iPhoneGuiden.se

Search
Uppdaterad senast: 11 januari 2023

Begagnad iPhone 8

Köp en begagnad iPhone 8 och spar pengar!  I denna guide presenterar vi fördelar/nackdelar med att köpa begagnat – från butik eller privatperson.

Läs även vår åsikt om iPhone 8 bör köpas begagnad eller inte.

iphone 8 ny

Köp begagnad iPhone X via Billigteknik.se

  • 1 års garanti
  • Även med delbetalning
  • Fabriksåterställd
Se pris på begagnad iPhone 8

Begagnad iPhone 8 – via butik

Det finns flera butiker som säljer begagnade mobiler. De fabriksåterställer mobilerna, funktionstestar och säljer med garanti. Det vanligaste är att en garantitid på 12 månader ingår. Flera av dessa butiker köper även upp begagnade mobiler.

Exempel på butik: Se utbud av iPhone8 hos Billigteknik.se

Största fördelen – Garantin

Den främsta fördelen med att köpa en mobiltelefon från auktoriserade återförsäljare är den medföljande garantin. Om det till exempel uppstår problem med batteriet eller annat kan du skicka tillbaka enheten till butiken. De kommer då antingen att reparera problemet eller erbjuda dig en likvärdig enhet från deras utbud.

Se pris på begagnad iPhone 8

Se ävenKöpa begagnad iPhone X

Köpa med abonnemang

Ett par mobiloperatörer säljer begagnade mobiler vilka kan köpas av de som har, eller de som tecknar, abonnemang hos dem. Ibland kan även rabatt ges på mobilen om bindningstid väljs på abonnemanget.

Exempel på operatör: Se utbud av iPhone 8 hos Vimla

Köpa på delbetalning

En annan fördel med att köpa en mobiltelefon via en e-butik eller en mobiloperatör är möjligheten till delbetalning. Många operatörer erbjuder ränte- och avgiftsfria delbetalningsplaner, men i så fall höjs månadskostnaden för både abonnemang och delbetalning på samma faktura. Andra e-butiker erbjuder också delbetalning, men det är viktigt att noga kontrollera ränta och avgifter då det förekommer alternativ med höga avgifter.

iphone 8

iPhoneguidens åsikt – Köpa iPhone 8 eller inte?

Att köpa en iPhone 8 idag kan vara värt det under vissa omständigheter, givet att du hittar den till ett bra pris. Det kan vara bra som en temporär telefon eller en reservtelefon, till exempel.

Det börjar dock bli knappt om tid, eftersom det är troligt att Apple kommer att sluta rulla ut iOS-uppdateringar som stödjer iPhone 8 under 2023. Om inte under 2023, så lär det ske senast i början av 2024.

Generellt brukar Apple stödja uppdateringar för iPhone-modeller fem, sex år efter lansering. Det här är också ett av de vanligaste argumenten i Android vs. iPhone-debatten – att iPhones uppdateras under längre tid än Androids.

I fallet med iPhone 8 har dock ganska lång tid gått redan (den lanserades 2017), så räkna med att Apple vill fasa ut dem snart.

Uppdateringsaspekten åsido, så är iPhone 8 fortfarande en ganska bra telefon. Kameran är på 12 MP och retina HD-skärmen är fortfarande hyfsat fräsch. Dock ser och känns den ganska utdaterad ut vid det här laget.

iPhone 8 har hemknapp i stället för Touch-ID och en skärm som täcker en mycket mindre del av framsidan än modellerna från iPhone X och framåt.

iphone 8 jämförelse

Till vänster: iPhone 14. Till höger: iPhone 8. Bild: Apple.se

Så, är det värt att köpa en begagnad iPhone 8 i 2022 / 2023?

Vill du ha en bra och billig telefon, som må vara lite utdaterad men som gör jobbet, så kan iPhone 8 vara ett bra köp. iPhoneguiden anser dock att ett lågt pris är en viktig faktor, eftersom Apple lär fasa ut dem inom ett år eller ett och ett halvt, senast.

Se även: Värt att köpa iPhone 12?

Köpa av privatperson

Ett alternativ, mot att köpa via E-butik, är att köpa privat via exempelvis Blocket eller Facebook Markets. De som snabbt vill bli av med sin gamla mobil kan även vara beredd att sänka priset något.

Största fördelen – Priset

Den främsta fördelen med att köpa en begagnad mobiltelefon från privatpersoner är det lägre priset jämfört med att köpa från en butik. Priset kan skilja sig betydligt eftersom butikerna måste lägga på moms och också ta hänsyn till en egen vinst. Även om det inte ingår någon garanti vid köp av begagnade enheter från privatpersoner.

Andrahandsmarknaden för iPhone 8 är också större på plattformar som Blocket än i butiker. Detta kan bero på att priset är så lågt att vissa e-butiker inte vill köpa upp dem för att sälja vidare.

Högre krav på dig som köpare

Med ett lägre pris kommer även större krav på dig som köpare. Du kan exempelvis behöva kontrollera att den inte är anmäld stulen, att den är helt fabriksåterställd samt att batteriet verkligen håller vad som lovas. Du har ingen ångerrätt eller bytesrätt vid köp av privatpersoner.

Se till att få ett skrivet kvitto och be säljare identifiera sig inför försäljningen. Betala inte heller i förskott vid köp online utan försök att möta säljaren så att du är säker på att få mobilen. Ett alternativ är att använda tjänster så som Blockets betalgaranti.

Se även vår kompletta guide ”14 punkter att kontrollera om du köper begagnad iPhone”