristande i jämförelse med exempelvis Telenor och Telia.

Täckning (Oktober 2018)

Du som bor i Syd- eller Mellansverige bör sällan märka av detta. Om du däremot bor i Norrlands inland kanske det inte är den bästa operatören för dig. Längs kusterna och städerna där finns dock god täckning. 

Support

En fördel med Tre är deras goda möjligheter till support. Medan många operatörer, som Vimla till exempel, enbart nås på chatt eller mail, har du fyra alternativ när du som Tre-kund behöver hjälp: 

 • Forumet. I forumet på 3Community kan du fråga anställda såväl som andra kunder om dina problem. Här kan du posta dygnet runt, men hur lång tid det tar innan du får ett svar varierar.
 • Telefon. Det går också bra att ringa in till Tre. Öppettiderna är mellan 08:00 och 20:00 på vardagar. På helger gäller tiderna 10:00 till 19:00. Är du företagskund får du endast service på vardagar, och då mellan klockan 08:00 och 18:00.
 • Mail. Ett annat alternativ är att maila. Som privatkund anges ingen förväntad svarstid, utan bara att de svarar på allt ”i turordning”. Är du företagskund lovar de att svara på ditt mail inom 48 timmar.
 • Gå till en butik. En fördel som Tre har gentemot många andra aktörer, åtminstone lågprisoperatörer, är att du kan ta med dig din telefon in till en av deras butiker för att få hjälp. I Göteborg och Jönköping finns dessutom två större ServiceCenter. Lägger man vikt vid att kunna träffa någon i person, är Tre ett av de alternativ som kan passa. 

Sammanfattning

Tre får både ris och ros. Ris får de bland annat för att deras täckning anses något bristfällig, åtminstone utanför stora och medelstora städer. Den som bor i Norrlands inland kommer säkerligen uppleva en del brister, om man inte bor i ett litet större samhälle och stannar där, eller enbart reser till andra städer. 

Men de får också ros. Bland annat för att de har förhållandevis billiga företagsabonnemang, goda supportmöjligheter och ett gott urval av hårdvara. Tre kanske passar för dig som bor i Mellan- eller Sydsverige och som vill ha den senaste iPhone, till exempel. 

Besök Tre här.