Test: iPhone 6 Plus

Det här är inte bara en ny iPhone, det är också en helt ny upplevelse. Den nya storleken på 5,5” kommer inte passa alla, men att avfärda den vid första anblicken kan vara ditt största misstag någonsin. iPhone 6 Plus är användarens bästa vän och värsta fiende på en och samma gång. Åtminstone till en början. Vi har testat Apples största iPhones hittills och vi gillar varje millimeter av den.

Jag tog direkt sikte på 6 Plus då den på förhand erbjöd den största skillnaden jämfört mot min tidigare 5S, både gällande design och användarupplevelse. Jag ville denna gång också fysiskt känna skillnaden. Därför blev det Plus-modellen i form av Rymdgrått (Space Gray) utförande med en kapacitet på 64GB.

6 Plus

Designen
Mycket har hänt sedan förra året. Borta är den kantiga designen med skarpa tydliga former. Nu är det rund symmetri som går designvarvet runt gällande både långsidor och skärmens yttersidor, vilket gör att den både ligger och känns skön i handen trots sin stora storlek. Baksidan visar tydligt linjerna för antennernas passage och kameralinsen sticker ut något från sitt skal (mer om det senare). Borta är också glasdetaljerna som fanns på iPhone 5 och 5S, nu består hela baksidan istället av ett stycke aluminium. Storleken, designens momentum och den mest påtagliga skillnaden då? Den är stor, väldigt stor. Men misstolka mig inte, den känns inte på något vis grotesk, mycket tack vare att den endast är 7,1mm tunn och inte väger mer än 172 gram. Allt från att läsa/skriva SMS, surfa i Safari eller ta foton (framförallt) är en fröjd för ögat tack vare hur Apple uppdaterat både skärm och pixeltätheten detta år.

Skärmen

Skärmen
Och på tal om pixlar. iPhone 6 Plus kommer med vad Apple kallar Retina HD, vilket är en ännu skarpare display än tidigare generationers iPhones. Med en pixeltäthet på 401 PPI (iPhone 6 får nöja sig med 326 PPI – samma som iPhone 5) och en upplösning på 1920×1080 bjuder 6 Plus för första gången i iPhonens historia på en Full HD-skärm. Den kan kort sammanfattas med ett enda stort WOW! Skärmen är kristallklar när det kommer till anpassade appar och framförallt när bilder presenteras, då med naturliga färger och grym kontrast, vilket verkligen förgyller skärmen. Bara här känns 5,5” värd sin storlek.

Sen så ska det tilläggas att majoriteten av tredjepartsappar ännu inte uppdaterat sig till den nya upplösningen. Det ger känslan att allt är förstorat och något uppblåst, vilket jag visserligen föredrar framför svarta kanter alá iPhone 4S till 5-övergången. Men ha i åtanke att pixlar syns och att många appar så som Facebook, WhatsApp och Instagram i skrivande stund ännu inte tar till vara på alla extra pixlar på bästa möjliga sätt.

Testbild 1
Testbild 1
Testbild 2
Testbild 2

Kameran
Apple har valt att behålla sina 8 megapixlar även denna gång och istället lagt fokus (ordvitsen där är inte att leka med) på att utveckla sensorn i kameran. Precis som iPhone 5S tar den otroligt imponerande bilder, troligtvis mobilmarknadens bästa?!? Skillnaden är däremot inte jättestorstor i jämförelse mot 5S men tack vare den större skärmen och tätare pixlar upplevs bilderna mycket klarare än tidigare och i dålig belysning hanterar kameran sina objekt betydligt bättre. Den stora skillnaden på vad 6 Plus faktiskt har som inte lillebror fick, är optisk bildstabilisering. Något som i praktiken innebär att kameramodulen fysiskt rör sig för att parera dina skakiga händer. Det blir stor skillnad och är en väldig fördel då man allt som oftast snabbt försöker fånga ögonblicket med en inte alltid så stabil hand. Den mindre kameran på framsidan har även den förbättrats och släpper nu in drygt 80% mer ljus än tidigare vilket än så länge mest uppskattats vid FaceTime-samtal av motparten och genom att mina smygselfies nu blivit betydligt mer uppenbara att jag borde ha slutat med det för längesen.

Focus Pixels

Focus Pixels som tidigare bara funnits i riktiga systemkameror ger nya höjder till autofokusen. Inget mer peka på skärmen för att fokusera (vilket man fortfarande kan göra om man vill), den är blixtsnabb och sköter övergången mellan objekt föredömligt. Kan tyckas som en mindre förbättring men detta fungerar så förbaskat bra att det är lätt att missa det. Så effektiv och snabb är den nya autofokusen. Tro mig, den kommer göra underverk för era bilder utan att ni ens lägger märke till det.

Nu kan man också filma slowmotion i dubbelt så snabb hastighet (240fps), vilket resulterar i en ännu kraftfullare slowmotion-effekt (se klipp ovan). Kameralinsen då? Jo, den sticker som bekant ut något. Ett problem för mitt dagliga användande? Nej, inte alls. Förutom att man kanske kan ha en estetisk synpunkt på det så har jag inte upplevt några som helst problem. Inte ens när jag skriver SMS på en plan yta.

Stor blir liten

iOS 8 – Anpassad
”Dubbel-touch” på hemknappen för att tvinga ner skärmen är en trevlig funktion men i ärlighetens namn inget jag dagligen använder mig av. Om det handlar om att jag inte tänker på funktionen eller bara inte bryr mig får tiden utvisa. I dagsläget används den bara väldigt sporadiskt då jag hellre använder mina andra hand som hjälpmedel istället.

Fler tangenter

Likt en iPad kan 6 Plus visa hemskärmen i landskapsläge vilket ger en del fördelar (inte minst liggandes på sidan i sängen). Fler sidor syns i mappar och Meddelanden, Mail och Inställningar visar mer information och det finns fler snabbval på det virtuella tangentbordet. Inget jag än så länge använt mig av speciellt mycket men funktionerna finns där och upplevs mer som ett hjälpmedel snarare än ett störningsmoment under min testperiod. Framtiden får utvisa om jag kommer använda min iPhone mer i landskapsläge än vad jag gör idag.

Det har uppstått en del lustiga saker just med att 6 Plus kan ändra läge. Skärmen vänder sig upp och ner eller till landskapsläge och låser sig där. Jag måste till slut starta om telefonen för att lösa problemet. Detta har avtagit något med iOS 8.0.2 men förekommer trots allt fortfarande. Vid ett par tidiga tillfällen har den registrerat ”Ingen Service” när jag vaknat på morgonen och även då har det krävts en omstart (detta problem ej upplevt med 8.0.2). Det är visserligen något en simpel uppdatering kan lösa men Apple har till skillnad från tidigare inte agerat så stabilt på den fronten sedan Steve Jobs dog.

test

A8/M8
Det nya A8-chippet gör sitt för prestandan och ser vi till prestandatester som SunSpider erbjuder så är iPhone 6 i det absoluta toppskiktet, om inte först, så alltid topp-3. Men hur upplevs den i verkligheten? Jo, den är blixtsnabb och tappra försök till att hitta lagg i menyer eller dylikt är ett heltidsjobb ingen arbetsgivare (förutom Samsung) skulle betala för. Det ska dock noteras att skillnaden mot en iPhone 5S knappt är märkbart i vardagsanvändandet. Den är marginellt snabbare och likt övergången från iPhone 5 till 5S är det inget man egentligen reagerar på. Touch ID upplever jag däremot nu ännu snabbare och stabilare än tidigare och likaså redan nämnda autofokus. Det nya M8-chippet som arbetar i det tysta har till skillnad från M7 berikats med en barometer-funktion vilket lär komma väl till pass för alla hälsofreaks.

Apple Pay

Till slut fick äntligen iPhone NFC. Men Apple kommer inte öppna upp användandet av det till något annat än deras kommande betaltjänst Apple Pay. En funktion som är tänkt att revolutionera hur vi idag betalar våra varor i butik och på nätet. Här skapas en virtuell kopia av ditt kreditkort och allt som krävs är att med hjälp av Touch ID hålla sin iPhone framför betalstationen och köpet är klart. Denna tjänst rullar ut i höst i USA, lilla Sverige bör däremot inte vänta sig denna möjlighet inom den närmsta framtiden.

Batteriet

Batteriet
Vi får bara inte glömma batteriet i iPhone 6 plus. Något jag skulle vilja påstå är den största nyheten i år. Tack vare ett större batteri och att A8-chippet är hela 50% strömsnålare så snackar vi här om en iPhone som inte behöver svettas för att hitta en ny strömkälla i första taget. Med iOS 8 på min iphone 5S kunde jag vara nere i 30% redan vid lunchtid. Med 6 plus har jag ännu inte passerat 70% vid samma tidpunkt trots massivt användande. Jag har aldrig behövt stödladda min iPhone under hela denna testperiod (två veckor) för att få batteriet att räcka fram tills det är dags att gosa med kudden. Det är vi iPhone-användare inte direkt bortskämda med och även om Apple nu har mer yta att placera sitt nya 2915 mAh-batteri i, så kräver ändå både skärmytan och pixeltätheten sin del av kakan. Ändå levererar batteriet på absolut högsta nivå. Sug på orden: ”Aldrig behövt stödladda min iPhone…”.

Iphone 6 Plus Vs. iPad Mini
Iphone 6 Plus Vs. iPad Mini

Storleken
Vi måste naturligtvis nämna elefanten i rummet här och det som någonstans är hela huvudnumret. Storleken. Det är något som inte går att uppleva rättvist när man väl står och klämmer och känner på den i butik, vilket troligtvis är detta tests viktigaste rader. Den stora skillnaden med iPhone 6 Plus kontra iPhone 6 kommer vara inlärningen och framförallt känslan vid första intrycket, som jag är övertygad om kommer ge fel intryck. Precis som jag skrev tidigare, den är stor men inte för stor. För första gången i iPhonens historia kommer man behöva ändra tillvägagångssätt i hur man använder den, enhandsfattningen är (nästan) ett minne blott och det nya sättet att hantera sin iPhone görs inte över en natt. Jag har vant mig nu och för varje dag känns användandet allt mer naturligt och självklart. Det blir som mest påtagligt när jag använder den precis som när jag använde min iPhone 5S, dvs på ställen som soffan/bilen/kontoret/sängen/toan… Muskelminnet och hantering av båda händerna (ja, det behöver du majoriteten av tiden) till trots så är min senare tid njutbar. Jag är till och med förvånad hur mycket jag ändå kan göra med bara en hand, kanske inte lika smidigt som tidigare med långt ifrån obekvämt. Det blir dessutom bekvämare och bättre för varje dag.

Storleken har en viss betydelse

För mig har storleken inte varit ett problem alls i själva användandet. Snarare tvärtom. Däremot har och är hanteringen av den från punkt A till B en helt annan sak. Med en iPhone som nästan är 16 cm lång känner jag mig inte helt bekväm med att placera den i mina byxor då jag går ur/i bilen minst 20 ggr per dag. Den känns och den märks. 6 Plus får visserligen utan (större) problem plats i samtliga mina 5 st jeans i garderoben (antalet hade troligtvis varit fler om inte sommaren bjudit på så förbannat många grill-tillfällen), men i sittandes position är det inte helt bekvämt. Ståendes eller gående är inga problem alls. Jag har enkelt löst det med att placera den i jackfickan men kan lätt se att detta kan bli ett större problem i sommar när plaggen både försvinner och blir mindre på kroppen. För många kanske detta inte ens är något att fundera över men för mig har det varit den tröskel som bjudit på högst hinder sett till storleksökningen och något för er osäkra att överväga innan val av storlek.

Slutsats
Nu är vi närmare än någonsin en bärbar dator/iPad. Den har inte ersatt något av dessa än så länge men kompletterar framförallt min iPad mer än tidigare. Netflix och fotbollsmatcher med Viaplay får nu en helt ny innebörd tack vare skärmytan på 5,5″. Att skriva text går betydligt snabbare och att både ta och titta på bilder har aldrig varit roligare eller snyggare.

Vilken väljer du?

Precis som varje år har Apple inte helt otippat gjort sin bästa iPhone hittills. Samtliga punkter har förbättras men det är framförallt batteriet, skärmen och kameran som lämnat starkast intryck efter sig. Storleken är ett hinder, fast bara i ett par timmar. Sen infinner sig känslan att 5,5” är det självklara valet. Åtminstone för mig. Det är trots allt en iPhone, det mesta är bekant och Apple gör ingen revolution i år trots den nya storleken.

iPhone 6 Svamp

iPhone 6 Plus kommer med all säkerhet avskräcka väldigt många vid första anblicken. Det förstår jag, men om ni läser detta test som en fingervisning i ert kommande val så vågar jag lova er att storleken ganska så snart känns hanterbar och sedermera självklar. Idag känns en iPhone 5 pytteliten i handen på mig och att skriva eller läsa text på den känns konstigt nog som en rejäl utmaning. Det kommer bli svårt att gå tillbaka till en mindre skärm efter detta, vilket jag ska vara noga med att poängtera att jag aldrig någonsin vill göra. Så mycket tycker jag om den nya (stora) iPhone 6 Plus efter bara två veckor! Att allt som oftast (men långt ifrån alltid) behöva använda båda mina händer var något som egentligen bara var ett problem innan min bekantskap. Idag hanterar jag den gärna med både höger och vänster hand samtidigt och ser varken ett problem eller något konstigt med det. Med iPhone 6 Plus ändras normen för användandet av en phablet för den stora massan!

Och nej, vårt exemplar har inte böjt sig…

Betyg 4/5

iPhone 6 Plus går att få i färgerna Rymdgrå, Guld eller Silver med en kapacitet på 16, 64 eller 128 GB. Pris från 7395:- hos Apple Store utan abonnemang.

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.