Iphone Gaming

Gamingtillbehör för iPhone

En gamingkontroll är ett givet tillbehör för den som spelar mycket på iPhone. Även tangentbord, joysticks och VR-glasögon kan vara tillbehör att titta närmare på. Läs mer under produktbilderna nedan.[wcsaltasotto]

Gamingtillbehör för iPhone

Nedan beskrivs de vanligaste gamingtillbehören till en iPhone.

Kontroller

Gamingkontroller för iPhone ser ofta ut på två olika sätt – två lösa delar som kläms fast på telefonens kortsidor, eller formen av en ”vanlig” spelkontroll, där en liten hållare på kontrollen höjer upp och håller fast telefonen.

Den förstnämnda designen påminner om den som spelkonsolen Nintendo Switch använder sig av för portabel gaming.

nintendo swith

Nintendo Switch. Bild: Pixabay.

En fördel är att det gör multiplayer enklare – två personer kan helt enkelt ta en varsin del av kontrollen och spela. Spelen för Nintendo Switch är dock anpassade för det, vilket iPhoneguiden skulle gissa att de allra flesta iPhonespel inte är.

Det finns också gott om spelkontroller för iPhone med ”vanlig” design. Ett exempel på en sådan är C018 Gaming Remote från Shinecon.

gaming

Shinecon C018 Gaming Remote.

Här sätts telefonen fast i en liten hållare högst upp på kontrollen. Hållaren är flexibel och passar allt från lilla iPhone 12 Mini till stora iPhone 14 Pro Max.

Att välja rätt spelkontroll för iPhone

Kompabilitet och anslutning är två saker att överväga när du ska välja en spelkontroll. Men det finns fler faktorer än så att titta på.

1.      Kompabilitet

De flesta spelkontroller på marknaden är så pass flexibla att de passar de allra flesta iPhonemodeller. Dock är storleksskillnaden mellan, säg, en iPhone 12 Mini och en iPhone 14 Pro Max väldigt stora. Kontrollera att spelkontrollen fungerar med just den iPhone du har. Det bör framgå av produkbeskrivningen.

Är du osäker på vilken iPhone du har? Läs vår guide.

 

2.      Bluetooth eller lightning?

Många populära spelkontroller på marknaden ansluts med Bluetooth, men det finns också varianter som ansluts i Lightningporten. Det finns både för- och nackdelar med båda. Bluetooth är bekvämt och lämnar lightningporten ledig för laddning – men med nackdelen att batteriet kan ta slut.

Batteriet kan ju ta slut på iPhone också, är ju en rimlig fråga att ställa sig då. Men det behöver det faktiskt inte göra. Sedan MagSafe introducerades så funkar det ganska smidigt att ladda med MagSafe-pucken på iPhones baksida och sedan ha en spelkontroll i Lightningporten.

Har du en sådan set-up, så kan du spela hur länge som helst, utan att behöva tänka på att batteri i vare sig telefon eller kontroll ska ta slut. Och det för oss till nästa underrubrik:

3.      Batteritiden – om du väljer trådlöst

Om du väljer trådlöst tycker iPhoneguiden att batteritiden i kontrollen är en ganska viktig faktor inför köp. Ska du ha spelkvällar så kan en kontroll med dålig batteritid vara ett störningsmoment.

Vanligt är att batteritiden ligger omkring 10 – 25 timmar. Det varierar alltså ganska kraftigt. iPhoneguiden lägger i alla fall gärna några kronor extra på en kontroll som är i det övre spannet av det intervallet.

4.      Komfort

Handlar du online så är det svårt att kontrollera känslan på förhand. Dock kan det nämnas att de flesta kontroller som är populära ligger rätt bra i handen. Det som du kan behöva tänka på är att leta efter en lite större kontroll om du har stora händer.

Kontrollerna är ju generellt sett formgivna för att passa så många som möjligt – men det är många med lite större händer som upplever att de flesta inte alls är särskilt bekväma.

VR-tillbehör

Ett annat populärt gamingtillbehör för iPhone är VR-headsets. Som med andra tillbehör gäller det att kontrollera kompabiliteten.

Medan många kontroller passar i princip alla iPhones, så är VR-headset lite känsligare vad gäller storleken. I produktbeskrivningarna brukar det stå vilka tum som VR-headsetet är anpassat för. Ett vanligt mått att se är 4 – 6”, som då passar de flesta iPhones – men inte större modeller som 12 Pro Max till exempel, som är 6,7” tum stor.

Tips: För att kontrollera storleken på din iPhone, kan du gå in på Jämför iPhone-modeller på Apples hemsida och välja din modell högst upp. Scrolla sedan ned till rubriker Översikt och se storleken.

Värt att nämna är att det finns VR-set med kontroller också. Ett annat alternativ är att köpa dem separat. En trådlös fjärrkontroll kan stärka VR-upplevelsen kraftigt.

Frågor och svar

Kan man spela med ett fysiskt tangentbord till iPhone?

Ja. Ett exempel på det är Minecraft på iOS, som fick stöd för tangentbord och mus sommaren 2022. Du kan koppla ett tangentbord till iPhone via Bluetooth eller med lightning-kabel.

Är det värt att skaffa MagSafe för att kunna ladda och spela samtidigt?

Ja, om du spelar mycket så är det något som iPhoneguiden skulle rekommendera. MagSafe sitter fast på baksidan och blockerar inte lightningporten där kontroll eller händer annars befinner sig under gaming. MagSafe kan rekommenderas särskilt till gamers, alltså.[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 50 resultat