iPhone för nybörjare -del 6

Förra året kunde ni läsa de första fem delarna i min serie för nybörjare. Då pratade vi bland annat i del 1 om iTunes som många tycker är svårt vid första anblick. I denna delen kommer jag ta upp utryck och ord som vanliga iPhone-användare ofta använder sig av men som inte är självklara för alla.

iOS – Är operativsystemet som apple använder sig av. Detta kan i PC-termer jämföras med Windows 7, xp osv. Siffrorna som är efter exempelvis iOS 5.01 berättar vilken uppdatering av systemet som det talas om, där den senaste är iOS 5.1.

iCloud – Benämns ibland också kort och gott som molnet. Molnet är de trådlösa systemet apple använder för att synkronisera dina olika enheter, exempelvis din iPhone och din dator. Mer om hur du använder iCloud kommer i en senare guide.

App – App är slang för applikation. En applikation kan vara ett spel eller program som du laddar ner till din enhet.

App Store – App Store är stället där du kan köpa applikationer. Den hittar du som ikon i din iPhone eller iPad.

Dockikoner – Dockikoner är de oftast fyra ikoner som du har längst ner i kanten på din telefon.

Hemknapp – Hemknappen är den fysiska knappen på din iPhone/iPad som alltid tar dig till hemskärmen på din enhet.

Safari – Detta är Apples webbläsare. Det är denna som du använder när du ska gå ut på internet via din enhet.

Siri – Detta är anledningen till att den senaste iPhonen har ett S i slutet av namnet. 4S står för tillägget Siri som är en röststyrning som kan skriva sms, ändra din kalender och berätta vad det är för väder- bara genom att prata med henne. Låter det Sc-Fi? Se apples egna video här.

iMessage – Detta kan du använda dig av om du har en nyuppdaterad enhet. iMessage är vanliga textmeddelanden som skickas via internet som en chatt istället för via din operatör till andra iPhones som är uppkopplade på nätet.

Push notifications – är uppdateringar som appar kan skicka till din enhet om något händer i dem. Exempelvis om du använder Facebooks app och någon skriver på din vägg kan du få ett snabbmeddelande om detta. Du väljer i inställningar själv vilka applikationer du vill ska uppdatera dig. Alla dina senaste notifikationer hittar du i garinen som du drar ner från toppen av din skärm.

Personal hotspot – Här kan du t.ex. dela med dig av ditt 3G till din dator om du inte har något internet.

Wi-Fi – Är ett trådlöst nätvärk, exempelvis på jobbet eller i skolan.

Micro-Sim – Detta är simkortet som apple använder i sina enheter istället för traditionella vanliga simkort. Precis som namnet antyder är de betydligt mindre i storlek.

Retina – Retina är namnet på skärmarna i iPhone 4 och senare samt The New iPad. Namnet betyder på medicinspråk näthinna.

Unboxing – Är helt enkelt en film där det visas hur någon packar upp en ny pryl ur kartongen.

Jailbreak – Att jailbreak:a sin telefon är något som apple inte tycker om, dock är det inte olagligt. Det innebär inte som många tror att du låser upp den spärr som ex. Telia har på enheterna när man köper dem. Att jailbreaka innebär att du “låser upp” enheten från apple och tar bort spärrarna som finns som limiterar dig från hur mycket du kan ändra enheten. Det innebär att du kan ändra gränssnitt och funktioner friare- men garantin försvinner och får nu ha koll på själv vad du laddar ner till din enhet då de kan innehålla spam eller virus.

Tweak – Ett tweak är en typ av snabb inställning som kan laddas ner och användas på jailbreakade enheter. Det innebär en inställning som trimmar enheten till att fungera optimalt.

Cydia – Detta är den jailbreakade versionen av AppStore där du kan ladda hem applikationer och tweaks.

Nergradera – Ordet i sig är inte särskilt svårt att förstå. Vad det innebär i det här sammanhanget är att sänka operativsystemet till en tidigare version som går att utföra jailbreak på.

TinyUmbrella– Ett verktyg vid nergradering. Läs mer här.

Är du själv en nybörjare som undrar över något speciellt ord? Hör av dig så uppdaterar vi det i listan som från och med nu kommer att finnas i forumet.

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.