Recension – Garageband ”Ambitiöst, lättanvänt och roligt”

Musikredigeringsprogrammet Garageband har länge varit en av de mest nedladdade apparna till iPad och Mac. Även när det kommer till iPhone är det en app som många har installerat på telefonen. Programmet är helt gratis och bjuder på god funktionalitet. Därtill finns det en uppsjö av roliga tillbehör som kan kopplas in i din enhet och användas i Garageband. 

Åsikterna i den här texten är skribentens personliga, och representerar nödvändigtvis inte iPhoneguidens åsikter.

garageband itunes

Anpassat för alla

Jämfört med Apples egna Logic Pro X, som många professionella musikproducenter använder, är funktionaliteten givetvis något bristande. För den som inte är professionell musikproducent, utan på enkelt vis vill kunna skapa hyfsade låtar och häftiga sounds, är Garageband utmärkt. Det är enkelt att komma igång med, och det är lätt att hitta tillbehör som gör att du kan koppla in din gitarr eller mikrofon i din enhet.

Utökat instrumentbibliotek

Med de senaste uppdateringarna har Garageband börjat närma sig Logic Pro X något. På skrivbordsversionerna är skillnaderna fortfarande relativt stora, men på iPads och iPhones börjar de närma sig varandra ordentligt. Det är tydligt att man försöker satsa på att både hobbyproducenter och professionella musiker ska kunna använda sig av appen.

Instrumentbiblioteket, som du ser när du lägger upp ett nytt spår, har utökats en hel del med den senaste uppdateringen. Kategoriseringen av instrumenten är enkel och användarvänlig. Under ”Amp” hittar du förinställda ljud för att skapa ett rent eller distat gitarrspår (även alternativ för bas finns).

Alchemy

De som har använt Logic Pro X bör vara bekanta med Alchemy sedan tidigare. Tidigare har det varit en plug-in-synth med en prislapp runt 2000 kronor, men kom att bli ett standardinstrument i Logic under 2015. Nu har den även kommit att bli standard i GarageBand.

Alchemy kan beskrivas som en synth med många olika förinställda ljud att välja mellan. Även om det finns mängder av så kallade pre-sets, går det fortfarande att anpassa ljuden efter eget tycke i mycket hög grad.

Att Alchemy har så pass många pre-sets gör den utmärkt för en app som Garageband. När du sitter med din iPad eller iPhone kanske du är mer fokuserad på att få ned och arrangera en låtidé, snarare än att finratta ljuden i detalj. Många av pre-setsen låter dessutom helt fantastiskt.

 

Effekter

Något som tidigare varit något av Garagebands akilleshäl är det svaga utbudet av effekter. Tidigare kunde endast delay, kompressor och reverb läggas på spåren. För den som inte är insatt i musikproduktion är dessa tre effekter mycket grundläggande och viktiga, men jämfört med vad som finns i till exempel Logic är det mycket skralt.

Med den nya uppdateringen har det här dock förändrats. Du kan nu även lägga på effekter som dist, EQ, chorus och bitcrusher på vilket spår du vill. Det här gör det betydligt roligare för insatta producenter att ratta på ljuden, och för oinsatta att upptäcka mer om vad man faktiskt kan göra.

Vidare kan effekterna i sig anpassas mer. Tidigare kunde reverbet endast styras efter en variabel – vilket i princip var mycket eller lite. Idag kan du ratta reverbet efter time, high cut, spread, predelay och wet/dry.

garageband 2

Förenklat spelande och smarta MIDI-instrument

Något som gör det enkelt att komma igång med att göra musik, är de smarta instrumenten. Om du vill spela piano kan du välja att få fram stora ”remsor” med ackord. Istället för att själv trycka in de tre pianotangenter som krävs för till exempel ett G-dur eller ett E-moll, räcker det med att peka på en av dessa remsor.

Ju högre upp på remsan du pekar, desto ljusare blir ackorden. Vid pekningar längre ned blir de mörkare. Oavsett var på remsan du trycker kommer det alltid att låta bra. Du får en layout med 8 remsor bredvid varandra. Förinställt är det vanligt förekommande ackord så som Em, G, C och F, men du kan givetvis byta remsornas ackord så de passar med just din låt.

Det här finns inte bara med piano. Du kan göra samma sak med till exempel stråkar, bas och gitarr. När du spelar gitarr drar du fingrarna över remsorna, precis som när du spelar riktig gitarr. Det här gör det möjligt att både plocka och strumma. När du strummar, om det görs bra, är det mycket verklighetstroget. Så även när du plockar. Dock är byten mellan ackorden något som är svårt att få att låta som en riktig gitarr.

Detta eftersom ljudet från en nyss anslagen ton kan försvinna när den nästa slås an på ett nytt ackord. Vid strumning är det här naturligt, man när du plockar och vill åt en ton från ett annat ackord, kan en del av tonerna på det första ackordet sluta ljuda.

En klar nackdel gentemot att spela på ett ”rikitigt” keyboard, är att det inte går att kontrollera anslagskraften på touchskärmen. Det här kan dock regleras efteråt i spåret, men det är lite tidskrävande om det ska göras till den grad att gitarrspelandet låter naturligt. Ett annat alternativ är att koppla in ett keyboard med vägda tangenter. Nedan kan du läsa hur det görs.

Så kopplar du in dina instrument till GarageBand på iPad eller iPhone

Elgitarr, elbas, akustisk gitarr med telejack

En vanlig telekabel (6,3 mm) är naturligtvis alldeles för bred för att gå in i hörlursuttaget (3,5 mm) på en iPad eller en iPhone. Således behövs en adapter som smalnar av den. I Garageband kan du sedan anpassa ljudet så som du vill ha det. Du kan till exempel lägga på reverb, delay, dist och en EQ. Samma princip råder om du vill koppla in bas och akustisk gitarr som har telejack.

Akustisk gitarr utan telejack

För att spela in akustisk gitarr utan telejack finns flera lösningar. En lösning är att köpa en pickup och sedan en sådan adapter som nämns ovan, som telekabeln kan kopplas in i.

irig voiceEtt annat alternativ är att köpa en mikrofon och helt enkelt låta den fånga upp ljudet du spelar från den akustiska gitarren. Utan en riktigt bra mikrofon och kunskaper i hur EQ och kompressorer fungerar, samt hur gitarren bör mickas upp, är det dock svårt att få bra ljud på det här viset. Dessutom behöver du ett mickstativ, vilket blir ytterligare en investering om du inte redan äger ett.

För den som vill komma igång snabbt är den förstnämnda lösningen, med en pickup, enklare och låter dessutom riktigt bra.

Keyboard

Många keyboards har ett teleuttag, så med en telekabel kan du koppla in instrumentet i din iPhone på samma sätt som du gör med en elgitarr (se ovan). Det här ger dig dock endast audiofiler (analogt, alltså), vilket innebär att de specifika tonerna inte kan redigeras lika enkelt i Garageband efteråt.

Däremot kan du koppla in ett MIDI-keyboard och redigera tonerna i Garageband sedan. Det du kan göra är till exempel att ändra anslagskraft och kvantisera tonerna (göra så att de hamnar exakt i takt). För det här krävs en adapter med MIDI-uttag.

Mikrofon

irig proDet finns flera varianter på mikrofoner till iPhones. En enkel och populär modell är Irig Voice, som är lätt att komma igång med, och dessutom kompatibel med flera karaoke-appar för den som vill sjunga även utanför Garageband.

Ett annat alternativ är att investera i en bra mikrofon med XLR-utgång (som är standard på mikrofoner vanligtvis) och köpa en iRig Pro, som gör att du kan koppla in XLR till din iPhone eller iPad.

För den som vill åstadkomma riktigt bra ljud kan en kondensatormikrofon (kondensatormikrofoner är standard i professionella musikstudios) inhandlas och kopplas in med iRig Pro (dessa kräver nämligen 48 Volt, fantommatning, vilket iRig Pro erbjuder). Dessa är även utmärkta till att spela in akustiska gitarrer (och andra akustiska instrument) med.

 

 

 

 

 

 

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: