iPhoneGuiden.se

Sök

En god VR-upplevelse kräver bra glasögon. Andra VR-tillbehör till iPhone är till exempel 360-graderskamera och Bluetooth-kontroller som kan användas för VR-spel.

VR-kontroll
VR-kamera
VR-glasögon

VR-glasögon

Glasögonen är en förutsättning för att kunna uppleva exempelvis VR-spel eller VR-komtatibla filmer och videoklipp. Det är glasögonen som gör det möjligt att exempelvis åka bergochdalbana eller utforska havets botten när du sitter hemma i vardagsrummet. I antingen glasögonen eller iPhone (oftast iPhone när det gäller VR-glasögon till just iPhone) finns programvara som känner av hur du rör huvudet.

Spelkontroll VR

Att välja rätt VR-glasögon för iPhone

iPhoneguiden anser att komforten är en underskattad faktor. Om det faktiskt ska vara roligt att titta på VR-film eller spela spel med glasögonen så är det mycket viktigt att de är bekväma. Andra faktorer som väger in är givetvis priset och glasögonens linser.

Komfort

Insidan får gärna vara skönt vadderad, och remmarna som används för att fästa glasögonen runt huvudet bör vara justerbara. Att hitta en som sitter skönt är en av de viktigaste faktorerna att titta på, skulle iPhoneguiden nog säga. Hur bra linserna är och hur prisvärda glasögonen är spelar knappast någon roll om du ändå inte vill använda dem för att de är obekväma.

Pris

Priset på VR-glasögon för iPhone varierar kraftigt. De allra billigaste kostar bara några tiotalskronor, medan de dyraste kan kosta flera tusen. När det är iPhone som är ”datorn” så att säga, så behöver VR-glasögon inte kosta särskilt mycket. De allra billigaste brukar vara gjorda av typ kartong eller plast med ett par linser av lägre kvalitet. iPhone stoppas sedan ned i ett litet fack framför linserna.

De allra billigaste saknar som regel komfort. De brukar inte vara vadderade och saknar ibland remmar, vilket innebär att du måste hålla fast glasögonen med händerna. Med det sagt finns det fortfarande billiga modeller som har remmar och vadderad insida – de är bara inte bland de allra billigaste.

Storlek

Kontrollera att glasögonen rymmer din iPhone. I produktbeskrivningarna brukar du kunna läsa, i tum, vilka iPhonestorlekar glasögonen är anpassade för. För att se storleken på din iPhone, angett i tum, kan du till exempel använda den här länken och välja din modell högst upp. Storleken ser du under rubriken ”Summary” efter att du har valt din modell.

 

Spelkontroller

En spelkontroll gör det lite roligare att spela VR-spel på iPhone. Förvisso brukar det finns en knapp på VR-glasögonen som trycker på en speciell punkt på skärmen, men spelupplevelsen blir bättre med en kontroll. Dessutom behöver du inte hålla handen vid glasögonen hela tiden.

Kontrollerna körs normalt med Bluetooth och kan till exempel ha en joystick och sex knappar. I och med att kontrollen gör det bekvämare att spela VR-spel på iPhone så kommer du också att ha roligare. En kontroll kan alltså rekommenderas för att njuta av spelen till fullo.

VR-kameror

Du som vill skapa egna VR-miljöer kan investera i en VR-kamera. Det är en 360-graderskamera som gör att du kan filma och sedan gå runt i miljön med VR-glasögonen. Oftast brukar dessa kameror levereras med ett stativ, då det är viktigt att kameran är stabil när du filmar.

VR-kamera

Frågor och svar

Behöver jag en kontroll för VR-spel på iPhone?

Nej, inte för de flesta spel, men det kan göra upplevelsen bättre. På de flesta glasögon, även billiga, finns en knapp som du klickar på för att trycka på ett speciellt område på skärmen.

Hur vet jag om glasögonen är kompatibla med min iPhone?

I produktbeskrivningarna brukar det anges vilka modeller som är kompatibla, alternativt vilka storlekar som är kompatibla. Kolla storleken på din modell för att se om den passar.

VR-kontroll
VR-kamera
VR-glasögon