Test: Pebble Steel

I december förra året testade vi Pebble Smartwatch och insåg ganska snabbt att kategorin verkligen har något att erbjuda, i synnerhet det Pebble lyckats med. Men det saknades en väsentlig sak och det var bristen av premiumkänsla som vi nämnde som den absolut största akilleshälen. Pebble-teamet hörde bön och två veckor senare annonserade man ut sin uppföljare, Pebble Steel. Äntligen en produkt som tar sig in i premiumkategorin på ett nischat område och som till och med har potential att ta över platsen på var mans handled.

Det här testet kommer inte grotta ner sig allt för djupt i Pebbles funktionalitet, om den kan ni läsa i vårt tidigare test. Pebble Steel är nämligen nästintill identisk sin föregångare, åtminstone på insidan. Det har ändå hänt en hel del sedan december förra året, inte bara kommer klockan i en snyggare design, hela Pebble-appen har uppdaterats med in-app store med allt för din Pebble på ett och samma ställe. Där bjuds det också på ett nytt utseende med betydligt fler funktioner än tidigare. Vi lägger fokus på den nya användarupplevelsen och inte minst på om Pebble Steel är den ultimata smartwatchen för din iPhone?

Steel vs. Pebble

Pebble Steel kan till synes skilja sig markant från sin föregångare, men egentligen är det bara det yttre som fått sig en rejäl ansiktslyftning. Se Pebble Steel mer som en uppdatering snarare än en uppföljare (förutom det interna minnet som dubblat sina 4 MB till 8 MB, vilket vi inte behöver fördjupa oss i då användarupplevelsen är densamma som tidigare). Och vilket lyft sedan! Helt ärligt, den första Pebble levde enbart på prestation, inte presentation. Det var ingen klocka man stolt visade upp på handleden, inte ens som nörd. Med nya Steel behöver man absolut inte skämmas för sig, den kan till och med smälta in som en ”vanlig klocka”. Jag vågar påstå att Pebble har blivit snyggisch, vilket borde vara en komplimang i sammanhanget.

Steel

Med Steel är plasten ett minne blott och istället är det klassiskt stål som ramar in exakt samma skärm som tidigare, dvs en e-paper-display med 144×168 pixlar. (nej, ingen färgskärm denna gången heller). Ovanpå displayen ligger nu ett lager Gorilla Glass som också det gör sitt för premiumkänslan, inte minst med tanke på hur den första Pebbles plastskärm var benägen att ta emot repor likt en bil på den spanska solkusten. Med Gorilla Glass upplever jag displayen betydligt klarare än sin föregångare, trots att Steel bjuder på samma specs. Däremot är det synd att displayen inte utnyttjar sin fulla bredd då ramen runt tar upp lite väl mycket yta. Detta för att Pebble själva inte skulle behöva gå igenom problemet med att be alla apputvecklare att göra om sina appar för en ny storlek (läs iPhone 4s till iPhone 5-fördröjningen). Praktiskt för Pebble och utvecklarna, synd för oss konsumenter när potential går förlorad. Byggkvalitén överlag känns betydligt bättre och det märks inte minst på Steels fyra fysiska knappar som numera bjuder på väldigt mycket bättre motståndskraft och tryckkänsla.

Steel Connect

Vårt exemplar kom levererat med ett svart läderarmband fäst runt Pebble men också ett stålarmband fanns tillgängligt i den nu betydligt lyxigare förpackningen. Inga verktyg för att byta armband inkluderades men en kort instruktion hur det skulle göras fanns med i boxen. Med en pytteliten skruvmejsel, Youtube och 25 minuters pillande var bytet ett faktum även för undertecknad med tummen mitt i. Annars rekommenderar Pebble själva att bytet kan med fördel göras hos en urmakare.

Stålbandet ger lite mer klass och tyngd men samtidigt blir vibrationerna mer högljudda och något mindre uppenbara på handleden då det ebbar ut mer mellan länkarna kontra förmonterat läderband. I slutändan handlar det ändå om personlig preferens då funktionen trots allt levererar en fullt godkänd upplevelse oavsett val. Till skillnad från tidigare Pebble så krävs det nu en adapter för att kunna fästa valfritt 22mm-band. Till min glädje fanns det ett Kickstarterprojekt vid namn Steel Connect (webbshop kommer inom kort) som löste det problemet åt mig. Ett par hundralappar fattigare bör tilläggas.

Pebble Steel & iPhone 5S

Laddningskabeln har även den förbättrats och nu fäster den och sitter kvar betydligt stabilare än tidigare. Nytt är också en laddningsindikator som finns strax nedanför displayen, som visar olika färger beroende på om den laddar eller indikerar när batteriet är fullt. Denna funktion hoppas Pebble själva på att tredjepart ska utveckla vidare för att påvisa om inkommande notiser utöver själva vibrationen.

Batterikapaciteten är densamma som tidigare (Pebble uppger 5-7 dagar) men nu när Pebble uppdaterat sin app och klocka till 2.0 så finns det en hel del watchfaces och appar som visserligen bjuder på mer information men samtidigt också kräver mer av batteriet. Det finns watchfaces som förutom att visa den aktuella tiden även tar vara på var du befinner dig och visar aktuellt väder. Detta påverkar givetvis både din iPhone och Pebbles batteri när den i intervaller söker GPS-kontakt för att uppdatera sin prognos. En funktion som är trevlig men som samtidigt enligt våra tester visade sig dra ner Pebbles batteritid något för mycket samt att vår iPhone 5S snabbare sjönk i procenten. En lösning till detta var helt enkelt att välja en display som enbart visade tiden. En avvägning man som användare får göra om det är värt det eller inte. I vårt test, utan väderuppdateringar eller sökande av nya kalenderposter så var det inga problem att komma upp i 4-5 dagar av hög trafik av notiser och samtal innan det var dags att ladda vår Pebble Steel (Bluetooth avstängd nattetid). Med beröm godkänt!

Pebble OS

Pebbles app i version 2.0 tar upplevelsen att jaga innehåll till en betydligt behagligare nivå än i slutet av förra året. Mycket tack vare deras nya in-app store. Nu ligger allt snyggt uppdelat efter kategori på en och samma plats, till skillnad från tidigare då det var utspritt över webben vilket gjorde sökandet tidskrävande. Majoriteten av appar är gratis men det finns en del undantag som kostar några kronor (man länkas då vidare till Apples app store). Pebbles app är lättnavigerad, snygg och en klar förbättring men lider av störande lagg emellanåt vilket stundtals blir irriterande. (Uppdatering: Pebble släppte i dagarna version 2.1.3 av sin app och nu har lagget försvunnit).

Watchfaces

Med Pebble OS 2 har det kommit en hel drös med tredjepartsappar för Pebble, som att checka in på Foursquare, shoppa på ebay eller tända dina Hue-lampor i hemmet. Häftigt absolut. Praktiskt? Inte alls. Styrkan i Pebble är för mig att snabbt få information och slippa dra fram iPhonen i tid och otid för att stilla min nyfikenhet. Att manövrera i menyerna på klockan för att utföra olika saker är betydligt ineffektivare (med undantag för att släcka lamporna) än att ha en dedikerad app på min iPhone.

För mig är Pebble en förlängning av mina notiser vilket den gör väldigt pålitligt och effektivt, allt annat upplever jag mer eller mindre något för omständigt. Visst, jag kan ändå se det tacksamma i att apparna finns och när till och med Mercedes gjorde en egen app för att visa din bils status på klockan så är det bara att kapitulera. Åtminstone lär Pebbles PR-avdelning festat hela natten lång när det blev offentligt…

Pebble Steel kan totalt ha åtta stycken appar och watchfaces installerade samtidigt. En siffra som kanske låter något snålt men faktum är att jag aldrig upplevt det som ett problem då Pebble löst det ganska enkelt med en avdelning i appen kallad Locker. Där placeras apparna man för tillfället inte har användning för och att flytta tillbaka dessa till klockan efter behov görs utan några direkta installationstider att tala om.

Steel med läder

Fortfarande går det inte att särskilja just vilka specifika notiser som ska nå min Pebble. Det är allt eller inget som gäller. Detta är inget som ska läggas på minuskontot för Pebble då det helt enkelt är begränsningar i iOS som styr detta. Å andra sidan och min personliga åsikt är att alla notiser jag vill se i min iPhone är viktiga nog att även visa på min Pebble.

Jag vill verkligen understryka bekvämligheten Pebble Steel erbjuder och har så gjort sedan den första generationen, vilket jag också nämnde som en av huvudpunkterna till varför det Pebble gjort för kategorin är så beundransvärt i förra testet. Det man erbjuder som smartwatch är inte ett ytterligare störningsmoment, vilket var min största farhåga innan bekantskapen förra året. Att bära en till pryl som skulle vibrera och kräva min uppmärksamhet kändes onekligen som överkurs deluxe men faktum är att det är den totala motsatsen. Med en Pebble på handleden räcker det med en sekunds frånvaro för att kolla notisens prioriteringsfaktor (och där och då bestämma om det är värt att ta upp min iPhone) istället för att vid varje ljud/vibration känna behovet att titta. Det är en tidssparare. Nu också betydligt mer diskret och snyggare än tidigare.

Pebble Steel

Jag vill även nämna följande, trots att det inte har något med vad produkten presterar men likväl viktig för helhetsintrycket. Med framgångssagan Pebble själva skapat i ryggen så bjuds det tyvärr också på några negativa följder. Kalla det växtvärk. Väntetiden på en Pebble Steel är idag två månader lång vilket kan kännas som en evighet för den ivrige (nej, den skickas inte fortare för att du uppdaterar din ordersida var 5:e minut). Det finns också en del att önska av supporten hos Pebble då det tog 5 dagar att få svar på min första order gällande Pebble Steel. 5 (!!) dagar för en simpel fråga via email. Tittar man lite närmare på Pebbles forum så är det också ett tidskrävande jobb att få gensvar på en defekt Pebble eller frågor om tillbehör. Okej, Pebble är ett relativt nystartat företag (som genom Kickstarter gjorde dundersuccé) men har man som nu redan flera hundratusen ägare av den första generationens Pebble borde man inför sin uppföljare lagt fokus på en stabilare grund att stå på gällande konsumentvård.

Detta bör tas in i beaktande om du är köpsugen. Det finns ändå en del svenska sajter som importerat för försäljning om du tycker det är läskigt att beställa från utlandet. Både Teknikmagasinet och appsa.se har haft Pebble Steel på lager i omgångar. Visserligen några hundralappar dyrare mot att beställa direkt från Pebble men samtidigt förkortas leveranstiden avsevärt och garantiärenden borde vara enklare att hantera om något skulle strula.

Diesel Vs. Pebble

Bortsett från ovanstående parantes så är Pebble Steel en klar förbättring på alla punkter rent estetisk än sin föregångare. Materialval och utseende behöver absolut inte skämmas för sig, inte heller undertecknad när jag bär den på min handled till skillnad från upplevelsen med ”Plast”-Pebble. Däremot så hade jag gärna sett en ännu större uppdatering, att Pebble vågat utmana lite mer än bara med designen. Åtminstone med en större display (klockans storlek hade kunnat varit densamma). Trots det så är Pebble Steel helt klart den bästa och snygg(isch)aste smartwatchen för iPhone på marknaden idag. Frågan är bara hur länge man kan glida på sin välförtjänta framgångsvåg nu när beryktade iWatch äntligen ser ut att dyka upp senare i år? Men var så säkra, fram tills dess så kommer Pebble Steel sitta tryggt och säkert på min handled för det har Pebble förtjänat. Smarta klockor är här för att stanna.

Betyg 4,5/5

Pebble Steel går att köpa från getpebble.com och finns i färgerna Brushed Stainless och Black Matte. Pris från ca. 2000:- inklusive tull och administrativa avgifter.

Brushed Stainless och Black Matte

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela:

Comments are closed.