Kameraskydd

Kameraskydd

För den som är extra rädd om kameran så kan ett skal med kameraskydd övervägas. Här finns skal som skyddar dina kameralinser – under produktflödet kan du läsa mer om vad de är och hur de fungerar. [wcsaltasotto]

Viktigaste om kameraskydd

  • iPhoneguiden föredrar ett helt skal med inbyggt kameraskydd, i stället för separat linsskydd som enbart täcker kameran.
  • iPhones linser är gjorda av tåligt safirglas och går inte sönder i första laget – kameraskydd kan för vissa användare vara överflödigt.

Vad är det för något?

Som synes på bilderna kan kameraskydd till iPhone vara inbyggda i skal. Många av skalen är gjorda av hårdplast och har en platta framför linserna som kan skjutas åt sidan, eller nedåt, vid behov.

Sedan finns det också linsskydd i härdat glas som kan sättas över linserna med minimal påverkan på bildkvaliteten, men då som ett separat skydd och inte som del av ett skal.

kameraskydd tilll iphone

Behöver jag det?

iPhoneguiden kan rekommendera att skaffa ett skal med kameraskydd om man fotograferar mycket och är lite extra rädd om kameran.

Behovet av kameraskydd beror också på hur du förvarar telefonen när du inte använder den. Brukar du ha den i en ryggsäck där med andra hårda prylar så kan kameraskydd vara en bra idé, oavsett hur mycket du fotograferar.

Med det sagt, så är iPhones linser gjorda av ett mycket tåligt glas (safirglas) som inte går sönder vid första taget. iPhoneguiden har erfarenhet med de flesta iPhonemodeller sedan 3G, och har inte varit med om en trasig kamera – men givetvis kan det hända.

Läs även:

Skal till iPhone 13

Skal till iPhone 14

Skal med inbyggt kameraskydd – eller separat linsskydd?

För att skydda linserna på din iPhone kan du antingen köpa separata linsskydd som sätts fast över kameran, eller köpa ett skal med inbyggt kameraskydd. Det sistnämnda skulle vara iPhoneguidens val om vi ville skydda kameran lite extra.

Varför? För att skal med inbyggda kameraskydd ger möjligheten att ha en platta som du skjuter åt sidan när det är dags att fotografera. Att klistra på linsskydd kan också fungera bra, men det är ofrånkomligt att linserna kommer att bryta ljuset i någon mån (även om det knappt är märkbart med bättre varianter).

Dessutom finns en risk att klistret på separata linsskydd inte håller över tid och att du kommer behöva ersätta det inom ett år eller så. Ett skal med inbyggt skydd i form av en platta över linserna som skjuts åt sidan, bör mer sannolikt hålla över tid.

Dessutom är separata linsskydd av hög kvalitet inte nödvändigtvis billigare än skal med kameraskydd (ofta, men inte alltid). Med ett skal skyddar du också resten av telefonen, vilket ger dig mer valuta för pengarna.

Vet mer om kameralinserna

Kameralinserna på iPhones är gjorda av glas. Apple använder vanligtvis högkvalitativt glas, såsom safirglas eller Cornings Gorilla Glass, för att göra sina kameralinser.

Safirglas är ett mycket hårt och stryktåligt glas som används i exklusivare kameramodeller. Att repa det är faktiskt ganska svårt. Det sägs att ”Gorillaglaset” från tillverkaren Corning är mindre benäget att spricka än safirglas – men att safirglas är mer motståndskraftigt just mot repor.

Frågor och svar

Behöver jag verkligen ett kameraskydd till iPhone?

Om du fotograferar mycket och är rädd om kameran så är det en god idé. Det passar också om du till exempel förvarar iPhone i en väska med andra hårda prylar.

Vad är iPhones kameralinser gjorda av?

iPhones kameralinser är gjorda av safirglas, som är mycket motståndskraftigt mot repor. Dock är det inte oförstörbart – så ett kameraskydd kan vara en god idé om du är lite extra rädd om linserna.

Vad är bäst – inbyggt kameraskydd i ett skal eller separata linsskydd?

iPhoneguiden föredrar det förstnämnda. Separata linsskydd som placeras över linserna bryter ljuset i någon mån och kan dessutom behöva bytas ut inom något år. Skal med inbyggt kameraskydd kan hålla längre och skyddar dessutom även resten av telefonen. [/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 50 resultat