Test: iPhone 5S

iPhone 5S har fortfarande inte fått ett svenskt releasedatum vilket tvingade oss på iPhoneGuiden att trotsa både naturens lagar och tidsskillnader för att få tag i ett exemplar. Vad gör vi inte för att kunna erbjuda våra läsare ett av Sveriges första tester? Johan Lindström, kanske den ivrigaste av oss alla, vars motto är ”En ny iPhone gör den andra gammal” håller sitt löfte och snodde åt sig en Space Grey i England. Här är hans utlåtande.

iPhone 5S

Designen

I vanlig och trogen ordning när Apple når halvtid på sin designcykel gällande iPhone så slänger man in ett ”S” på kartongen. Istället för en ny design väljer man att byta ut nästan allt innanför det nu ikoniska och välkända skalet. Nästan i alla fall. I år bjuder nämligen utsidan på både en ny hemknapp, ny blixt och ett par nya färger, Gold samt Space Grey. I övrigt är allt sig likt, precis som skärmen på 4 tum och bildstorleken på 1136×640 pixlar.

Alla bilder på Space Grey gör den inte rättvisa, den är mycket snyggare i verkligheten och jag gillar verkligen hur stålramen och baksidan nu blir mer markerad än hos sin föregångare. Jag hade visserligen gärna sett att baksidans topp och bottendel hade fått samma gråa färg för en mer enhetlig baksida. En bagatell i den personliga smakbanken då den gråa färgen är snygg och ger också en viss ”ny-mobil-känsla” om man uppdaterat, precis som undertecknad från den svarta iPhone 5.

Det har trots allt hänt en del...

Prestanda

Tittar vi innanför skalet och vad det tillsammans lyckas med att prestera så är skillnaderna mot sin föregångare väldigt blygsamma (vad sa han nu? Pratade inte Apple om ”dubbelt så snabb”?). Sakta i backarna, låt mig förklara. iOS 7 flyter på med samma känsla, appar öppnas och startar kanske någon microsekund snabbare men det är knappt märkbart. Inte ens vid en side by side jämförelse upplever jag någon klar skillnad. Däremot lär 64-bit A7-chippet märkas längre fram, när fler apptillverkare utnyttjar kraften som finns och det ger både Apple och mjukvaruföretagen en bra grund att bygga vidare på, för att inte tala om framtida generationer av iOS. Men i dagsläget känns det faktiskt lite over kill. Missförstå mig rätt här, telefonen är blixtsnabb, det finns inga som helst irritationsmoment gällande flytet, snabbheten samt att årets nya och exklusiva funktioner för 5S upplevs med nöje och utan fördröjning.

Apples A7-chip imponerar

För att understryka kapaciteten så visar både Geekbench och Sunspiders javascript-test precis just det. Den är blixtsnabb och konkurrenter som HTC One och Samsung Galaxy S4 får se sig besegrade med god marginal från Apple. Naturligtvis mycket imponerande.

Gällande batteritiden så har inget drastiskt skett, kanske något bättre batteritid. Men om det beror på att min tidigare 5:a började bli lite tröttare låter jag vara osagt. Samtidigt så lär Touch ID ta sin del av kakan varje gång jag låser upp telefonen och jag behöver stödladda min lur under dagen, precis som jag behövt med tidigare generation. Här känns det onekligen som om hela branschen väntar och är i behov av en revolution.

Kamera & blixt

Kameran

Men ”dubbelt så snabb” som iPhone 5 som ändå Apple själva hävdar märks faktiskt tydligt inom vissa områden. Kameran är redo snabbare än du hinner säga ”Steve Jobs”. Även nya Burst Mode tar till vara på A7:ans kraft där om jag håller inne kameraknappen tar den en hel drös med bilder per sekund (10 st för att vara exakt) och låter sedan antingen telefonen per automatik välja den bild som blir bäst eller så kan jag själv hoppa in i bildserien och välja mina egna favoriter bland alla bilder. Observera att Apple löst detta smart då kameraalbumet inte blir fullt med bilder från hela den ”serien”, utan ett foto får agera representant och klickar man på den så kommer alla bilder upp. Smart och stilrent!

Blygsam uppdatering på kameran

Slow motion-funktionen som exklusivt kommer till 5S är lika enkel som rolig att använda. I sann Apple-anda är det lekande lätt att förstå sig på hur det fungerar och det krävs inte ens en träningsomgång innan första klippet imponerar på mig. Här är det mer den egna fantasin som sätter gränser och tittar man på Instagram och youtube idag så ser man att funktionen snabbt har blivit populär. Det enda negativa jag har att anmärka på här är väl egentligen på att jag gärna sett att den hade implementerats direkt in i Videofunktionen och inte som ett ytterligare val i kamera-appen. Nu sätter tekniska begränsningar stopp för det men det hade onekligen tagit användarupplevelsen ännu en nivå uppåt.

iPhone 5 VS iPhone 5S

iPhone 5 bjöd redan för ett år sedan på bra bilder med sina 8 megapixlar och i år väljer Apple att behålla samma antal men att utöka sensorns storlek med 15%. Med andra ord släpper den in något mer ljus men jag upplever egentligen varken en evolution eller revolution till skillnad från sin föregångare. Det blir bra bilder! Blixten däremot som nu fått ytterligare en lampa ska enligt Apple själva ge en mer naturtrogen ton (kallad True Tone) och av testbilderna att döma så lyckas man bra med den bedriften.

LTE hos Telia

LTE

Snabbt blir det det när vi i Sverige äntligen kan ta del av 4G-näten hos majoriteten av operatörer. Vårt testexemplar som hämtats hem från England ser på förhand ut att vara identisk med den som lanseras i Sverige senare i höst. Detta är dock inte bekräftat ännu. Men vi på iPhoneGuiden kan i alla fall gå i god för att den brittiska varianten fungerar (om än inte helt felfritt) med Telias nät. En parkering ca. 1 mil utanför Örebros citykärna fick agera testplats och även om hastigheten inte nådde maxkapacitet så var resultatet tillfredsställande (se bild). Värt att notera är att trots full LTE-täckning så fick iPhone 5S ingen kontakt med nätet inne i det närliggande köpcentrumet. Under felsökning inne på Teliabutiken (samma köpcentrum) så lyckades personalen där köra med LTE på sin Samsung (vad fan…). Om detta beror på att Telia inte fått in 5S än och inte optimerat näten för den ännu låter jag vara osagt. Detta skedde två dagar i rad på samma plats.

Touch ID

Touch ID

Största nyheten i år, som underförstått är vad S:et står för (Security) är kanske det mest intressanta för många. Touch ID tar framtid till nutid genom att hemknappen helt enkelt (jag tar det redan för givet och blir frustrerad varje gång min iPad Mini inte vill ta emot mitt fingeravtryck) skannar ditt registrerade fingeravtryck och fungerar således som en ersättare till lösenordet för låsa upp hemskärmen. Det fungerar otroligt bra. Eller nej. Det fungerar till och med över mina vildaste föreställningar om hur det skulle kunna fungera tillfredsställande. Busenkel installation som tar under minuten för varje finger man väljer att lägga till, samt att träffsäkerheten är nästintill 100%-ig. Det är lätt att rycka på axlarna för den här funktionen, jag gjorde det, kände mig nästan lite mättad redan innan lanseringen pga alla rykten. Nu med tekniken i min hand är jag mäkta imponerad och Apple ska ha en stor eloge för hur man implementerat det och hur väl det faktiskt fungerar.

Fingeravtrycken

Däremot kan jag uppleva att det är lite synd att det inte är implementerat hela vägen in i iOS. Jag behöver vid tillfällen fortfarande slå in både pinkoder och lösenord här och där vilket känns lite frustrerande när funktionen ändå finns tillgänglig. Jag blev snabbt bortskämd. Men till den klassiska ”låsa-upp-skärmen”-användandet och nya inköp i app store fungerar det otroligt smärtfritt och snabbt! Med Touch ID byter Apple också design på hemknappen som numer omgivs av en cirkel (mindre synbar på Space Grey-varianten). Jag upplever också att den i viss mån har ändrats i ”tryckkänsla”. Inget negativt, men känslan är en annan än tidigare iPhones. Jag hade en förhoppning att det skulle gå att bara vila fingret mot Touch ID utan att först behöva väcka telefonen för att logga in (och på så sätt ”spara” på hemknappen), något som tyvärr inte går att göra i dagsläget.

 

iPhone 5S & iPhone 5

Summering

Apple har förbättrat samtliga plan och har återigen, precis som väntat, skapat sin bästa iPhone hittills. Det är ett imponerande kraftpaket med en förfinad användarvänlighet i fokus (där iOS 7 är den största bidragsgivaren). Jag kan däremot inte skaka av mig känslan att hårdvaran denna gång är sex månader före mjukvaran, vilket i sig inte är en nackdel men den är kapabel till så mycket mer än vad som bjuds på idag och ännu är det ingen app som till fullo utnyttjar all potential. Det ska bli otroligt intressant att se vad kommande månader har att erbjuda och ur den synpunkten blir också iPhone 5S unik. Inte minst på det Apple pratat väldigt lite om och allt vi ännu inte sett, som vad M7-processorn och iBeacon har att erbjuda för att nämna ett par exempel.

Den kommer att utvecklas och förbättras på ett helt annat plan än tidigare modeller vilket gör att jag med stort intresse redan nu funderar på vilken väg Apple kommer att ta med iPhone 6 (inte girig eller besviken, mer nyfiken). Ur den synpunkten gör att jag faktiskt på fullaste allvar tror att iPhone 5S fortfarande kommer att räknas som en toppmodell 12 månader från nu. Så långt före ligger innanmätet.

iPhone 5S

Vi avslutar med den eviga frågan som uppstår varje iPhone-Höst. Är det värt att uppgradera? Nu är undertecknad som bekant troligtvis helt fel person att fråga i den bemärkelsen då jag uppgraderar årligen oavsett vad, lika självklart som att jag byter kalsonger varje dag. Men ska man hårdra det och du verkligen inte brinner för att få filma i slow motion eller skanna fingret för att låsa upp telefonen så finns det ingen större anledning om du idag sitter med en iPhone 5. För alla er andra är det en betydligt större skillnad på samtliga plan och en välplacerad investering i ditt tekniska leverne.

Betyg 4/5

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela:

Comments are closed.