Barn-tillbehör

Barntillbehör iPhone

Barntillbehör till iPhone kännetecknas ofta av att de har ett roligt utseende, är hållbara och lite extra säkerhet. Rätt tillbehör är inte bara underhållande för barnen – de kan också vara lärorika.[wcsaltasotto]

Barnvänliga iPhoneskal

Barnvänliga skal får gärna se skojiga ut, och kanske ha formen av exempelvis en ratt för de minsta barnen. För både små och större barn är det viktigt att tänka på skyddet av telefonen.

iPhones är som bekant ganska dyra, och här kan iPhoneguiden särskilt rekommendera att skydda skärmen genom att köpa ett separat skärmskydd, eller ett barnvänligt skal som skyddar hela telefonen.

Beroende på hur barnen leker kan det vara klokt att investera i ett vattentätt skal. Här finns till exempel LifeProof, som utmärker sig genom att hålla tätt utan att vara allt för klumpigt och tjockt.

Det kan nämnas att de senaste modellerna av iPhone tål vatten ganska bra – men har du en äldre modell (iPhone 8 och äldre) är det klokt att skydda lite extra mot fukt och väta.

Tänk på följande när du köper iPhoneskal för barn:

  • Stöttåliga. Många barn har en tendens att vara oförsiktiga med sina mobiler – se till att köpa ett skal som är riktigt stöttåligt. Leta efter skal med gummi, eventuellt i kombination med ett hårdare material som exempelvis hårdplast.
  • Skojiga motiv. På marknaden finns en uppsjö av skal med olika färger och motiv. Välj tillsammans med ditt barn.
  • Skydda knapparna. Se till att skalet gör knapparna tillgängliga och lätta att trycka på, då dessa kan vara svåra att komma åt för små barn om skalet inte är anpassat för det.

iPhonehörlurar för barn

Barnhörlurar för iPhone kännetecknas ofta av ett lite roligare utseende, ljudvolymbegränsning och de ofta är over-ear snarare än in-ear, likt AirPods, exempelvis. Precis som med andra barntillbehör för iPhone är det en god idé att leta efter modeller som är hållbara. När det gäller hörlurar kan du titta på sladden (om de är trådade) – kika efter exempelvis flätade kablar, som är extra hållbara.

Många barnhörlurar för iPhone idag är dock trådlösa. Dels för att barnet ska slippa trassla med sladden, dels för att det är enkelt – iOS gör det enkelt att parkoppla med exempelvis mobil eller iPad. Vill man ändå hörlurar med sladd så krävs en lightning till 3,5-millimetersadapter. Här ser du flera exempel.

Tänk på följande när du köper iPhonelurar för barn

  • Barnhörlurar bör ha en ljudvolymsbegränsning på 85 – eller i alla fall 95 – dB(A). För referens kan nämnas att AirPods Pro ger en ljudvolym på omkring 105 dB(A), som av experter anses vara för högt för barns öron, som är lite känsligare.
  • Inte AirPods. Köp inte AirPods till barnen om de är små eftersom kväningsrisk finns. Apple har inte gett någon officiell rekommendation för när AirPods är lämpligt att börja använda. In-earhörlurar bör i alla fall generellt undvikas när det handlar om små barn, eftersom de kan göra illa sig i örat.
  • Over-Ear – inte In-Ear. Hörlurar som täcker örat, i stället för att gå in I det, är ett bättre val för små barn. Det är bekvämare och utgör ingen risk för skador på öronen.

Babyvakter för iPhone

iPhone-kompatibla babyvakter går ofta på hemnätverket, vilket gör att en krypterad anslutning bör prioriteras särskilt högt, för säkerhetsskull. Andra bra egenskaper att leta efter är gott mörkerseende samt bra kvalitet på både bild och ljud.

Ovanstående gäller främst separata enheter, som brukar komma med en app till iPhone. Det går också att göra om en iPad, Apple Watch eller en andra iPhone till en babyvakt – men då med avsaknad av många av de funktioner som ”riktiga” babyvakter har.

Något som är bra att känna till, och som gäller de flesta babyvakter, är att anslutningen är sårbar under installationen. Enheten skapar ett eget nätverk som inte sällan har ett standardlösenord, vilket gör det enkelt för eventuella hackare att ta sig in. Låt alltså inte babyvakten stå utan att installationen är helt slutförd och du har skyddat anslutningen med ett säkert lösenord. Läs mer om babyvakter för iPhone här.

Tänk på följande när du köper babyvakt för iPhone

  • Om du köper en babyvakt för iPhone som går på hemnätverket, är det bra att kontrollera så att anslutningen är krypterad. Annars finns det möjligheter för hackare att ta sig in.
  • Mörkerseende. En kamera med gott mörkerseende är en viktig egenskap hos en babyvakt. Enligt iPhoneguiden är det särskilt bra att titta efter detta innan man slår till.

iPhonehögtalare för barn

iPhonehögtalare för barn bör vara hållbara, viss ljudbegränsning och ett utseende som barnet tycker om. Ett tips är att välja högtalaren tillsammans med barnet. Om barnet inte gillar hur högtalaren ser ut, lär inte ljudkvalitet, begränsning, hållbarhet etc. spela någon roll.

barnhogtalare-batman.jpg

Något annat att tänka på är om högtalaren ska ha Bluetooth eller om det räcker med sladd. Om du, kanske för enkelhetens skull, vill ha en trådad högtalare (3,5-mm) så behöver du en lightning splitter. Sedan iPhone 7 finns ju nämligen inte hörlursuttaget på iPhones.

Tänk på följande när du köper babyvakt för iPhone

  • Hållbarhet. Elektroniken är ganska känslig. I synnerhet för mindre barn är det viktigt att tänka på hållbarheten.
  • Trådlös eller trådad? Bluetooth är smidigt, men kan också vara lite krångligare att använda för barn. Om du vill köpa en högtalare med sladd (3,5 mm) så behöver du också en adapter som konverterar 3,5 mm till Lightning.

Läs mer om iPhonehögtalare för barn här.

Barntillbehör iPhone – Frågor och svar

Vad bör man tänka på när man köper barntillbehör för iPhone?

Det som brukar känneteckna barntillbehör för iPhone är hållbarhet och ett barnvänligt utseende, till exempel med populära figurer från barnprogram och ljusa färger.

Vilka iPhonetillbehör är populära att köpa?

Det finns såklart många, men barnvänliga iPhoneskal, hörlurar och högtalare är vanliga att se på marknaden. Även en stylus, typ en Apple penna, är populärt blande de yngre.[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 100 resultat