Iphone 12 2022/2023?

Är en begagnad iPhone 12 ett bra köp vintern 22/23?

Det stämmer att en begagnad iPhone 12 inte skiljer sig alltför mycket från en nyare modell som iPhone 14. Båda telefonerna har moderna funktioner och hög prestanda, även om det finns vissa skillnader mellan dem.

En av de största skillnaderna mellan en iPhone 12 och en iPhone 14 är batteritiden. iPhone 14 har en mer avancerad teknik som ger en längre batteritid, så om du är en person som använder din telefon mycket kan det vara en viktig faktor att tänka på.

Chipet i iPhone 14 är också snabbare än chipet i iPhone 12. Det betyder att en iPhone 14 kommer att kunna hantera processorintensiva uppgifter som spel eller video redigering snabbare än iPhone 12.

Men det finns också en del likheter mellan de två telefonerna. Både iPhone 12 och iPhone 14 har ungefär samma skärmstorlek och båda har avancerade kamerasystem med många olika funktioner och inställningar. Och det är också möjligt att uppdatera båda modellerna till senaste mjukvaran versioner.

Så om du är på jakt efter en ny telefon och vill spara pengar, kan ett begagnat köp av en iPhone 12 vara ett bra alternativ. Du kan få en bra telefon till ett lägre pris än en ny iPhone 14 och ändå ha tillgång till många av de senaste funktionerna och teknologierna. Det är dock viktigt att du kollar upp sållets pålitlighet och se till att det inte finns några större skador eller problem med enheten.

Lite för mycket text? Här är det viktigaste: 

 • Begagnad iPhone 12 är ett bra alternativ om du vill spara pengar, enligt iPhoneguiden 
 • Överväg iPhone 12 Pro – skillnaden mot 13:s och 14:s standardmodell blir mindre 
Hitta en begagnad telefon här!

Inga chockerande glapp mellan generationer 

iPhone 12 ”känns” fortfarande ganska ny och för den som vill spara pengar kan det vara ett bra köp även vintern 22/23, ca två år efter att den släpptes. iPhone 13 och 14 innebar inga direkt chockerande designförändringar. På ytan lär en iPhone 12 se ganska ny ut åtminstone ett par år till.  

Och samma kan faktiskt sägas för hårdvaran. Även om förbättringar har skett, så är det inte ett lika chockerande glapp mellan generationerna som till exempel iPhone 4 eller iPhone X utgjorde i jämförelse med sina föregångare.   

Det här ”missar” du genom att inte köpa det senaste 

Uppgraderat batteri, utökat lagringsutrymme, kraschdetektering och A14-chippet istället för A15. Det här är några av sakerna du missar genom att inte uppgradera till den senaste standardmodellen: 

 • Batteri. iPhone 14 har upp till 20 timmars videouppspelning, medan 12 har 17.  
 • Chippet. A15, istället för föregångaren A14.  
 • Grafiken. Femkärnig istället för fyrkärnig.  
 • Utökat lagringsutrymme. iPhone 14 börjar på 128 GB istället för 64 GB. 
 • Kraschdetektering. En funktion, ny för 14, som detekterar när du är med i en olycka och larmar räddningstjänst automatiskt.  
 • Ljusstyrkan. iPhone 14 har en maximal ljusstyrka på 800 cd/m² – 12:an har 625. 

iphone

Likheterna, då? 

Visserligen missar du vissa saker, men iPhone 12 och 14 är mer lika varandra än vad de är olika varandra:  

 • Storlek. Storleken är densamma på 6,1” 
 • Kamera. Vissa skillnader, men båda har 12 MP och ultravidvinkel.  
 • Processorn. Båda är sexkärniga.  
 • Skärmhållbarhet. Båda har så kallad Ceramic Shield på framsidan.  
 • MagSafe-kompabilitet. Båda är kompatibla med MagSafe (ofta QI kompatibel laddare).
 • Optiskt zoomfång. Båga har 2x.  
 • Vattentåligheten. Båda är klassade att klara ned till sex meters djup i upp till 30 minuter. 

Varför inte begagnad 11:a? 

iPhone 11 kan också vara ett okej köp under vintern 22/23 om du hittar den till ett bra pris. Kameran är i stort sett likadan, batteriet är ungefär lika kraftigt och skärmarna är lika stora. Dock finns det ett par noterbara skillnader mot 12:an. Till exempel: 

 • A14-chip istället för A13 
 • 16-kärnig, istället för 8-kärnig, Neural Engine 
 • 5G-stöd. 
 • MagSafe-kompabilitet. 
 • Super Retina XDR-skärm, istället för Liquid Retina HD-skärm. 

Inte särskilt mycket som märks på ytan, alltså. Dock går du miste om MagSafe-kompabiliteten och den snabba processorn. Det här riskerar att iPhone 11 kommer att kännas utdaterad ganska snabbt. iPhoneguiden tror att det ger mer värde för pengarna att köpa en 12:a istället. 

Hitta en begagnad telefon här!

Att kontrollera när du köper begagnat av privatperson 

År 2018 skrev iPhoneguiden en checklista på saker du bör titta på innan du köper en begagnad iPhone. Listan är relevant även idag, förutom punkt nummer 12, som handlar om 3D-touch. 3D-touch har ersatts av haptiskt tryck vilket innebär att telefonen inte längre gör skillnad på hur hårt du trycker på skärmen – däremot hur länge. iPhoneguiden har också skrivit om att köpa begagnad iPhone X, om du föredrar den modellen.

iPhoneguidens åsikt 

Att köpa en begagnad iPhone 12 vintern 2022/2023 anser vi är ett bra alternativ för den som vill spara pengar. Generationsglappet mellan 12, 13 och 14 har inte varit alltför stort. Den känns fortfarande ganska fräsch och lär göra det ett tag till.   

I skrivande stund finns iPhone 12 till salu begagnat för omkring 4 000 – 7 000 kronor. Kan du hitta en som är hel och ren – och som har ett bra batteri – kan det vara ett mycket bra köp. Det finns även iPhone 12 Pro och Pro Max ute till bra priser. Kan du spendera lite mer kan det vara ett bra köp för att få en telefon med ett ännu mindre glapp till den senaste modellen, iPhone 14.   

Men köp ganska snart i sådana fall – iPhone 14 är planerad att komma till hösten 2023, och med varje ny modell känns de äldre modellerna just äldre.   

iPhone 11 – lite för utdaterad 

Det är naturligtvis en smaksak, men elvan är enligt oss inte det bästa köpet. Det finns ingen MagSafe-kompabilitet och inget 5G-stöd. Både MagSafe och 5G är teknik där det finns en ganska stor sannolikhet att det snart blir normen. Elvan riskerar helt enkelt att inte hålla särskilt länge.  

Dessutom är inte prisgapet mellan en begagnad iPhone 11 och en begagnad iPhone 12 tillräckligt stor för att motivera köpet av elvan.  

Hitta en begagnad telefon här!

Se aktuella priser:

Vill du köpa en begagnad iPhone 12 så har vi tagit fram en lista med iPhone, iPad och Macbook som säljs begagnade. Vi har ett samarbete med billigteknik.se där vi erbjuder begagnade Apple-enheter. Vi uppdaterar utbudet varje vecka så att du alltid ska ha goda chanser att hitta något aktuellt att köpa.

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: