iPhoneGuiden.se

Sök

Vattentäta skal och fodral till iPhone

Har du en lite äldre iPhone modell (XR eller tidigare) kan ett vattentätt skal vara en bra idé. Nyare modeller är hyfsat vattentäta, men kan ändå behöva skyddas mot vatten om du vistas ofta nära djupt vatten eller håller på mycket med exempelvis dykning eller segling. Läs mer om vattentäta skal och fodral till iPhone – under de utvalda kategorierna nedan.

vattentäta skal iphone 11

vattentäta skal iphone 12

vattentäta skal iphone 13

vattentäta skal iphone 14

Vattentätt skal – behöver jag skydda min iPhone?

Iphoneguiden skulle nog säga att vattentäta skal och fodral är värt det om du:

iPhoneguiden beskriver olika iPhone-modellers vattentålighet nedan. Är du osäker på vilken modell du har? Läs vår guide för att ta reda på det.

(Universalfodral – skydda din iPhone till sjöss)

Om du har en lite äldre modell (XR eller tidigare)

iPhone 7 – XR är vattentåliga ned till en meters djup i upp till 30 minuter. Vattentåligheten klarar alltså inte av en vanlig pool en längre stund, till exempel. Har du en äldre modell kan det absolut vara lönt att investera i ett vattentätt skal, trots att de flesta modeller både gör din iPhone otympligare och mindre snygg. Dock kan det vara en bra idé att ha två – ett vattentätt när du hänger vid poolen, stranden eller båten, och ett smidigare och snyggare till vardags.

Behöver jag ett vattentätt skal om jag har XR eller tidigare?

iPhoneguiden skulle rekommendera att ha ett vattentätt skal för vatten- och utomhusaktiviteter, men skulle inte offra bekvämligheten och smidigheten i vardagen som ”vanliga” skydd ger.

Om du har iPhone 6 eller äldre

Tidigare modeller än sjuan har i princip ingen vattentålighet över huvud taget, och kan till och med ta skada av måttligt regn. Förvisso är det ganska få som använder dessa modeller idag, men de finns fortfarande kvar. iPhone 6-serien (samt 1:a gen SE) och äldre kan ta skada av väldigt små vattenmängder – så här skulle iPhoneguiden rekommendera ett vattentåligt skal, oaktat hur mycket tid du spenderar vid stranden eller poolen i vanliga fall.

Behöver jag ett vattentätt skal om jag har iPhone 6 eller tidigare?

För dessa äldre modeller skulle iPhoneguiden rekommendera ett vattentätt skal, eftersom de kan ta skada även vid måttligt regn. Dock är det viktigt att hitta en modell som inte är för klumpigt och osmidigt.

iPhone XS- och 11-serierna

iPhone XS- och 11-serierna är vattentåliga ned till två meters djup i upp till 30 minuter. De är lite av ett gränsfall, men vattentätt behövs åtminstone inte i vardagen direkt. De klarar av regn och kan tappas i de flesta pooler och på grunt vatten utan problem.

Behöver jag ett vattentätt skal om jag har iPhone 11 eller XS?

iPhoneguiden skulle generellt säga nej. I och med att de klarar av att sänkas ned i upp till två meters djup och står emot regn bra, så behöver de flesta inte ett vattentätt skal. Den som vill ta extra väl hand om sin iPhone kan dock ha nytta av det, till exempel vid strand- eller poolhäng.

Nyare modeller

iPhone 12 och senare har ett hyfsat gott skydd, och här skulle iPhoneguiden säga att det vattentäta skyddet endast behövs i undantagsfall. iPhone 12 och senare är vattentåliga ned till sex meters djup i upp till 30 minuter och är således säker för vardagen. För den som håller på med dykning finns särskilda undervattensskal som är anpassade för detta. Dessa kan göra så att iPhone kan sänkas flera tiotals meter djupt under lång tid, utan att ta skada. Köper du rätt modell kan du också kontrollera iPhonen smidigt medan du är djupt under vattnet med den.

Behöver jag ett vattentätt skal om jag har iPhone 12?

iPhoneguiden skulle säga nej, med tanke på att det gör telefonen otympligare och osmidigare till vardags. Dock kan det vara bra i undantagsfall, till exempel om du håller på med dykning och vill kunna fota med telefonen djupt under ytan.

Frågor och svar

Kan jag fortfarande använda touchen genom ett vattentätt skal?

Ja – givetvis är de allra flesta vattentäta skal är utformade så att du kan använda skärmen genom dem. Dock finns det undantag, där det mer handlar om vattentäta påsar till iPhone, typ Beach Bags, snarare än fodral.

Nya iPhones är ju vattentåliga – behöver jag verkligen ett vattentätt skal?

Om du har en iPhone 12 eller senare skulle iPhoneguiden bara rekommendera ett vattentätt skal under speciella omständigheter. Till exempel kan det vara något för dig som håller på med dykning, och vill kunna fota djupt under vattenytan.

Vad innebär IP-klassning och IEC-standarder?

iPhones är IP-klassade (IP67 och IP68) enligt IEC-standard 60529. Det här är internationella standarder för skyddsklassning av elektroniska produkter, såsom just en iPhone. I det här fallet avses iPhones förmåga att stå emot både vatten och damm.

 

vattentäta skal iphone 11

vattentäta skal iphone 12

vattentäta skal iphone 13

vattentäta skal iphone 14