Laddstation

Laddstation till Iphone

En laddstation för iPhone ger dig möjligheten att ladda flera Apple-enheter samtidigt. Det finns olika varianter av laddstationer tillgängliga på marknaden, men en vanlig typ är stationer med fack för iPhone, Apple Watch och AirPods eller AirPods Pro. Vissa laddstationer har också plats för att ladda flera iPhone samtidigt. Det kan vara bra att läsa recensioner och köpguider innan du väljer en laddstation.

[wcsaltasotto]

Vad är en laddstation till iPhone?

Kort och gott är det ett sätt att ladda flera Apple-enheter samtidigt. Det kan till exempel vara flera iPhones, men de är oftast anpassade för att ladda en iPhone, ett AirPods-etui och en Apple Watch.

Trådlös laddstation

Laddstation behöver inte per definition syfta på trådlös laddning (QI-laddning), men i praktiken, idag, är det ofta det många menar. Laddstationerna är försedda med flera QI-platser som är optimerade för olika enheter, så som AirPods och Apple Watch, till exempel. Det som kan skilja de olika QI-platserna åt är effekten – en laddplats för Apple Watch behöver inte ge lika mycket effekt som en QI-plats avsedd för en iPhone eller iPad.

Produktexempel: 

zens-dual-watch-aluminium-wireless-charger-13 

Bild: iPhonebutiken.

Trådade laddstationer

En annan variant är de tjocka adaptrar som kommer med flera USB-portar. Dessa är ofta något billigare än stationer med trådlös laddning, men kräver ju också kablar i inköp.

Produktexempel: 

Med en laddstation för iPhone kan du ladda flera Apple-enheter samtidigt. Laddstationer finns i olika utföranden, men en vanlig variant att se är stationer som har plats för iPhone, Apple Watch och AirPods-euti. Vissa har plats för fler än en iPhone också.

 

Bild: iPhonebutiken.

Tänk på att: Köp av laddstation för iPhone (QI)

1.      Behov och förutsättningar

Identifiera dina behov och förutsättningar för att hitta rätt laddstation för dig och dina iOS-enheter

  • Antalet telefoner. Vill du bara ladda din iPhone? Överväg om du vill ha en plats att låna ut till exempelvis partner eller vänner också.
  • Vilka enheter har du? Om du inte har en Apple Watch eller ett AirPods-etui, är det onödigt att köpa laddstationer med speciellt utformade platser för dessa. Gå för en laddstation med flera QI-platser som passar dina övriga QI-kompatibla enheter.
  • En laddstation för iPhone kan kosta allt mellan någon hundralapp och flera tusenlappar.

2.      Effekten

För att kunna ladda snabbt krävs åtminstone 7,5 W. Det åsyftar inte laddstationens totala effekt, utan per QI-plats. I produktbeskrivningen bör det stå hur många QI-platser laddstationen har, hur många W totalt samt antalet W per QI-plats.

Högsta möjliga effekt för iPhone 12 och senare ligger på 15W, vilket dock enbart stöds av Apples egna MagSafe-laddare. Om du siktar på runt 9 – 10W per QI-plats så laddar din iPhone snabbt, samtidigt som vänner med Android kan låna din laddstation och ladda effektivt (Samsung kör på 9W, till exempel).

Snabbt om effekten: Sikta på minst 7,5 W per QI-plats för att ladda iPhone effektivt. Går du för runt 9 – 10 W laddar du snabbt, samtidigt som Androids också kan ladda effektivt. 

3.      Fläkt

Det är vanligt att laddstationer med QI-platser har fläktar, särskilt om platserna har hög effekt (W) för att hålla laddningen sval. Om du planerar att använda din laddstation vid nattduksbordet bör du kontrollera om laddstationen har fläktar och hur mycket ljud de förväntas göra. Om du väljer en laddstation med lägre effekt (W) behöver du inte oroa dig för ljud från fläkten.

Att tänka på vid köp av  trådad laddstation (adapter med multipla portar)

Med en laddstation för iPhone kan du ladda flera Apple-enheter samtidigt. Laddstationer finns i olika utföranden, men en vanlig variant att se är stationer som har plats för iPhone, Apple Watch och AirPods-euti. Vissa har plats för fler än en iPhone också.

Bild: iPhonebutiken.

Köper du en laddstation för iPhone i form av en adapter med multipla USB-portar, är det främst två saker som är bra att ha i åtanke.

1.      Vilka portar?

Har du köpt en ny Apple-laddare på senaste så är det troligt att det är Lightning i ena änden och USB-C i den andra. I sådana fall bör du tänka på att din adapter har USB-C-honor. Många som använder Apple-enheter föredrar en kombination av USB-A- och USB-C-honor i adaptern för ökad flexibilitet, samtidigt som möjlighet till snabbladdning finns (USB-C krävs för snabbladdning).

2.      Snabbladdning

För att kunna snabbladda en iPhone i din multiladdare krävs tre saker:

  • Tillräckligt hög W (20 W eller högre)
  • En kabel med Lightning i ena änden och USB-C i andra
  • En iPhone 8 eller senare.

Visste du att: Med snabbladdning kan du ladda upp din iPhone till 50 procent på en ungefär en halvtimme. Läs mer om snabbladdning och USB-C-laddning här. 

Modellspecifika faktorer – tänk på det här

Genom att känna till laddningsegenskaperna för just din iPhone blir det lättare att köpa rätt laddstation. Hitta din modell nedan.

iPhone 7 och äldre

iPhone 7 och äldre kan varken snabbladda eller användas med MagSafe. Inte heller har de äldre modellerna QI-laddning integrerade. Det går att göra iPhone 7 och äldre QI-kompatibel genom särskilda skal och tillbehör – men kanske är det klokare att investera i en nyare telefon än i en gammal laddstation. iPhone 7 slutade nämligen stödjas med iOS 16.

QI-kompatibel: ❌

MagSafe-kompatibel: ❌

Kan snabbladda: ❌

iPhone 8 – iPhone 11

iPhone 8, X och 11 är kompatibla med trådlös laddning (QI) men inte med MagSafe, det vill säga Apples MagSafe-laddare som laddar snabbt och som fäster magnetiskt vid optimal laddpunkt på telefonen.

QI-kompatibel: ✓

MagSafe-kompatibel: ❌

Kan snabbladda: ✓

iPhone 12 och senare (ej iPhone SE 3)

iPhone 12 och senare ger dig mest flexibilitet. 12, 13 och 14 är kompatibla med QI, MagSafe som snabbladdning.

QI-kompatibel: ✓

MagSafe-kompatibel: ✓

Kan snabbladda: ✓

iPhone SE 3 (tredje generationen, 2022)

Tredje generationens iPhone SE från 2022 är inte kompatibel med MagSafe, men kan QI-laddas och snabbladdas.

QI-kompatibel: ✓

MagSafe-kompatibel: ❌

Kan snabbladda: ✓

Ordlista: 

  • MagSafe för iPhone är Apples trådlösa laddare som gör snabbladdning möjligt (upp till 15 W) och som fäster på perfekt plats på telefonens baksida. MagSafe funkar med alla QI-kompatibla enheter, men det är bara från iPhone 12 och senare som magneten fäster på rätt plats.
  • QI-laddning. QI är en universell standard för trådlös laddning och inget unikt för Apple eller iPhone. En QI-laddare fungerar även för trådlös laddning med exempelvis Samsung och Sony.
  • Snabbladdning är möjligt från iPhone 8 och senare och innebär att du kan ladda din iPhone upp till 50 procent på ungefär 30 minuter.

Frågor och svar

Vilken laddstation för iPhone 11?

iPhone 11 är kompatibel med trådlös laddning (QI) och kan snabbladda. Titta gärna efter en laddstation som utnyttjar detta. iPhone 11 är inte MagSafe-kompatibel, så lägg inte mer pengar på en laddstation som är anpassad för det.

QI-laddstation eller adapter med multipla USB-portar?

Har du många QI-kompatibla enheter så kan en laddstation med trådlös laddning vara ett bra val. Samtidigt är det lite dyrare och inte lika lätt att ta med sig på språng som en adapter med multipla USB-portar.

[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 100 resultat