Foto & Filmtillbehör

Tillbehör: Fota och filma med iPhone

Stabilisatorer, linser och LED-lampor är exempel på tillbehör som kan hjälpa dig att dra full nytta av de högkvalitativa kameror som iPhones har. Läs mer under produktbilderna om hur tillbehören kan hjälpa dig.[wcsaltasotto]

Exempel på fototillbehör till iPhone

Stabilisator

Satbilisatorer för iPhones kommer ofta i form av ett handgrepp och en arm som iPhone sätts fast på. Ungefär såhär kan det se ut:

stabilisator för foto med iphone

Hohem iSteady X Smartphone Gimbal.  

En stabilisator kan hjälpa dig att göra riktigt snygga filmer med din iPhone genom att just stabilisera bilden. Det kan vara ett hjälpsamt verktyg när du vill gå, springa eller till exempel åka skateboard medan du filmar.

Varför skaffa en stabilisator till iPhone? 

 • Bättre filmkvalitet. Det blir bekvämare att titta på filmerna du gör med stabilisator. Det ser helt enkelt lite proffsigare ut – videoklippen är jämnare och stabilare.
 • Smidigare inspelning. Grepparmen på de flesta stabilisatorer ger ett gott grepp utan att du behöver oroa dig alltför mycket för att tappa telefonen i marken. Risken finns givetvis, men det är inte lika stor risk som när du helt enkelt håller direkt i mobilen. iPhoneguden rekommenderar alltid att ha ett bra skal – stabilisator eller ej.
 • Bättre vinklar. En stabilisator gör det lättare att få lite annorlunda vinklar när du filmar. Vanligtvis är armarna på en stabilisator flexibla så att du kan vinkla telefonen så som du önskar.
 • Bekvämare. Brukar du filma länge? En stabilisator gör det enklare att hålla på länge. Det är bekvämare och tröttar inte ut armen och handen lika snabbt som när du håller direkt i telefonen.

Extra linser

Det finns många olika typer av externa linser som kan sättas ovanpå iPhone-kameran. Bland de populäraste kan makrolinser nämnas. En variant ser ut som en klädnypa:

Universalhållare för foto

Apexel Universal Macro Lens

Många av de externa linser som kan köpas ser ut ungefär så, som en klädnypa. Men det finns också de med en sugkopp, som sätts fast på telefonens baksida.

 Varför köpa en extra kameralins till iPhone? 

 • Detaljerade närbilder. Se bild ovan. Makrolinser används för att få fina närbilder och detaljerade bilder på små föremål, vilket är svårt med iPhones medföljande linser.
 • Den som vill kunna ta fina landskaps- och panoramabilder kan investera i en vidvinkellins. Förvisso finns redan vidvinkel på nyare iPhone-modeller (XR – 14) – men kanske har du en äldre modell än så, eller så önskar du ännu vidare än det som erbjuds.
 • Bättre porträtt. Nyare iPhones har ett inbyggt porträttläge – men för att få ännu vassare porträttbilder kan en teleobjektivlins övervägas. Du har då möjlighet att kraftigt reducera bakgrundsskärpan, vilket brukar göra sig bra vid porträttfotografering.
 • Bättre mörkerseende. Vissa linser kan göra bilderna i mörker lite ljusare och skarpare.

 LED-lampa

Med en LED-lampa kan du få snyggare bilder och filmer. I en lite mörkare omgivning kan du, med hjälp av rätt lampor, få till den där lite filmiska känslan. Det finns mängder av modeller på marknaden och lamporna kan se lite olika ut.

broadcast kit till iphone

Puluz Live Broadcast Kit

LED-lampan på bilden kommer med ett filter som gör ljuset lite varmare, men det går också att använda det helvita skenet. Medföljer gör en tripod samt ett handhållet grepp.

 Varför köpa en LED-lampa till iPhone för foto och film?

 Bättre kvalitet med rätt ljus. En LED-lampa kan göra att dina filmer och bilder ser proffsigare ut. iPhones kamera kan dessutom, trots Nattläge, lätt bli lite grynig i mörkare omgivningar.

 • Kreativa möjligheter. Ljuset är avgörande för vad din video eller ditt foto förmedlar. LED-lampan kan vara ett kraftfullt verktyg för att skapa stämning – använd belysningen till din fördel.

Det bör nämnas att det numera går att filma med den inbyggda ficklampan i iPhone påslagen. Således kan du lysa upp det du vill filma, utan att behöva ha en extra lampa med dig. Dock finns inte samma möjligheter att reglera ljuset så som du önskar – det går inte att vinkla ficklampan, eller ställa in dess styrka (såvitt iPhoneguiden vet) under filmning.

Övriga foto- och filmtillbehör för iPhone

 • Powerbank. Ta med dig en powerbank när du är ute och filmar och fotar. Kameran kan äta ganska mycket batteri på kort tid. Satsa förslagsvis på en liten och nätt powerbank som är lätt att bära med sig.
 • Portabel skrivare. Du som gillar att fotografera, och som gillar analogt, skulle kunna ha nytta av en portabel skrivare för iPhone, så kallad ”fickskrivare”.
 • Mick – För videoinspelning på språng finns det många olika varianter som enkelt och smidigt kopplas in i lightningporten. En separat mikrofon kan potentiellt förbättra ljudkvaliteten avsevärt.

Se tips på fler tillbehör i vår guide De 50 bästa iPhone-tillbehören 2022/2023. 

Frågor och svar

Vad bör jag ha för utrustning för att förbättra videoproduktionen när jag filmar med iPhone?

Det finns många faktorer som påverkar, givetvis. iPhoneguiden kan rekommendera en stabilisator, en extern mikrofon och extra belysning. Därtill kan du köpa olika externa linser (beroende på vad du vill göra) som enkelt kläms fast över kameran på iPhone.

Vad är en makrolins för något?

En makrolins kan köpas externt till iPhone och gör så att du får fina närbilder. Med en makrolins kan du bland annat få till väldigt detaljerade bilder av små föremål.[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 50 resultat