Byta från Android till iOS

Är du redo att komma över till the dark side? Om du precis har köpt en ny iPhone, eller planerar att köpa en, kommer det bli enkelt att flytta över bilder, kontakter, kalender och annan information du kan tänkas vilja ha med dig. Faktum är att Apple lanserade en app i just det här syftet för ett tag sedan.

Appen heter Move to iOS och hämtas från Google Play. För att det ska fungera krävs att du har iOS 9 eller senare, samt en iPhone 5 eller senare, att byta till. Om du inte har skaffat en iPhone ännu, kan du kika på vår artikel om att köpa en iPhone 2018.

Innan du byter

Innan du börjar med bytet, bör du se till att ha gjort en back-up på all information på din Android-enhet. Det här för att vara på den säkra sidan, ifall något fel skulle gå fel under processen. En back-up kan till exempel göras med ett microSD-kort, någon cloudtjänst eller genom att föra över informationen till en dator.

Du bör också se till att du har tillräckligt med lagringsutrymme på din iPhone innan transfereringen påbörjas. Har du till exempel en iPhone med 64 GB räcker det utmärkt för en Samsung med 32 GB + ett minneskort på 8 GB.

Så gör du

Om du ställer in en ny iPhone kan du vid installationen välja att flytta över data från en Android-enhet. Se bild:

Android-till-iphone

Välj bara alternativet längst ned och följ instruktionerna.

Om du redan har ställt in din nya iPhone är det smidigast att göra en återställning och börja om på nytt.

På din Android-enhet bör du nu ladda ned Move to iOS, om du inte redan har gjort det. Öppna upp appen följ och instruktionerna, tills du blir frågad om en fyrsiffrig kod. På din iPhone får du fram koden när du väljer att flytta över information från Android-telefonen. Nu knappar du bara in koden på din Android och kan börja välja vad du vill föra över. Du kan inte riktigt föra över allt. Här är vad du kan ta med dig:

Kontakter
Meddelanden
Bilder
Filmklipp
Bokmärken
Mailkonton
Kalender

Vidare kan appar, som är gratis både hos Google Play och App Store, också föras över.

Vid det här laget är det bara att vänta på att transfereringen slutförs. Det är viktigt att båda enheterna fortfarande är inkopplade till en laddare och att processen inte avbryts. Låt dem ligga tills du får en notis på din iPhone om att flytten är klar. På din Android informeras du om att telefonen kan återvinnas (utan kostnad) hos valfri Apple Store.

Ha nu inte alltför bråttom med att radera innehållet på din Android. Dubbelkolla först att allting som ska ha kommit med verkligen har förts över.

Musik

Musiken från din Android flyttas inte över automatiskt med hjälp av Move to iOS. Istället behöver du koppla in Android-enheten till en dator och föra över låtarna till valfri plats. Öppna sedan upp iTunes och importera filerna. Därefter är det bara att synkronisera med iPhone.

Skillnader med bytet

Skillnaderna mellan iOS och Android idag må inte vara lika stora som de en gång har varit, men fortfarande finns saker som skiljer sig ganska väsentligt åt. Till exempel:

Integritet

Generellt har Apple ett bättre rykte vad gäller integriteten. Dessutom har man arbetat rejält för att ytterligare förbättra det här på senare år. Incidenter som denna har gjort att Androids anseende sjunkit något i allmänhetens ögon. På en iPhone har man mycket goda möjligheter att skydda sig. Läs mer här.

Med det sagt samlar iPhone också in data om positioner och annat – men det finns en väsentlig skillnad. Sättet som Google samlar information på möjliggör för dem se att det just är du som tillhandahållit datan. Apple samlar information på ett sätt som gör att de kan se generella mönster i användningen, men inte personerna bakom. Därutöver bör inte Samsung eller LG:s användaravtal heller glömmas.

Kompabilitet

Något som även de mest hängivna Apple-fansen kan medge är en nackdel med företaget, är att de satsar stenhårt på att man ska använda sig av just deras produkter. Ett exempel på det är CarPlay, som fram tills nyligen bara stött Apple Maps. Ett annat är HomePod, som har bättre stöd för Apple Music än för till exempel Spotify. Om man gillar Apples produkter och appar kommer man dock inte att ha några problem med detta.

Samtidigt är iPhones och Apple så stora att tredjepartstillverkare och andra aktörer nästan tvingas att lägga till stöd för dessa i sina produkter. Väljer du Apple kan du som regel välja både Apple- och Android-produkter – men inte tvärtom. Till exempel kan du streama film på både Apple TV och Chromecast om du har en iPhone. Likväl kan du välja en Apple Watch eller en smartklocka från Android med iOS. Om du har en Android kommer dock Apple TV eller Apple Watch inte att fungera.

Säkerhet

De allra flesta är överens om att iOS är säkrare än Android, precis som gäller med macOS kontra Windows. Apple tycks vara snabbare än sina konkurrenter med att rulla ut säkerhetsuppdateringar. Risken att råka ut för ett virus eller annan skadlig programvara är helt enkelt lägre om du använder en iPhone.

Det finns en anledning till att skadlig programvara i högre grad är riktat mot Android än iPhone. iPhone erbjuder helt enkelt färre möjligheter för illvilliga programmerare att ta sig in i telefonen. Med det sagt är inte iPhones omöjliga att hacka, men som genomsnittlig Apple-användare behöver man knappast ägna många tankar åt säkerheten.

Den höga säkerheten kommer dock till ett pris. Hos Apple är utvecklarna betydligt mer begränsade i vad de kan låta användaren göra med apparna. Ett par exempel:

Det går inte att spela in samtal direkt i telefonen.
Du kan inte byta från ordinarie SMS-app.
Du kan inte öppna en länk från ett mail i någon annan webbläsare än Safari.

En del skulle säga att Android faktiskt har ett nätt övertag när det kommer till appar, men då också till kostnaden av att en betydligt högre andel Android-telefoner blir hackade. Om säkerhet är viktigt för dig kommer du dock att vara mer än nöjd med iPhone. Många skulle anse att de begränsningar som finns inte stör användaren i någon högre grad.

Appar och nyheter

Under rubriken ovan berördes säkerheten kring appar, där iOS får anses vara en klar vinnare. När det gäller antalet appar finns det fler att välja mellan hos Google Play (3 800 000 stycken, jämfört med Apple Stores 2 000 000). När det gäller nya, heta spel och appar är det dock vanligt att de lanseras på iOS först. Lanseringar som når Android före iOS förekommer givetvis, men det handlar ofta om mindre appar och projekt.

I slutändan är det såklart en fråga om tycke och smak, men här på iPhoneguiden tror vi givetvis att du kommer bli mer än nöjd med ditt byte.

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: