Black screen of death – vad gör man?

Något som har hänt många iPhone-användare är att displayen plötsligt blir helt svart, samtidigt som telefonen i sig dock inte stängs av. Man kan höra hur det ringer, eller kanske ett alarm som går, utan att kunna göra någonting på den mörka skärmen. Som tur är finns det ett par enkla åtgärder man kan ta till för att lösa detta.

Smeknamnet som det här problemet har fått, Black Screen of Death, är kanske lite väl dramatiskt. Många gånger går det snabbt att få liv i skärmen igen, även om det finns fall där det är i princip omöjligt att få igång den. Om du just nu sitter med en svart skärm behöver du inte börja misströsta än. Testa dessa knep först:

  1. Tvinga en omstart

Det är nog inte osannolikt att säga att den här åtgärden faktiskt fungerar för majoriteten med det här problemet. Att tvinga en omstart är mycket enkelt – håll bara in låsknappen och hemknappen tills du (förhoppningsvis) ser Apple-logon dyka upp. Det tar inte mer än ungefär 20 – 30 sekunder, totalt, att utföra det här steget.

Funkar det inte? Gå vidare till nästa steg.

  1. Tvingad omstart med annan metod

Den här metoden är ungefär likadan, men med en liten skillnad som kan göra susen om det första steget inte fungerade. Börja med att trycka och hålla in låsknappen först i tre sekunder, sedan trycker du ned och håller in hemknappen. Enda skillnaden från steg ett är alltså att du inte trycker ned båda knapparna samtidigt förrän tre sekunder har passerat.

Funkar det inte? Gå vidare till nästa steg

  1. Tryck till den

Med lite tur kan det här tricket fungera. Åtminstone kan det fungera tillräckligt bra för att du till exempel ska kunna gå in och rädda information på din iPhone. Det här tricket kan vara särskilt lämpligt att testa om det är ett tapp i marken eller annan smäll som ligger bakom den svarta skärmen.

Ta bara upp telefonen i handen och tryck bestämt på telefonens baksida, ungefär strax nedanför kameralinsen. Förhoppningsvis är telefonen igång när du vänder på den igen.

Funkar det inte? Gå vidare till nästa steg

  1. Koppla in den i iTunes

Det kan vara värt ett försök koppla in den i datorn för att föra över data man inte har sparat. Enligt egna erfarenheter fungerar det faktiskt att trycka in lösenkoden på en svart skärm (men det må ta några försök). Lösenkoden krävs till exempel om du kopplar in telefonen i en ny dator. Har du Touch ID aktiverat är det ännu enklare. Nu är det möjligt att synkronisera allting, medan skärmen fortfarande är svart.

När du har sparat all data du vill ha (finns en ruta du kan bocka i iTunes för att göra en back-up av samtlig information) kan du testa att göra en återställning. Om inte det här heller fungerar finns en risk att iPhone:n inte går att laga. Men om du saknar back-up kan du testa att ta den till ett auktoriserat serviceställe för en närmare granskning.

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: