Kablar

iPhone kablar

Lightning till USB, till HDMI och till AUX är exempel på kablar som är bra att ha för iPhone-användare. Läs mer om dem under produkterna nedan.[wcsaltasotto]

Kablar till iPhone

Först och främst är det bra att ha en lightning-kabel för laddning, givetvis. Men ska det vara lightning till USB-C till USB-A? Och vilka fler kablar kan man ha nytta av som iPhoneanvändare?

Lightning till USB – USB-A eller USB-C?

Lightning till USB är en given kabel att ha för alla iPhoneanvändare – eftersom den krävs för laddning. Dock är det inte ett absolut måste om du har iPhone 8 eller senare, eftersom det finns trådlösa laddare att använda i stället.

Lightning eller USB…

Vad gäller laddkablar finns det främst två varianter att ta ställning till – lightning till USB-C eller lightning till USB-A. Det förstnämnda är det mer moderna valet och möjliggör snabbladdning, givet att du har en adapter som klarar 18 W eller mer. Dessutom har de nya Macbooksen enbart USB-C-portar – och en ny MacBook har du säkerligen om du är ett fan av Apples produkter i allmänhet.

eller USB-A

Men USB-A har också sina fördelar. Visst går det långsammare, men rent praktiskt är det bra att ha en lightning till USB-A-kabel också. Detta eftersom du kanske vill ladda från TV:n, spelkonsolen eller andra datorer som saknar USB-C-portar. Ett alternativ förstås är ju att köpa en lightning till USB-C och sedan köpa en adapter som gör om hanen till en USB-A.

Kort om USB-C: 

 • Laddar snabbare och har snabbare dataöverföring
 • Möjlighet till snabbladdning (kräver 18 W-adapter och en iPhone 8 eller senare)
 • Standard i nya MacBooks.

Kort om USB-A: 

 • Långsammare laddning och dataöverföring
 • Fortfarande standard i USB-förgreningar, många datorer, konsoler, bilar och TV-apparater.

Lightning till HDMI

Lightning till HDMI är kanske lite bortglömt när det finns Chromecasts och Apple TV, men visst kan det vara användbart många gånger.

Lightning till HDMI gör det enkelt att spegla innehållet på din iPhone på en extern skärm – till exempel en TV eller en monitor. Kan till exempel vara praktiskt att ha när du har en presentation på jobbet, eller när du vill visa upp semesterfoton för familjen.

Visst kan samma saker göras med en Apple TV eller en Chromecast, men en kabel är ett betydligt billigare inköp och kan passa dig som bara vill använda en extern monitor för iPhone lite då och då.

Lightning till AUX

En Lightning till AUX-kabel är bra att ha för den som inte vill använda med Bluetooth med sina högtalare, eller som inte kan använda Bluetooth. Det sistnämnda är ofta fallet i lite äldre bilstereor, som kan ha ett AUX-uttag, men inte Bluetooth.

Att köra med kabel i stället för Bluetooth kan ha flera fördelar. Till exempel:

 • Bättre ljud. Trots att Bluetooth-tekniken har utvecklats ganska mycket under senare år så komprimeras data fortfarande en hel del när den skickas. Med en kabel undviker du det. Dock behöver det du spelar ifrån vara av hög kvalitet för riktigt bra ljud. På exempelvis Spotify är ljudet ganska kraftigt komprimerat redan från källan.
 • Du slipper fippla med BT. Det är nog majoriteten som tycker att Bluetooth är smidigt och enkelt, men vissa gillar inte att ansluta på mobilen. Ibland kan det vara bekvämare att helt enkelt koppla in en kabel.
 • Om du oroar dig över strålning. Konsensus tycks vara att det inte finns någonting att oroa sig för – men vissa är inte särskilt förtjusta i strålningen från Bluetooth-högtalare och hörlurar. I sådana fall kan en lightning till AUX-kabel vara ett bra alternativ.

Givetvis finns det också nackdelar med att använda en kabel i stället för att köra trådlöst. Till exempel blir rörligheten mer begränsad. En annan nackdel är att kablar slits ut med tiden och kan börja glappa, vilket knappast sker med trådlös teknik.

Leta efter MFI-certifiering

MFI står för Made For iPhone/iPad/iPod och är en certifiering som iPhoneguiden generellt skulle rekommendera att man letar efter innan man köper en kabel. Med en MFI-certifiering kan du känna dig trygg med att kabeln är säker och att den åtminstone är av hyfsad kvalitet. Det finns dock undantag till den här regeln – ett par tillverkare på marknaden är mycket duktiga och säljer prisvärda kablar utan att de nödvändigtvis är MFI-certifierade.

MFI kan alltså vara en indikation på kvalitet och kompabilitet, men det är fler faktorer än så som spelar in. Hittar du en prisvärd och populär produkt som inte är certifierad så kan det fortfarande vara ett bra köp.

Köpguide för kablar

 • Längd. Längden är något av det mest basala att titta på. På marknaden finns både riktigt korta och väldigt långa kablar. iPhoneguiden själva använder ofta långa lightning till USB-kablar – för bekvämligheten.
 • MFI. Som beskrivet ovan – MFI står för Made For iPhone/iPad/iPod och kan vara en indikation på kvalitet och kompabilitet. Leta gärna efter logon på produkten (eller produktbilden om du köper online).
 • Hållbarhet. Tycks du ofta råka ut för att dina lightning-kablar går sönder i någon av ändarna? Du är inte ensam. För att undvika det problemet kan du leta efter extra hållbara kablar. De är ofta flätade i nylon för att stärka upp dem.Särskilt användbart kan det här vara för lightning till AUX-kablar som används i bilen. Lämnar du kvar kabeln i bilen så kan det vara fuktigt, varmt, torrt och kallt – vilket kabeln behöver utstå. Räkna med att få lägga ned några kronor extra initialt, för att få en kabel som håller längre.
 • Utseende. Utseendet är kanske inte det viktigaste när det gäller just kablar. Samtidigt finns det snygga och skojiga designer av kablar, och det kan mycket väl vara en faktor att titta på inför köp.

Frågor och svar

Vilka lightning-kablar är bra att ha?

Lightning till USB, till HDMI och till AUX är exempel på kablar som är bra att ha för iPhone-användare.

Vad betyder det om en iPhonekabel är MFI-certifierad?

MFI står för Made For iPhone/iPad/iPod och innebär att tillverkaren har säkerställt att kabeln är kompatibel med Apples enheter och uppfyller Apple-standarder för kvalitet och säkerhet. Detta i enlighet med MFI-programmet som Apple själva ligger bakom.

Ger en lightning till AUX-kabel bättre ljud än Bluetooth?

Generellt, ja. En AUX-kabel komprimerar inte ljudet på samma sätt som Bluetooth gör. Dock gäller det att ljudet är bra redan vid källan – kör du exempelvis Spotify lär du inte märka någon enorm skillnad.

Kan man koppla in iPhone till TV:n?

Ja, det kan du göra med en Lightning till HDMI-kabel. Med den kan du spegla innehållet från iPhoneskärmen till en extern skärm, såsom just en TV eller annan extern monitor med HDMI-port. Lämpar sig till exempel bra för att visa upp semesterfoton eller använda för en presentation på jobbet.[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 50 resultat