Lightning splitter (adapter) – Köpguide

Med en 2-i-1 splitter kan du till exempel ladda och lyssna på musik samtidigt. Med en splitter som konverterar 3,5 mm till lightning kan du använda AUX-kabeln i bilen, eller hörlurar med sladd.

Sedan hörlursuttaget togs bort med iPhone 7 har det skapats en ganska stor marknad för lightning-adaptrar – här vill iPhoneguiden hjälpa med att orientera i den.

Lite för mycket text? Här är det viktigaste:

  • Köp en tvåvägssplitter för att kunna ladda samtidigt
  • Om du köper splitter med sladd – köp en extra hållbar
  • Köp gärna MFI-certifierat

Vilka portar behöver du?

En lightning splitter kommer främst i två olika utföranden. Vanligt att se på marknaden är den som konverterar 3,5 mm (även känt som ”AUX-kabel”) till lightning. En annan populär variant är den splitter som låter dig ladda och använda en AUX-kabel samtidigt.

 

2-i-1 lightning splitter

2-i-1 Lightning splitter
iPhonebutiken.

 

lightning till Aux

Lightning till 3,5 mm

 

iPhonebutiken.

 


 

Lightning splitter med mikrofonuttag

Med separat mikrofonuttag
Amazon. 

 

iPhoneguiden föredrar den som gör att du kan ladda och lyssna på musik samtidigt, det vill säga en splitter med två honor – 3,5 mm och lightning. Särskilt väl lämpar sig en tvåvägssplitter för långa bilresor, när podcasts och musik på 4G-nätet ganska snabbt tömmer batteriet.

En annan variant, som är lite mindre vanlig, är den med tre portar – en för lightning, en för 3.5 mm och en separat port för mikrofon. Det kan passa för dig som har lite äldre hörlurar, ofta anpassade för dator, som har två kablar (en kabel med rosa ände för mikrofonen, och en med grön ände för ljudet).

Hörlurs-splitter som fungerar även med tal

Använder du trådade lurar till att prata i telefon? I sådana fall bör du se till att välja en splitter som fungerar både för musik och tal. De flesta splitters som finns på marknaden klarar av det utan problem. Däremot kan vissa billigare adaptrar ha problem med detta.

Sladd eller inte sladd?

Generellt föredrar iPhoneguiden splitters utan sladd, helt enkelt eftersom de tenderar att hålla längre. Många råkar ut för att splittern börjar glappa, vilket enligt vår erfarenhet brukar ske just i sladden, vid ändarna.

Om du ändå vill ha en splitter med sladd – kanske för den extra längden – så kan det vara bra att köpa en variant med flätad, kraftig sladd. Som den här, till exempel:

 

Lightning splitter med hållbar sladd

Med hållbar sladd. MFI-certifierad.
iPhonebutiken.

Flätade sladdar brukar hålla bättre. Medan de förvisso kan vara lite dyrare, så kan det på lång sikt vara lite bättre valuta för pengarna.

Kontrollera att den är MFI-certifierad

Kontrollera att den splitter du köper är MFI-certifierad. MFI stod från början för Made For iPod, men certifieringen har kommit att omfatta alla iOS-enheter. Leta efter den här bilden:

MFI-certifikat logo

Inuti varje lightning-kontakt finns ett chip som talar om för din iEnhet att den är MFI-certifierad. MFI-certifikatet är en garant för att produkten är tillverkad enligt de krav som Apple ställer. Kraven omfattar bland annat konstruktion, tillverkning och kvalitetskontroll. ID-chippet, tillsammans med en mer rigorös produktion, gör att MFI-certifierade produkter brukar vara dyrare. Dock anser iPhoneguiden att det är värt de extra pengarna, eftersom du då kan känna dig trygg med att tillbehöret faktiskt fungerar bra tillsammans med din Apple-produkt.

Tips!

På Apples hemsida finns en öppen databas där du kan göra en sökning på tillverkare. Kolla gärna att produkten finns med där innan du gör ett köp. Om den inte finns där, är det en god idé att titta på omdömen från andra användare innan du slår till.

Frågor och svar

Vad kostar en lightning splitter?

Mellan 39 kronor och 399 kronor brukar de kosta. Prisskillnaderna beror bland annat på hållbarhet (flätad sladd till exempel), antalet portar och om de är MFI-certifierade eller inte. iPhoneguiden undviker generellt de billigaste – även om guldkorn kan finnas.

Är det värt att köpa en begagnad splitter?

Nej. Med tanke på den relativt låga kostnaden för en splitter, i kombination med att billigare modeller kan ha en ganska kort livslängd, skulle iPhoneguiden svara nej på den här frågan.

Måste man verkligen köpa MFI-certifierat?

Nej, men det rekommenderas att man i sådana fall förvissar sig om produktens kvalitet på annat sätt, till exempel genom recensioner och omdömen.