Powerbank

Powerbank

Powerbanks finns i olika storlekar, styrkor och med ett varierande antal USB-portar. Läs mer om vad som är bra att tänka på innan köp under produkterna nedan.[wcsaltasotto]

Powerbanks – Köpguide

1.      Kapacitet

Kapaciteten är kanske den första faktorn att titta lite närmare på när du ska köpa en powerbank.

Kapaciteten mäts i milliampere-timmar, mAh, och är direkt avgörande i hur många laddningar du kan få från den. Fundera över hur många laddningar du kan tänkas behöva innan du har möjlighet att ladda powerbanken igen.

Beroende på iPhone

En faktor som spelar in i hur mycket kapacitet du behöver är iPhone-modellen du har. En iPhone SE har ett mindre batteri än en iPhone 13, till exempel.

Hur många mAh som behövs för att ladda en viss iPhone-modell är lite svårt att svara på, på rak arm, eftersom det beror på flera faktorer. Skärmtid, användning av appar och så vidare spelar in i batteritiden.

(GP Powerbank 5000 mAh)

3 000 mAh som minst

En tumregel du kan gå efter är att en powerbank med 3 000 mAh kan ladda de allra flesta iPhone-modeller minst en gång (nyare och större modeller som iPhone 14 Pro Max undantaget).

Har du en liten mobil, så som iPhone SE, så kan du ladda mer än en gång med den kapaciteten.

iPhoneguidens tips gällande kapaciteten:

 • Sikta på minst 3 000 mAh. Då kan du ladda de flesta iPhones minst en gång.
 • Sikta på mer än så om du väljer en med flera portar och ska ladda flera enheter samtidigt.
 • En ny större och modell (iPhone 14 Pro Max till exempel) kan kräva lite mer än 3 000 mAh för en full laddning.

2. Överväg powerbank med solceller

Ska du ha en gemensam powerbank för familjen eller kompisgänget så finns det betydligt kraftigare alternativ att titta på.

Många populära modeller på marknaden har en kapacitet på 20 000 mAH eller mer. Det kan också vara läge att titta på en kraftig powerbank med solceller, så att powerbanken kan ladda upp sig själv.

3.      Portarna

Vad gäller portarna så är det främst två saker som är bra att ha i åtanke – antalet och typen.

Flera portar

Ska du ha en liten powerbank för personligt bruk så kan en USB-port räcka gott och väl. Samtidigt kanske du vill kunna ladda både systemkamera och iPhone samtidigt.

Då bör du ha minst två portar och gärna en hyfsad kapacitet (minst 6 000 mAh, lite beroende på vilken iPhone och vilken systemkamera du har).

Vill du kunna dela med dig av energin så bör du gå upp i både kapacitet och antalet portar. Det är inte ovanligt med modeller som har i alla fall fyra USB-portar. De tenderar då också att vara riktigt kraftiga, så att ni är flera som faktiskt får ut tillräckligt mycket energi från den.

deltaco vattentät powerbank

(Deltaco vattentäta powerbank)

Typ av portar

Har du en ny MacBook Pro eller nyare iPhone eller iPad är chansen stor att du använder USB-C, en USB-typ som möjliggör snabbare dataöverföring och laddning. iPhoneguidens intryck är att de flesta powerbanks idag fortfarande använder USB-A (alltså den ”gamla” USB-formen), även om det ser ut att vara på väg att ändras.

Det finns en mängd modeller på marknaden som erbjuder båda USB-formerna. Ett vanligt upplägg att se är två USB-A-portar och en USB-C-port. Det sistnämnda är praktiskt när du vill dela med dig till vänner och familj – både de med USB-A-kablar och USB-C-kablar kan då använda powerbanken.

3.      Snabbladdning

Är det möjligt med snabbladdning genom en powerbank? Ja, det är det. Det gäller dock att vissa kriterier uppfylls.

 • Har en USB-C-port
 • Du har en iPhone 8 eller senare
 • Du har en USB-C till lightningkabel
 • Produkten kan kan leverera 18 W genom USB-C-porten
 • Produkten stödjer PD-protokollet (Power Delivery) som Apple använder sig av för snabbladdning.

Det är alltså lite kraftigare och modernare modell du behöver titta på om du ska ha möjlighet att snabbladda iPhone.

Oftast framgår det klart och tydligt i produktbeskrivningen om snabbladdning av iPhone är möjligt. Det är ju ett säljargument som gärna lyfts fram.

sandberg powerbank två utgångar

(Sandberg Powerbank 10 000 mAh)

4.      MFI-certifiering

iPhone-tillbehör kan antingen vara MFI-certifierade eller inte. MFI står för Made for iPhone/iPad/iPod och fungerar som en slags garanti för att tillbehöret är kompatibelt med din iEnhet. Inte bara kompatibelt – utan även att det är säkert och har en viss prestanda.

Att köpa MFI-certifierade iPhonetillbehör är inget som iPhoneguiden ser som ett måste. Dock kan det kännas tryggt att veta säkert att powerbanken är kompatibel, säker och att den presterar åtminstone hyfsat.

iPhoneguiden skulle rekommendera att hålla utkik efter loggan, men inte helt undvika powerbanks och andra tillbehör som inte har certifieringen. Detta eftersom det finns en risk att missa guldkornen som både är billiga och som fungerar bra.

Att inte handla MFI-certifierat ställer dock lite högre krav på att göra egen efterforskning. Kolla recensioner och omdömen och köp bara från butiker du litar på.

5.      Extrafunktioner

Det finns ett par extrafunktioner och annorlunda utföranden av powerbanks som är värda att ta upp:

 • MagSafe

Apples egen powerbank som fäster på telefonens baksida med hjälp av den nya MagSafe-tekniken. Den fäster enkelt, snabbt och laddar trådlöst när du fäster den.

Något dyr lösning i förhållande till kapaciteten (över 1 000 kronor) men är snyggt, praktiskt och effektivt. Funkar för dig som har en MagSafe-kompatibel iPhone, vilket är alla 12-, 13- och 14-modeller.

 • Powerbank med ficklampa

En del modeller kommer med en ficklampa. Det kan komma väl till hands på camping- eller husvagnssemestern när telefonerna är döda och ni behöver lysa.

 • Extra stöttåliga och säkra

Extra stöttåliga powerbanks passar dig som vill ha tillgång till extra energi på vandringsturer, skidturer och andra lite mer äventyrliga utflykter. Titta gärna efter modeller som är vattentäta och som dessutom står emot damm och smuts. Ett plus i kanten kan vara en greppvänlig yta, så att risken för att den glider dig ur händerna minskar.

powerbank 10 000

(Sandberg Handwarmer Powerbank – med handvärme)

 • Smart laddning

Vissa modeller har förmågan att känna av just din iPhones strömbehov och anpassa laddningen därefter. Dessutom kan spänningen minskas automatiskt om iPhonen inte behöver så mycket ström, för att undvika överladdning.

Smart laddning i en powerbank kan också innebära olika laddningslägen du kan välja mellan. Det kan vara allt mellan snabbladdning och laddning med låg ström, så att du kan optimera laddningen i enlighet med dina behov och de enheter du har.

 • Solceller

Med solceller kan powerbanken ladda upp sig själv medan du gör något annat. Läs gärna mer på vår sida som solcellsladdare för iPhone.

Frågor och svar

Är det möjligt att snabbladda iPhone från en powerbank?

Ja, det är det. Kontrollera att din iPhone är kompatibel med snabbladdning (iPhone 8 eller senare), att du har en lightningkabel med USB-C hane och att powerbanken kan erbjuda 18 W och har en USB-C port.

Det bör framgå av produktbeskrivningen om powerbanken är kapabel att snabbladda iPhone.

Kan Apples MagSafe-powerbank snabbladda iPhone?

Nej. När den lanserades sommaren 2021 så kunde den ge 5 W i effekt. Numera kan den ge 7,5 W i effekt, vilket inte är tillräckligt för snabbladdning.

Däremot så kan själva powerbanken snabbladdas om du har en 20 W-adapter och en USB-C till lightningkabel.

Bör jag köpa en powerbank som är MFI-certifierad?

Om du vill känna dig extra trygg kan du göra det. iPhoneguiden kan rekommendera generellt att hålla utkik efter MFI-loggan, som ger en garanti på att produkten är säker och kompatibel med din iPhone.

Dock så kan det finnas både prisvärda och effektiva guldkorn som inte är MFI-certifierade.[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 50 resultat